Fico podpísal vyššiu minimálnu mzdu a dal fajku na tabuli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Predseda vlády Robert Fico odškrtol na tabuli zvýšenie minimálnej mzdy ako splnenie ďalšieho opatrenia z druhého balíčka. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 15. októbra (WebNoviny.sk) – Predseda vlády SR Robert Fico podpísal vo štvrtok pred médiami vo svojej kancelárii vládne nariadenie, podľa ktorého sa minimálna mzda na Slovensku od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 380 eur na 405 eur. Ako uviedol, zvýšenie minimálnej mzdy je vždy mimoriadne dôležitým rozhodnutím vlády.

„Budeme vždy vytvárať podmienky na to, aby minimálna mzda na Slovensku naďalej stúpala,“ povedal. Najnižšie zárobky na úrovni minimálnej mzdy na Slovensku podľa Fica poberá približne 113-tisíc ľudí. „Preto má štát povinnosť v rámci svojej regulačnej funkcie neustále vytvárať tlak na zvyšovanie takto stanovenej sumy,“ zdôraznil predseda vlády. Po podpise nariadenia vlády premiér odškrtol na tabuli zvýšenie minimálnej mzdy ako splnenie ďalšieho opatrenia z druhého balíčka.

Fico chce, aby sa Slovensku oplatilo pracovať

Nárast minimálnej mzdy predseda vlády odôvodnil produktivitou práce na Slovensku, ktorá podľa neho rastie podstatne výraznejšie ako mzdy. „Postupne vytvárame tým rozdiel medzi tými, ktorí pracujú a tými, ktorí nepracujú,“ povedal. Vláda podľa neho chce, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať. Zvýšenie minimálnej mzdy podľa Fica vytvára tlak na rast miezd.

Upozornil pritom na to, že minimálna mzda sa netýka len súkromného sektora, keďže aj štát vo verejnom sektore zamestnáva ľudí za najnižšie zárobky. Premiér pripomenul, že vlani vláda s účinnosťou od začiatku tohto roka zvýšila minimálnu mzdu o 28 eur na 380 eur. Rastom minimálnej mzdy na 405 eur vláda podľa Fica prekročila dve magické hranice. Ide o 400-eurovú hranicu minimálnej mzdy a pomer minimálnej mzdy k priemernej mzde na Slovensku. „Dnes sme už na 51 percentách priemerného zárobku v národnom hospodárstve. Začínali sme niekde na úrovni okolo 45, 46 percent,“ povedal Fico.

Odpočítateľná položka na zdravotné poistenie nepokryje v plnej miere sumu najnižších zárobkov

Minimálna mzda na Slovensku sa od začiatku tohto roka zvýšila z pôvodných 352 eur na 380 eur, čo bol nárast o 7,95 percenta. Súčasne sa od začiatku tohto roka zaviedla odpočítateľná položka na zdravotné odvody v sume 380 eur. Zamestnanci, ktorých hrubý príjem je nižší ako 570 eur mesačne, tak majú vyššiu čistú mzdu. Odpočítateľná položka na zdravotné odvody sa zaviedla práve vzhľadom na to, že minimálna mzda stúpla na 380 eur. Pri 380-eurovej minimálnej mzde totiž zamestnávatelia ani zamestnanci neplatia zdravotné odvody. Suma odpočítateľnej položky sa pritom znižuje v dvojnásobnej výške k miere zvýšenia príjmu zo zamestnania.

Od začiatku budúceho roka pritom odpočítateľná položka na zdravotné poistenie zostane vo výške 380 eur, a preto v plnej miere nepokryje sumu najnižších zárobkov. Znamená to, že v budúcom roku budú zamestnávatelia aj zamestnanci platiť pri 405-eurovej minimálnej mzde zdravotné poistenie zo sumy 75 eur.

Premiér Robert Fico už v polovici apríla tohto roka na stretnutí s odborármi avizoval, že by bol rád, keby sa minimálna mzda na Slovensku na rok 2016 priblížila k úrovni 400 eur. „Bude to podľa môjho názoru minimálna mzda, kde bude v trojčíslí štvorka na čele. Som o tom absolútne presvedčený,“ uviedol predseda vlády začiatkom augusta tohto roka pri predstavovaní druhého balíčka opatrení.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie Vláda SR