Video: Real aj 'vlci' si postrážili postup v Lige majstrov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Real Madrid - AS Rím
Cristiano Ronaldo (vľavo) z Realu Madrid počas odvetného zápasu osemfinále Ligy majstrov proti AS Rím. Madrid, 8. marec 2016. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 8. marca (WebNoviny.sk) – Futbalisti Realu Madrid a VfL Wolfsburg postúpili do štvrťfinále Ligy majstrov. V utorňajších odvetách osemfinále si v súlade s očakávaniami postrážili v domácom prostredí sľubné pozície, ktoré si utvorili pred troma týždňami v prvých zápasoch.

Real prešiel cez Talianov po 28 rokoch

Jubilejný 90. presný zásah Cristiana Ronalda v Lige majstrov, stále trvajúcu nepriestrelnosť brankára Keylora Navasa, ale predovšetkým víťazstvo Realu Madrid nad AS Rím (2:0) a postup do štvrťfinále európskeho pohára číslo jeden 2015/2016 – to všetko ponúkol utorňajší odvetný zápas osemfinále LM, v ktorom „biely balet“ triumfoval rovnakým rozdielom ako pred troma týždňami na rímskom Olympijskom štadióne.

Zinedine Zidane cítil po stretnutí šťastie a úľavu

Real vedomý si upokojujúceho dvojgólového náskoku z „večného mesta“ sa nenechal vykoľajiť svojou chabou bilanciou proti talianskym klubom vo vyraďovacej fáze európskych pohárov. Neprešiel cez ne ani raz v predchádzajúcich ôsmich prípadoch, nerátajúc jednozápasové finále LM proti Juventusu Turín (1:0) v roku 1998.

Madridčania ukončili nepriaznivú sériu, ktorá trvala viac ako 28 rokov. Real dosiaľ naposledy uspel v takejto konfrontácii ešte v septembri 1987, keď v 1. kole vtedajšieho Európskeho pohára majstrov (EPM) prešiel cez Neapol s hviezdnym Diegom Maradonom.

Kouč domácich Zinedine Zidane cítil po stretnutí šťastie a úľavu. „Bol to náročný zápas, ale napokon sme dosiahli náš cieľ, ktorým bol postup ďalej. Nedostali sme gól, no v priebehu duelu sa mohlo stať čokoľvek. Súper má dobrý tím s rýchlymi hráčmi,“ vyhlásil podľa oficiálnej stránky Európskej futbalovej únie (UEFA) Zidane.

Štyridsaťtriročnému rodákovi z Marseille vyšiel taktický ťah so zaradením Casemira na pozíciu defenzívneho záložníka, ktorá zvyčajne patrí Tonimu Kroosovi. Nemecký majster sveta mal tentoraz ofenzívnejšie úlohy a nová rola mu svedčala. „Casemiro hral dobre. Dôležité však bolo aj striedanie Lucasa Vásqueza. Ten dáva do hry všetko, kedykoľvek nastúpi,“ doplnila niekdajšia hráčska legenda „Merengues“.

Rimania niekoľkokrát Realu podkúrili

Skóre zápasu otvoril v 64. min Cristiano Ronaldo, ktorého presným centrom našiel Lucas Vásquez. Tridsaťjedenročný Portugalčan zaznamenal 90. gól v Lige majstrov a suverénne kraľuje v tejto štatistike. CR7 vedie poradie strelcov aj v rámci aktuálnej sezóny, v ôsmom stretnutí dosiahol 13. zásah.

Rodák z Madeiry o štyri minúty neskôr po rýchlom brejku vyzval ku gólovému zakončeniu Kolumbijčana Jamesa Rodrígueza. „Snažil som sa zo seba vydať to najlepšie. Podarilo sa mi skórovať, ale naďalej musím tvrdo pracovať, pretože Real Madrid je veľmi náročný klub,“ cituje slová najlepšieho strelca MS 2014 portál fourfourtwo.com.

„Som rád, že James strelil gól. Na tréningoch sa snaží a vždy je pre hráča dôležité, keď skóruje. Teraz sa už tešíme ne žreb a oddych,“ skonštatoval na záver Zinedine Zidane.

Zverenci Luciana Spallettiho prispeli k skvelému predstaveniu na Štadióne Santiaga Bernabéua. Niekoľkokrát nebezpečne podkúrili domácej defenzíve, z ktorej spoľahlivo vyčnieval brankár Keylor Navas. Dvadsaťdeväťročný Kostaričan opäť potvrdil, prečo ho prezývajú „kocúr“. Nastúpil na svoje ôsme stretnutie v LM, doteraz ani raz neinkasoval. V minulosti dosiahol dlhšiu sériu iba nemecký gólman Jens Lehmann.

Kormidelník „rímskych vlkov“ po madridskej odvete uznal, že postúpilo lepšie mužstvo. „Realita je taká, že sme prehrali dvakrát 0:2. Musíme sa zlepšiť, čo sa týka našej mentality a koncovky. Nehrali sme dnes na požadovanej úrovni. Neľutujem, že sme prehrali, mrzí ma, že sme nehrali so správnym presvedčením. Ani v jednom zápase s Realom sme nehrali vyslovene zle, ale nevyužili sme šance. Možno máme príliš krehkú psychiku. Mali sme byť viac agresívni, viac medzi sebou komunikovať a preukázať väčšiu sebadôveru,“ vyhlásil podľa webu UEFA.com 57-ročný Luciano Spalletti.

