Ezofagitída

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu

Ezofagitída je zápalové ochorenie pažeráka. Ak sa nelieči, môže byť veľmi nepríjemná, pretože spôsobuje problémy s prehĺtaním, tvorbu vredov, prípadne zjazvenie pažeráka. V niektorých prípadoch môže dôjsť až k vzniku tzv. „Barrettovho pažeráka,“ čo je rizikový faktor pre rakovinu pažeráka.

Ezofagitídaje spôsobená infekciou baktériami, vírusmi, hubami alebo chorobami, ktoré oslabujú imunitný systém

alebo podráždením v pažeráku.

Príznaky:

• sťažené a/alebo bolestivé prehĺtanie

• pálenie záhy

• vred v ústnej dutine

• pocit uviaznutia sústa v hrdle

• nevoľnosť

• vracanie

Liečba:

Závisí od príčiny vzniku tohto ochorenia. Možné liečebné postupy sú – podávanie liekov, ktoré blokujú produkciu žalúdočnej kyseliny na zmiernenie pálenia záhy, antibiotiká, antimykotiká, antivirotiká na liečbu infekcie. Podávajú sa aj lieky proti bolesti alebo kortikosteroidy na zmiernenie zápalu, tiež intravenózne (vnútrožilové) výživy, aby sa poskytol priestor pre vyliečenie pažeráka, ale znížila sa pravdepodobnosť podvýživy,

alebo dehydratácie. Je možné endoskopicky odstrániť všetky možné mechanické príčiny dráždenia alebo chirurgicky odstrániť poškodenú časť pažeráka. Počas liečby ezofagitídy je dobré dodržiavať pár zásad na zmiernenie niektorých nepríjemných pocitov:

• Pacient by sa mal vyhýbať koreneným jedlám, chilli, kari a muškátovým orieškom ale aj tvrdým potravinám ako sú orechy, sušienky a surová zelenina a takisto kyslým potravinám ako sú rajčiny, pomaranče, grepy a ich šťavy. Je však potrebné piť nápoje s vitamínom C.

• Do jedálneho lístka je vhodné zaradiť mäkké potraviny ako je jablčná dreň, varené obilniny, zemiaková kaša, krémy, pudingy s vysokým obsahom bielkovín.

• Jesť len malé sústa a dôkladne požuť potravu.

• Piť tekutiny slamkou, aby sa uľahčilo prehĺtanie.

• Je nutné vyhnúť sa alkoholu a tabaku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia