Miriam Šmahel Kalisová miluje vianočné pečenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kalisová, Šmahelová
Moderátorka Miriam Šmahel-Kalisová a jej manžel Martin sa tešia na svoje prvé spoločné dieťa. Foto: Facebook/Miriam Kalisová

BRATISLAVA 25. decembra (WebNoviny.sk) – Vianoce v rodine moderátorky a mladej mamičky Miriam Šmahel Kalisovej sa už tretí rok točia najmä okolo najmladšieho člena rodiny, dvojročnej dcérky Mie. Detská radosť z Mikuláša či Vianoc totiž prekoná všetky hranice. „Ona tým, že je novembrová, je vlastne šťastné dieťa. Má síce iba dva roky, ale už to budú tretie Vianoce, ktoré prežije,“ povedala Miriam Šmahel Kalisová pre agentúru SITA.

„Najprv bol ten Mikuláš, keď sme nachystali čižmičky a ona bola veľmi zlatá,“ prezradila moderátorka. Malá Mia si totiž prichystala všetky topánky, ktoré doma našla. „A keď som sa jej opýtala, čo by chcela, aby jej Mikuláš priniesol, tak povedala ‚mňamku‘. Zrazu sa zobrala, odišla do kuchyne, prichystala tanier, položila ho do tej topánky a hovorila, že chce jablko, hrušku… všetko to tam naukladala a ešte odo mňa poprosila čaj. To bolo také strašne zlaté, mne by v živote nenapadlo, že ona prichystá ‚mňamku‘ Mikulášovi,“ zasmiala sa Kalisová. S manželom teda večer prichystané dobroty zjedli a dcérke do čižmičiek naukladali mikulášske dobroty. „Keď ráno prišla, ani si nevšimla, že má plnú čižmičku kadečoho, ale že jej Mikuláš spapal hrušku. To bolo prvé, čo zbadala, že ujo vypil čaj a spapal hrušku,“ povedala moderátorka s úsmevom.

Pre dcérku Miu vymysleli známi rodičia Martin Šmahel a Miriam Šmahel Kalisová i špeciálnu novú tradíciu. „Ideme na vianočné trhy, všetci traja pekne spolu a prvý rok som jej ja vyberala vianočnú ozdobu a minulý rok si už sama vyberala vianočnú ozdobu. Ja jej ich budem odkladať, a keď bude veľká, tak jej ich dám, že to si sama vybrala, tak tu máš, daj si ich na stromček,“ prezradila mladá moderátorka.

Sviatky si užíva so svojimi blízkymi a vianočné dni strávi u svojich aj manželových rodičov. „Minulý rok sme kvôli mojej chorobe zostali len u našich, nešli sme k Martinovým, ale väčšinou chodíme aj – aj. Rozdelíme si to. Prvé dni sviatkov sme u jedných rodičov a potom u druhých,“ vysvetlila. Štedrý večer u rodičov 30-ročnej moderátorky je už tradične plný dobrého jedla a rodinných vianočných zvykov. „Moja mamina vždy dáva peniaze a šošovicu pod obrus. Pred večerou hádžeme do kútov orechy, moja mamina má k tomu takú povedačku, ale ja si to nepamätám. Dávame si oplátky s medom a cesnakom, aby sme nemali nudný život, tak si dávame aj korenie, aby bol korenistý. A keď som ešte nebola vydatá, tak mi mamina robila s medom krížik na čelo, aby ma chlapci ľúbili, ale odkedy som sa vydala, už to nerobí. A môjmu bratovi dávala, aby ho dievčatá ľúbili. Teraz dostáva krížik Miuška,“ opísala moderátorka.

Dvojročná Mia strávi s rodičmi i silvestrovské oslavy, keďže Miriam Šmahel Kalisová verí, že rodina má byť počas sviatkov stále pokope. „Na Silvestra asi pôjdeme za našimi kamarátmi do Prahy. Už sme ich dlho nevideli, tak pôjdeme trošku do Prahy a užijeme si takú papučovú kultúru. Keď má človek dieťa, tak sa už nedá veľmi vymýšľať. Neviem si predstaviť, že by som ju niekde odložila na Silvestra a išla sa zabávať. Mňa rodičia učili, že rodina má byť pokope a ako na Nový rok, tak po celý rok, tak chceme byť spolu,“ uviedla Kalisová.

Známa tvár televíznej obrazovky si tento rok ozvláštnila Vianoce i unikátnou dobročinnou kampaňou, v ktorej sa rozhodla pomôcť rodinám s deťmi so zdravotným znevýhodnením. V rámci projektu Prianie pre rodiny sa zaviazala, že pre rodiny, ktoré majú aj pred sviatkami plné ruky práce so starostlivosťou o deti, napečie vianočné dobroty. „Zrazu si človek povie, že celé sviatky, celé upratovanie, vypekanie doma je úplne nepodstatné. Čo by dali tí rodičia za to, keby večer padli od takejto únavy a nie od takej náročnej. Človek pri tom prehodnotí veľa vecí,“ povedala. Keď si vypočula príbeh mamičky, ktorá vychováva štvorročnú Kristínku s viacerými zdravotnými postihnutiami, bez váhania sa rozhodla venovať svoj čas pomoci podobným rodinám. „Tým, že som mamina, všetky veci vnímam úplne inak,“ uviedla mladá moderátorka. „Neviem si predstaviť, čo musia prežívať tie rodiny, a keď naozaj môžem takto, pre mňa jednoducho, pomôcť, tak to urobím. Neviem, nič iné človek nemôže urobiť,“ dodala. Predvianočné pečenie patrí k jej obľúbeným činnostiam, takže bola veľmi rada, že mohla aj takto pomôcť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miriam Kalisová