Zuzana Piussi približuje praktiky politikov vo voľbách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zuzana piussi
zuzana piussi Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. februára (WebNoviny.sk) – Do slovenských kín prichádza nový film slovenskej režisérky a dokumentaristky Zuzany Piussi s názvom Ťažká voľba. Filmárka v snímke sleduje praktiky kandidátov na prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2014. Odhaľuje tak zákulisie, ktoré mnohým ostáva skryté.

„Tento film je úplne iný ako filmy, ktoré som predtým robila,” priblížila na dnešnej tlačovej konferencii 44-ročná filmárka. Ako vysvetlila, snímku považuje za spoločné dielo so strihačom Vítom Janečkom.

„Ten štart bol v tom, že nás zaujímali tie voľby. Mne to prišlo ako zaujímavá situácia pre Zuzanu. Spýtal som sa jej, či má čas to robiť. Ona začala a odvtedy sa to vyvíjalo vlastným životom a oni si tam našli aj iné témy,” popísal producent Ivan Ostrochovský, ktorý sa postaral o námet snímky.

Hoci sa film venuje kandidátom a ich kampaniam v prezidentských voľbách, tvorcovia uviedli, že voľby z roku 2014 použili ako modelovú situáciu a zaujímalo ich predovšetkým správanie a mechanizmy politikov. Snímku nakrúcali siedmi kameramani, vďaka čomu vznikol materiál dlhý 130 hodín. Po dvoch rokoch sa Piussi k materiálu vrátila a doplnila ho. Finálna podoba titulu vznikla len v týchto dňoch.

Výsledok je pohľadom do zákulisia volebných kampaní, pričom sleduje, aké praktiky politici počas cesty za svojím cieľom používajú. Filmárka pritom zašla aj do súčasnosti, aby niektoré praktiky porovnala s praktikami v aktuálnych voľbách. Všíma si aj správanie sa voličov, prácu marketingových expertov okolo kandidátov, sleduje prípravy na stretnutia s občanmi a diskusie.

„Pocit, ktorý máte z tej politiky, je, že priestor, v ktorom žijeme, je naozaj veľmi toxický,” popísala Piussi dojmy zo sledovaných situácií. „Jeden na jedného, druhý na druhého a potom si podáme ruky, lebo spolu vládneme. A zrazu vnímate, že je to hra. Každý sa chce dostať na červený koberec,” uzavrela.

V premiére titul uvedú v sobotu 27. februára v bratislavskom klube A4 – nultý priestor. Okrem ďalších projekcií v Bratislave budú nasledovať aj premietania v Banskej Bystrici, Trnave, Prievidzi, Trenčíne, Liptovskom Mikuláši, Bátovciach, Martine a Žiline.

Na 3. marca tiež tvorcovia naplánovali českú predpremiéru, ktorá sa uskutoční v pražskej Mestskej knižnici. Film v Českej republike uvedú v premiére v rámci Medzinárodného festivalu Jeden svet 12. marca. Záujemcovia si budú môcť dokument od 1. marca pozrieť aj na internete.

Plánované projekcie snímky Ťažká voľba:

27. februára – Bratislava, A4 – nultý priestor

27. februára – Banská Bystrica, Záhrada

28. februára – Bratislava, Flame Music Bar

1. marca – Trnava, Watch & Think

1. marca – Bratislava, Foajé

1. marca – Bratislava, Kino Lumiere

2. marca – Prievidza, FK Prievidza

2. marca – Trenčín, Kaviareň Coffee Sheep

3. marca – Bratislava, Kino Lumiere

3. marca – Trenčín, Kaviareň Coffee Sheep

3. marca – Liptovský Mikuláš, Diera do sveta

3. marca – Bátovce, Divadlo Pôtoň

4. marca – Bratislava, Kino Lumiere

4. marca – Martin, Mestská scéna (18:00 a 20:00)

4. marca – Žilina, Stanica Žilina-Záriečie

6. marca – Bratislava, Kino Lumiere

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Zuzana Piussi