Švajčiari odovzdali Američanom dokumenty o korupcii vo FIFA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fifa
Kongresu FIFA predchádzalo zatknutie šiestich funkcionárov. Foto: SITA/AP

BERN 30. decembra (WebNoviny.sk) – Švajčiarske úrady v stredu poskytli svojim kolegom zo Spojených štátov amerických dôkazný materiál v súvislosti s korupčným škandálom v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA). Švajčiarska federálna prokuratúra uviedla, že ide aj o bankové dokumenty, ktoré použijú pri vyšetrovaní trestných činov vrátane úplatkárstva. Tých sa malo dopustiť niekoľko predstaviteľov riadiaceho orgánu svetového futbalu.

Sú to bankové kontá údajne spojené s pridelením marketingových práv na futbalové turnaje v Latinskej Amerike a USA,“ znelo švajčiarske stanovisko.

Záznamy sa týkajú tiež športovej a marketingovej agentúry ISL. Američania posúdia relevantnosť pre ich vyšetrovanie. To je zrejme namierené proti dosluhujúcemu prezidentovi FIFA Seppovi Blatterovi. Spoločnosť usvedčili z pravidelného uplácania vrcholných športových funkcionárov vrátane Blatterovho predchodcu Joaa Havelangeho. ISL v roku 2001 podľahla kriminálnemu bankrotu.

Švajčiari okrem toho zmrazili 80 miliónov amerických dolárov na trinástich bankových účtoch. Zmrazené zostanú až do ukončenia súdnych procesov. „Americké úrady môžu požiadať o tieto aktíva, pokiaľ bude dostupné právoplatné a vynútiteľné rozhodnutie tamojšieho súdu,“ dodala federálna prokuratúra v krajine „helvétskeho kríža“.

Medzinárodná futbalová federácia tvrdí, že spolupracuje a poskytuje americkým i švajčiarskym vyšetrovateľom všetky potrebné informácie. Švajčiari doplnili, že štyria muži v ich zadržaní, ktorých zatkli v máji tohto kalendárneho roka v luxusnom zürišskom hoteli, sa naďalej bránia extradícii do Spojených štátov amerických.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia