Video: Slováci potvrdili úspešný rok, Mak strelil dva góly

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovensko - Island
Zľava: Sverrir Ingason z Islandu a Róbert Mak zo Slovenska počas medzištátneho prípravného zápasu medzi Slovensko - Island. Žilina, 17. november 2015. Foto: SITA/Milo Fabian

ŽILINA 17. novembra (WebNoviny.sk) – Dvestopäťdesiaty zápas slovenskej futbalovej reprezentácie a zároveň posledný v roku 2015 bol víťazný. V utorkovom prípravnom súboji dvoch účastníkov ME 2016 Slováci zdolali Islanďanov v Žiline zlepšeným výkonom v druhom polčase 3:1 (0:1).

Od 8. min viedli severania zásluhou Alfreda Finnbogasona a mali aj ďalšie šance. Nevyužili ich a po prestávke ich dvoma gólmi v rozpätí štyroch minút (58. a 61.) potrestal Róbert Mak. Na konečných 3:1 upravil v 84. min striedajúci Michal Ďuriš.

Úspešný rok 2015, v ktorom si vybojovali postup na európsky šampionát, zavŕšili zverenci Jána Kozáka s bilanciou 6 víťazstiev – 1 remíza – 2 prehry, skóre 16:9. Z historického pohľadu Slováci dosiahli 99. víťazstvo v 250. zápase, na okrúhlu stovku si budú musieť počkať minimálne do budúceho roka.

Prípravný zápas – utorok – výsledok:
Slovensko – Island 3:1 (0:1)

Góly: 58. a 61. Mak, 84. M. Ďuriš – 8. Finnbogason, ŽK: 49. Árnason (Island), rozhodovali: Raczkowski – Sapela, Obukowicz (všetci Poľ.), 5568 divákov

Zostavy:

Slovensko: Ján Novota – Gyömbér, Saláta, J. Ďurica (46. E. Sabo), Tesák – Pečovský (46. Hrošovský), Greguš – Mak (75. M. Ďuriš), Duda, Weiss – A. Nemec (75. Jakubko)

Island: Kristinsson – Hauksson, Árnasson (75. R. Sigurdsson), Ingason, Skúlason (55. Saevarsson) – Gudmundsson (81. O. Sigurjónsson), B. Bjarnason, R. Sigurjónsson (10. T. Bjarnason), Traustason (19. Bödvarsson) – Finnbogason (90. Ómarsson), Sigthórsson

I. polčas

V 8. min hosťujúci Rúnar Sigurjónsson síce odkríval z ihriska, ale Islanďania práve v početnej nevýhode zasadili Slovákom prekvapujúci úder. Z hranice šestnástky krásnou strelou trafil vzdialenejší roh Novotovej bránky útočník gréckeho Olympiakosu Alfred Finbogason – 0:1.

O minútu mohlo byť vyrovnané. Makov sebavedomý vnik do šestnástky sa skončil strelou do pravej žrde. Nasledovala zle zahraná štandardka slovenského tímu a islandský brejk, ktorý sa skončil len rohovým kopom. Ostrovania výrazne pohrozili aj v 24. min, keď striedajúci Bödvarsson len tesne nedočiahol na strieľaný center pred Novotom.

Po polhodinke mal po dobrom slovenskom presingu opäť šancu Mak, ale z otočky nenamieril medzi žrde. Potom nasledovala tutovka Ingasona, no Novota zachránil Slovákov pred druhým inkasovaným gólom.

II. polčas

Odchod Jána Ďuricu na začiatku druhého polčasu urobil z Weissa slovenského kapitána. Najprv na seba upozornil peknou strelou Greguš, potom neuznaným gólom aktívny Finnbogason, až konečne Slováci dovolili žilinským tribúnam zakričať si gól.

Aktívny Mak v 58. min po dôraznom ataku Nemca a chybe brankára Islandu Kristinssona najprv vyrovnal a o tri minúty neskôr tečovanou strelou z poriadnej diaľky poslal domácich do vedenia – 2:1. V 66. min dobre hrajúci Mak mohol dovŕšiť hetrik, Kristinsson mu ho nedoprial.

Slovensko definitívne vysadlo na koňa a už z neho nezosadlo do konca zápasu. Po sérii striedaní sa hra upokojila, ale Slováci napokon pridali aj tretí gól. Z centra Tesáka profitoval striedajúci Michal Ďuriš, ktorý sa zbytočne neunáhlil a spoza šestnástky pekne obstrelil islandského brankára – 3:1.

Hlasy:

Róbert Mak (stredopoliar SR a strelec dvoch gólov): „Je pekné, že som strelil dva góly, ale dôležitejšie je, že sme dokázali otočiť zápas a ukázali opäť silu nášho mužstva. Zvíťazili sme aj bez viacerých opôr, čo je super a zakončili rok víťazstvom. Islanďania nás zaskočili rýchlym gólom, ale druhý polčas nám vyšiel fantasticky.“

Ján Ďurica (obranca SR): „Bol to ťažký duel. V prvom polčase nám Island ukázal svoju kvalitu. Po zmene strán naši mladí hráči predviedli svoju silu a otočili zápas. Ukázalo sa, že tento tím nie je len o jedenástich hráčoch. Tí, ktorí čakali na svoju šancu, ukázali, že na to majú. Toto mužstvo má charakter.“

Michal Ďuriš (útočník SR, strelec jedného gólu): „Som rád, že sme zvládli tento zápas a rok ukončili víťazstvom. Tréner avizoval, že trochu pretočí zostavu, a to aj splnil. Neodohrali sme zlý duel, bolo to zaujímavé aj pre diváka s viacerými gólmi aj ďalšími šancami. Teraz sa mi strelecky darí, ešte ma čakajú tri týždne v klube, takže verím, že som si nejaké tie góly odložil aj na Plzeň.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján NovotaMichal Ďuriš
Firmy a inštitúcie Slovenská futbalová reprezentácia