Vo veku 86 rokov zomrel dramaturg Vladimír Dubecký

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sviečka
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 22. januára (WebNoviny.sk) – Vo veku 86 rokov zomrel dramaturg a dlhoročný pracovník Československej televízie Vladimír Dubecký. Rodák z Gbiel skonal vo štvrtok 21. januára. Agentúru SITA o tom informovala tajomníčka Slovenského filmového ústavu Simona Nôtová.

Vladimír Dubecký sa narodil 19. augusta 1929. Vyštudoval učiteľskú akadémiu, po krátkom pôsobení ako učiteľ a referent na Novej scéne v Bratislave sa v roku 1959 zamestnal v Československej televízii, kde pracoval na viacerých vedúcich pozíciách do roku 1992.

Ako externý pedagóg pôsobil na odbore televíznej produkcie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Od roku 1967 realizoval filmové projekcie pre tvorivých a umelecko-realizačných pracovníkov televízie, ktoré navštevovali aj záujemcovia o filmové umenie z iných kultúrnych oblastí. Uvádzal na nich celovečerné diela významných režisérov, zahraničné snímky ocenené na Oscaroch či festivaloch, ale aj filmy z domácej produkcie, z ktorých mnohé boli zakázané alebo sa oficiálne nemohli premietať. Projekcie sa konali do roku 2003 vo viacerých bratislavských kinách. V roku 2009 spoločnosť Ferdinanda Martinenga udelila Dubeckému Krištáľové srdce vďaky za morálny postoj a zásluhy vykonané pre pracovníkov divadla, televízie a filmu. Bol tiež čestným členom Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. Jeho syn, Peter Dubecký, je generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia