Video: Real zvíťazil v Ríme, 'vlci' si vzali korisť z Gentu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
AS Rím - Real Madrid
Mohamed Salah (vľavo) z AS Rím a Cristiano Ronaldo z Realu Madrid počas zápasu osemfinále Ligy majstrov. Rím, 17. február 2016. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 17. februára (WebNoviny.sk) – Po stredajších prvých dueloch osemfinále futbalovej Ligy majstrov 2015/2016 sú bližšie k postupu do štvrťfinále nemecký tím WfL Wolfsburg a španielsky klub Real Madrid. Obe mužstvá v stredu zvíťazili u súperov.

Vydarená Zidanova premiéra

Víťaznú premiéru na lavičke „bieleho baletu“ na európskej scéne má za sebou tréner Zinedine Zidane. Zverenci 43-ročného rodáka z Marseille zvíťazili na ihrisku AS Rím 2:0.

Rímski „vlci“ držali favorizovaných hostí na dištanc takmer hodinu. Až v záverečnej tridsaťminútovke ponúkol duel dych berúce divadlo, počas ktorej Madridčania naplno ukázali svoje majstrovstvo. Dovtedy zaujal iba volej Marcela tesne vedľa bránky Poliaka Wojciecha Szczesného.

Všetko odštartoval v 57. minúte Cristiano Ronaldo, ktorý predviedol svoju nenahraditeľnosť pre „biely balet“. Tridsaťjedenročný rodák z Madeiry dostal krásnu prihrávku od Marcela, typickou zasekávačkou v rohu šestnástky sa zbavil svojho strážcu a pravačkou poslal loptu do vzdialenejšieho kúta rímskej svätyne. CR7 zaznamenal 12. zásah v tohtosezónnej edícii LM a celkovo 89. gól v histórii najprestížnejšej klubovej súťaže na starom kontinente.

Gólovú bodku pridal v 86. minúte ďalší ostrovan Jesé Rodríguez peknou strelou k žrdi. Hráč pochádzajúci z Kanárskych ostrovov, ktorý štyri minúty predtým vystriedal kolumbijského menovca Jamesa, zaskočil rímsku defenzívu. Tá mu pred gólovou strelou poskytla príliš veľa priestoru a odchovanec Realu to využil. Zverenci trénera Luciana Spallettiho počas zápasu hosťom niekoľkokrát podkúrili, obranu Realu zamestnával predovšetkým rýchly Egypťan Mohamed Salah.

Kostarický gólman „Merengues“ Keylor Navas odchytal v LM siedmy zápas v kariére a doteraz ani raz neinkasoval. „Zápas sa trochu vliekol, ale udržiavali sme si koncentráciu, aby sme neurobili žiadnu chybu. Nakoniec sa nám podarilo streliť dva góly a dosiahli dôležitý triumf. Mať v tíme najlepšieho hráča na svete je veľmi cenné. Jeho gól dodal mužstvu ešte viac sebadôvery,“ povedal Navas pre oficiálnu klubovú stránku.

„Zizou“ vyzdvihol tímovú súdržnosť

Madridský kouč Zinedine Zidane po stretnutí vyzdvihol tímovú súdržnosť a trpezlivosť svojich hráčov. „Sme spokojní s výsledkom aj výkonom mužstva. Vedeli sme, že to bude náročný zápas. Bojovali sme až do konca a dosiahli priaznivý výsledok. Súper nás v prvom polčase napádal, ale očakávali sme to,“ cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová Zidana.

„Cristiano Ronaldo bol dnes skvelý, ale na druhej strane, takí boli v tomto zápase všetci hráči. Aj tí, ktorí nehrali, pretože sa podieľali na priaznivej klíme v našej šatni. Teší ma zásah Jesého. Pomohlo to nielen tímu, ale aj on sám dostal odmenu za svoje úsilie. Som šťastný, budem sa snažiť, aby mužstvo ďalej napredovalo. V Ríme sme hrali lepšie ako v predchádzajúcich zápasoch vonku. Dva góly u súpera sú mimoriadne dôležité,“ doplnil ´Zizou´.

„Odviedli sme skvelú prácu. Od začiatku sme išli za dobrým výsledkom, snažili sme sa diktovať priebeh stretnutia. Pred súperovou bránkou sme boli silní. Tréner nám cez prestávku hovoril, aby sme sa zamerali na držanie lopty a snažili sa prechádzať cez súperov obranný val bez akejkoľvek paniky. Ujali sme sa vedenia skvelým gólom Cristiana. Zásah Jesého taktiež znamená veľa. Dokazuje to, že aj hráči z lavičky môžu kedykoľvek nastúpiť, aby ukázali, čo vedia. Musíme byť naďalej súdržní,“ skonštatoval kapitán madridského družstva Sergio Ramos.

Domácim futbalistom fanúšikovia po zápase zatlieskali

Posledná konfrontácia medzi oboma protivníkmi sa odohrala v osemfinále LM 2007/2008. Rimania vtedy postúpili ďalej po dvoch víťazstvách 2:1. Pod ich vtedajším úspechom je podpis súčasného kouča Spallettiho.

„Potešilo nás, že nám fanúšikovia na konci napriek prehre zatlieskali. Videli, že hráči išli na maximum. Dnes sme mali smolu. V defenzíve súpera sme našli niekoľko okienok, ale nedokázali sme skórovať. Madridčania trestali, proti nim si nemôžete dovoliť ani tú najmenšiu chybičku. Keď sme dostali prvý gól, dostali sme strach a to je dôvod, prečo sme neskôr inkasovali aj druhýkrát. Tento zápas nám mohol dať do budúcnosti veľký impulz. Som spokojný s naším predstavením, mrzí ma akurát výsledok,“ vyhlásil 56-ročný Spalletti.

Slabinou Realu Madrid vo vyraďovacej fáze európskych pohárov sú talianske kluby. Neuspel proti nim ani raz v ostatných ôsmich prípadoch. Až štyrikrát boli nad sily kráľovského klubu futbalisti Juventusu Turín. Madridčania sú blízko prekonania nepriaznivej série, ktorá trvá už viac ako 28 rokov. Real naposledy uspel ešte v septembri 1987, keď v 1. kole Európskeho pohára majstrov prešiel cez Maradonov Neapol.

Gent vykresal nádej v poslednej desaťminútovke

Hráči nemeckého vicemajstra VfL Wolfsburg vyhrali na ihrisku najväčšieho prekvapenia tohtoročnej edície v Gente 3:2. Hostia viedli v stretnutí už 3:0, keď sa strelecky presadil dva razy Julian Draxler a po ňom aj Max Kruse. Futbalisti belgického majstra znížili nepriaznivý stav v poslednej desaťminútovke duelu zásluhou gólov Svena Kumsa a Kalifu Coulibalyho. Odvetný zápas je na programe 8. marca vo Volkswagen Arene.

Hviezdou zápasu bol Draxler

Ústrednou postavou prvého osemfinálového duelu sa napokon stal nemecký reprezentant Julian Draxler, ktorý do Wolfsburgu prišiel na začiatku sezóny, aby nahradil odchádzajúcu hviezdu Kevina de Bruyneho (Manchester City). Dvadsaťdvaročný krídelník sa v zápase presadil dvakrát: najprv to bolo v 44. minúte, keď si šancu vypracoval sám a po narážačke s Vieirinhom prekonal brankára a neskôr v 54. minúte po hrubej chybe domáceho obrancu získal loptu a poľahky ponúknutú šancu premenil.

„Vždy ma to poteší, keď strelím gól. Samozrejme, Liga majstrov je pre mňa špeciálna záležitosť, veľmi rád hrám v tejto súťaži. Je to pre nás dobrý výsledok a keď budeme hrať takto aj doma, tak postúpime ďalej,“ povedal po zápase autor dvoch gólov. V 60. minúte zvýšil už na 3:0 hrotový útočník hostí Max Kruse, ktorý zužitkoval presnú centrovanú prihrávku do vymedzeného územia. Presvedčivé vedenie však uspokojilo nemecký tím a zverenci trénera Dietera Heckinga výrazne poľavili v aktivite.

