FILM: Jakubisko a Kajínek című filmről

POZSONY, augusztus 12. (WEBNOVINY) – A szlovák rendezők legjobbjainak egyike, Juraj Jakubisko sikeresnek tartja Petr Jákl első rendezését, amit saját nagy filmjéhez, a Báthory címűhöz tart hasonlónak. A legismertebb cseh bűnöző, Kajínek életéről szóló alkotást a hírhedt, vérszomjas grófnőről szóló történelmi filmmel a közös téma köti össze. „A bűnös vagy ártatlan kérdéséről van szó, és ennek titka nagyon érdekes” – mondta a rendező a SITA ügynökségnek. „Én történelmi szempontokat vettem alapul, és egy ránk testált legenda ellen küzdöttem, Kajínek esetében pedig bizonyos tényekről van szó. A titokzatosságot az is elmélyíti, hogy a bíróságokba vetett bizalmunkat elveszítettük” – magyarázta Jakubisko.

A hasonló témakörben forgatott filmeknél fennáll annak a veszélye, hogy a rendező túlságosan a kérdés mélyére hatol, és ezzel szinte szentté avatja a bűnöst, holott a valóságban nem az. „Kajínek lakásokat lopott ki, tolvaj volt, de végeredményben nem gyilkolt. Szerintem ezt jól megoldották” – mondta Jakubisko.

A Kajínek című krimithriller a cseh elítéltek legismertebbjéről, Jiří Kajínekről szól. A címszerepet egy orosz színész, Konsztantyin Lavronyenko játssza, aki 2007-ben a legjobb férfialakítás díját nyerte el Cannes-ban. Petr Jákl a kétszeres gyilkosságért és egy gyilkossági kísérletért életfogytiglanra ítélt Kajínek iránt 2000-ben kezdett el érdeklődni, amikor annak sikerült megszöknie a börtönből. A rendező a foglyot öt évig látogatta. A film cselekménye az elítélt sorsán kívül egy fiatal ügyvédnő köré fonódik, aki Kajíneket a törvény előtt képviseli. Jákl szerint a film célja nem Kajínek felmentése, hanem a rendszer hibáira való rámutatás.

SITA

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Juraj Jakubisko