Real prešiel cez Talianov po 28 rokoch

V odvetnom stretnutí osemfinále futbalovej Ligy majstrov zdolali hráči nemeckého vicemajstra VfL Wolfsburg najväčšie prekvapenie tohtoročnej edície KAA Gent 1:0 a po prvýkrát sa predstavia vo štvrťfinálovej fáze. Jediný presný zásah zápasu zaznamenal v 74. min nemecký reprezentant André Schürrle, ktorý zúžitkoval prihrávku od svojho spoluhráča Juliana Draxlera. Wolfsburg si z Belgicka priniesol prijateľný výsledok 3:2, a tak bol v odvete veľkým favoritom.

Wolfsburg sa po prvýkrát v histórii predstaví vo štvrťfinále

Belgický majster vstupoval do odvetného zápasu s vedomím, že ak chce pomýšľať na postup, bude musieť vo Wolfsburgu minimálne dva razy skórovať.

Úvodný duel v Gente im nevyšiel podľa očakávaní, keďže inkasovali až tri góly. Žiadne prekvapenie sa nekonalo a Wolfsburg si po víťazstve 1:0 zabezpečil postup do štvrťfinále Ligy majstrov. Pre nemecký tím to bude premiérová účasť medzi ôsmimi najlepšími mužstvami na starom kontinente.

Ako jediný sa v stretnutí presadil ofenzívny záložník André Schürrle, ten v 74. min nezaváhal a po prihrávke Juliana Draxlera otvoril skóre zápasu. Najväčší podiel na góle nesie Draxler, ktorého trestuhodne nechali obrancovia Gentu preniknúť do vymedzeného územia. Následná Schürrleho strela na bránku bola už len čerešničkou na torte.

„Chcem zložiť môjmu tímu veľký kompliment. Boli sme favoritmi tejto dvojice a to sme aj potvrdili dvoma dobrými výkonmi. Všetci si mysleli, že tento žreb bude pre nás ľahký, avšak nebolo tomu tak. Museli sme vynaložiť veľa úsilia, aby sme postúpili. Dobrým základom bol duel v Gente. Vedeli sme, že Gent má problémy s bránením útokov cez krídla, a preto sme využili tento poznatok pri strelení nášho gólu,“ povedal tréner Wolfsburgu Dieter Hecking.

Šancu skórovať mal aj Gent

„V zápase boli momenty, keď sme mali šancu skórovať, no nevyužili sme ich. Ak by sme išli do vedenia 1:0, tak to mohlo mať iný priebeh. No myslím si, že sme hrali dobre. V druhom polčase sme už museli riskovať, a tak sme priniesli do hry útočných hráčov, ale práve v tom momente sme dostali rozhodujúci gól. Určite sme odohrali lepší zápas ako doma. Myslím si, že sa nám v súťaži darilo veľmi dobre a rozlúčili sme sa s ňou naozaj dôstojne. Táto sezóna vo mne vzbudzuje sebavedomie do budúcnosti,“ vyhlásil sympatický kouč belgického tímu Hein Vanhaezebrouck.

KAA Gent sa so súťažou lúči, naopak, Wolfsburg sa po prvýkrát v histórii predstaví vo štvrťfinále najprestížnejšej európskej futbalovej súťaže. Nemecký tím si budú v žrebe, ktorý sa uskutoční 18. marca o 12.00 hod v Nyone, želať za súpera zrejme všetky ostatné kluby. Pre „vlkov“ to môže byť psychologická výhoda, pretože ich budúci súper môže podceniť. Wolfsburčania môžu stavať na bilancii na domácom štadióne, kde triumfovali vo všetkých štyroch stretnutiach v tohtoročnej edícii Ligy majstrov.

Výsledky utorňajších odvetných stretnutí osemfinále Ligy majstrov 2015/2016:

Real Madrid (Šp.) – AS Rím (Tal.) 2:0 (0:0) – prvý zápas: 2:0

– do štvrťfinále postúpil Real Madrid

Góly: 64. C. Ronaldo, 68. James Rodríguez, ŽK: 37. Danilo – 76. Zukanovič, rozhodoval: Szymon Marciniak (Poľ.)

Zostavy:

Real: Navas – Danilo, Sergio Ramos, Pepe, Marcelo – Modrič (76. Jesé), Casemiro (84. Kovačič), T. Kroos – G. Bale (61. Lucas Vázquez), James Rodríguez, C. Ronaldo

AS: Szczesny – Florenzi, Manolas, Zukanovič, Digne – S. Keita (86. Maicon) – Pjanič (46. Vainqueur), Perotti – Salah, El Shaarawy (74. F. Totti) – Džeko

VfL Wolfsburg (Nem.) – KAA Gent (Belg.) 1:0 (0:0) – prvý zápas: 3:2

– do štvrťfinále postúpil VfL Wolfsburg

Gól: 74. Schürrle, bez kariet, rozhodoval: Damir Skomina (Slovin.)

Zostavy:

Wolfsburg: Casteels – Träsch, Knoche, Dante, Ricardo Rodríguez – Guilavogui, Luiz Gustavo – Arnold (83. Vieirinha), Draxler (78. Caligiuri), Schürrle (89. Schäfer) – M. Kruse

Gent: Sels – Rafinha (78. Foket), L. Nielsen, Geršon, Asare – Renato Neto, Kums – Dejaegere, Matton (68. Hassan Saief) – Miličevič, Moses Simon (70. K. Coulibaly)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Cristiano RonaldoJames RodríguezJens LehmannKeylor NavasLuciano SpallettiSergio RamosZinedine Zidane