Sklamaný Vanhaezebrouck

Domáci sa osmelili až v zdanlivo bezvýchodiskovej situácii a v poslednej časti stretnutia kompletne prevzali iniciatívu. Na 1:3 znížil v 80. minúte najlepší strelec domácich Sven Kums, ten sa presadil po peknej individuálnej akcii. Na konečných 2:3 z pohľadu belgického majstra upravil v 89. minúte striedajúci útočník Kalifa Coulibaly. Dva strelené góly v závere duelu sú pre domáci tím iskričkou nádeje pred odvetným zápasom vo Wolfsburgu, ktorý sa odohrá 8. marca. Hráči Gentu vedia, že ak chcú postúpiť, musia streliť minimálne dva góly.

Sklamaný po záverečnom hvizde bol sympatický tréner domácich Hein Vanhaezebrouck: „Radšej by som na tomto mieste sedel s úplne iným pocitom, no záverečný výsledok napokon nie je až taký zlý. Zjavne to dnes nebol najlepší výkon Gentu, niektorí hráči hrali pod svoje možnosti. Pred začiatkom zápasu som im povedal, že do tohto stretnutia musíme vstúpiť na úrovni Ligy majstrov, avšak v prvom polčase sme boli úplne unesení. Začali sme bojovať až za stavu 0:3. Strelili sme jeden gól, potom prišiel druhý a dokonca sme mohli aj vyrovnať. Zaujímalo by ma, prečo sme takto nehrali od začiatku. Dúfam, že sa chlapci z toho poučia.“

„Toto víťazstvo nám dáva dôvod na radosť, je to veľmi veľký výsledok. Počas osemdesiatich minút sme podali fantastický výkon. Nanešťastie sa nám nepodarilo dosiahnuť štvrtý gól po dobrej šanci Maxa Kruseho. Potom sme sa presvedčili o tom, že vzadu nie sme takí stabilní, ako sme bývali. Ale to je tiež preto, že nám chýbali niektorí hráči. Julian Draxler bol dnes vynikajúci. Strelil dva krásne góly, najmä ten prvý padol po peknej kombinácii. Je to veľmi dobré pre jeho sebadôveru, znamená to pre neho veľa. Teraz ho však čaká ďalší zápas, v ktorom bude musieť opäť potvrdiť svoje kvality a podať dobrý výkon,“ povedal po zápase Dieter Hecking.

Za zmienku stojí, že KAA Gent a VfL Wolfsburg sú jedinými dvoma mužstvami v play-off, ktoré boli pred začiatkom skupinovej fázy žrebované zo štvrtého výkonnostného koša.

Výsledky stredajších prvých stretnutí osemfinále Ligy majstrov 2015/2016:

* odvety sa odohrajú v utorok 8. marca

AS Rím (Tal.) – Real Madrid (Šp.) 0:2 (0:0)

Gól: 57. C. Ronaldo, 86. Jesé Rodríguez, ŽK: 62. Varane, 85. Sergio Ramos (obaja Real), rozhodovali: Pavel Královec (ČR) – Roman Slyško (SR), Martin Wilczek (ČR)

Zostavy:

AS: Szczesny – Florenzi (87. F. Totti), Manolas, Rüdiger, Digne – Vainqueur (77. De Rossi) – Pjanič, Nainggolan – Perotti – Salah, El Shaarawy (64. Džeko)

Real: Navas – Carvajal, Sergio Ramos, Varane, Marcelo – T. Kroos – Modrič, Isco (64. Kovačič) – James Rodríguez (82. Jesé Rodríguez), Benzema, C. Ronaldo (89. Casemiro)

KAA Gent (Belg.) – Wfl Wolfsburg (Nem.) 2:3 (0:1)

Góly: 80. Kums, 89. K. Coulibaly – 44. a 54. Draxler, 60. M. Kruse, ŽK: 59. Kums – 47. Luiz Gustavo, 48. Vieirinha, rozhodoval: Svein Oddvar Moen (Nór.)

Zostavy:

Gent: Sels – L. Nielsen, Mitrovič, Asare – Renato Neto – Miličevič (61. Hassan Saief), Kums – Foket, Dejaegere – Simon (60. Matton) – Depoitre (80. K. Coulibaly)

Wolfsburg: Casteels – S. Jung (45.+ Schürrle), Knoche, Dante , Ricardo Rodríguez – Träsch, Luiz Gustavo – Vieirinha (80. Schäfer), Arnold, Draxler – M. Kruse (90.+ Putaro)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Cristiano RonaldoJames RodríguezKeylor NavasMohamed SalahRoman SlyškoSergio RamosZinedine Zidane