Údajná Cosbyho obeť sa snaží zrušiť klauzulu o mlčanlivosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cosby
Amerického herca Billa Cosbyho neobvinia v súvislosti s údajným sexuálnym obťažovaním. Foto: SITA/ AP

BRATISLAVA 16. apríla (WebNoviny.sk) – Právnici Kanaďanky Andrey Constand, jednej z údajných obetí sexuálneho zneužitia americkým hercom Billom Cosbym, chcú zrušiť klauzulu o mlčanlivosti, ktorá je súčasťou ich mimosúdnej dohody z roku 2006.

Constand podľa Cosbyho právnikov porušila mimosúdnu dohodu

Na pojednávaní, ktoré sa konalo v piatok na federálnom súde vo Philadelphii, sa zúčastnili aj právni zástupcovia 78-ročného komika. Ako uviedli, celý prípad by mal zostať v zapečatenej forme, keďže Constand podľa nich porušila mimosúdnu dohodu tým, že spolupracovala s prokuratúrou v štáte Pennsylvania.

Štyridsaťštyriročná Andrea Constand, bývalá zamestnankyňa Temple University, tvrdí, že jej predstaviteľ Cliffa Huxtabla zo sitkomu Show Billa Cosbyho (1984 – 1992) v januári 2004 u seba doma hodil do pitia sedatíva a následne ju sexuálne zneužil.

Komik potom v roku 2005 pod prísahou vypovedal, že si v minulosti zadovážil sedatíva s úmyslom podať ich ženám, s ktorými si chcel užiť sex. Jednou z podmienok výpovede však malo byť, že prokuratúra nebude Cosbyho v tejto kauze stíhať.

Cosby údajne zneužil viac ako 50 žien

Prokuratúra však prípad znovu otvorila po tom, ako informácie o spomínanej výpovedi prenikli vlani v júli na verejnosť. Cosbyho formálne obžalovali koncom decembra a následne ho prepustili na kauciu milión dolárov.

Začiatkom januára Cosby požiadal o zrušenie obžaloby, pričom jeho právna zástupkyňa Monique Pressley uviedla, že ňou prokuratúra porušila podmienky výpovede z roku 2005. Súd však žiadosť zamietol. Cosby sa voči verdiktu odvolal a zároveň Constand zažaloval za spomínané porušenie mimosúdnej dohody z roku 2006. Hercovi v prípade uznania viny hrozí až desaťročný trest odňatia slobody.

Rodák z Philadelphie, ktorý údajne zneužil viac než 50 žien, v súčasnosti čelí aj ďalším civilným žalobám vrátane žaloby za urážku na cti, ktorú na neho spoločne podalo sedem žien, pretože jeho právnici verejne označili ich tvrdenia o zneužití Cosbym za absurdné a nepravdivé. Cosby na ne potom v decembri podal protižalobu, pričom ich taktiež obvinil z urážky na cti.

William Henry Cosby Jr.

účinkoval okrem spomínaného sitkomu Show Billa Cosbyho aj v seriáli I Spy (1965 – 1968), v prvých dvoch sezónach projektu The Electric Company (1971 – 1977), v Cosbyho prípadoch (1994 – 1995), sitkome Cosby (1996 – 2000) či v snímke Otec je duch (1990).

Venuje sa aj hudbe, na konte má albumy ako napríklad Silver Throat: Bill Cosby Sings (1967), At Last Bill Cosby Really Sings (1974) či Bill Cosby Presents The Cosnarati: State Of Emergency (2009).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bill Cosby