Češka Alena Mihulová získala cenu na MFF v Palm Springs

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alena Mihulová
Česká herečka Alena Mihulová. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 10. januára (WebNoviny.sk) – Česká herečka Alena Mihulová získala na 27. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Palm Springs za úlohu vo filme Domácí péče (2015) Cenu FIPRESCI pre najlepšiu herečku roka v cudzojazyčnom filme.

„Mám z tohto ocenenia obrovskú radosť. Musela som si správu od režiséra Slávka Horáka prečítať znova, aby som tomu uverila,“ uviedla 50-ročná rodáčka z Brna, ktorá cenu získala za stvárnenie zdravotnej sestry Vlasty, ktorej diagnostikovali rakovinu. Pre pracovnú vyťaženosť si však ocenenie nemohla prevziať osobne.

Najlepším cudzojazyčným filmom na MFF v Palm Springs sa stala taiwanská dráma The Assassin (2015) režiséra Hsiao-hsien Houa. Cenu FIPRESCI pre najlepšieho herca v cudzojazyčnom filme dostali Sigurdur Sigurjónsson a Theodór Júlíusson za výkon v dráme Barani (2015).

V kategórii New Voices/New Visions si ocenenie odniesla belgicko-francúzska snímka Death By Death (2015) Xaviera Serona, pričom špeciálne uznanie získala indicko-americká snímka Thithi (2015) režiséra Raama Reddyho. Japonský dokument The Birth of Saké (2015) Erika Shiraiho dostal The John Schlesinger Award a HP Bridging the Borders Award udelili komediálnej dráme Umrika indického režiséra Prashanta Naira.

Dvadsiaty siedmy ročník MFF Palm Springs sa začal v piatok 1. januára a potrvá do pondelka 11. januára. Mená víťazov diváckych cien vyhlásia dnes.

Alena Mihulová

sa prvýkrát predstavila vo filme Sestričky (1983). Ďalej si napríklad zahrala v snímkach Džúsový román (1984), Smrť krásnych srncov (1986), Začiatok dlhej jesene (1990), Kytice (2000), Nevinnosť (2011) či Lidice (2011). Účinkovala aj v seriáloch Traja králi (1998), Okresný prebor (2010) a Prípad pre exorcistu (2015). Za hlavnú úlohu v snímke Domácí péče (2015) získala na medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch cenu za najlepší ženský herecký výkon.

Informácie pochádzajú z webstránok www.hollywoodreporter.com, www.idnes.cz a www.csfd.cz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia