Sparta narazí na 'žltú ponorku', Dortmund vyzve Liverpool

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Európska liga UEFA
Trofej pre víťaza Euróspkej ligy. Foto: SITA/AP

NYON 18. marca (WebNoviny.sk) – Hráči FC Liverpool v kádri aj s kapitánom slovenskej futbalovej reprezentácie Martinom Škrtelom si vo štvrťfinále Európskej ligy (EL) 2015/2016 zmerajú sily s nemeckou Borussiou Dortmund. Rozhodol o tom piatkový popoludňajší žreb vo švajčiarskom Nyone, sídle Európskej futbalovej únie (UEFA).

Do štvrťfinálového žrebu Európskej ligy neboli kluby nasadzované, neplatili ani žiadne obmedzenia. Žreb vykonali riaditeľ súťaží pod hlavičkou UEFA Giorgio Marchetti a ambasádor finále Alexander Frei. Semifinále Európskej ligy je na programe 28. apríla a 5. mája (žreb 15. apríla). Finálový duel bude v stredu 18. mája 2016 vo švajčiarskom Bazileji.

Zo Slovákov je v hre už iba Škrtel

Slovensko medzi 8 tímami v európskom pohári číslo dva zastupuje už iba spomenutý 31-ročný handlovský rodák pochádzajúci z Ráztočna Škrtel. Sprievodnou zaujímavosťou duelu je niekdajšie dlhoročné pôsobenie súčasného trénera LFC Jürgena Kloppa na lavičke dortmundského klubu.

„The Reds“ na Westfalenstadione v Dortmunde v máji 2001 triumfovali vo finále Pohára UEFA, keď zdolali španielsky Alavés 5:4 po predĺžení.

„Som veľmi nadšený. Úprimne, ani som nevedel, koho môžeme v žrebe dostať. Bude skvelé opäť sa stretnúť s Kloppom. Trénoval som pod ním deväť rokov a dokázal tu veľa. Zmenil mužstvo a pochopiteľne sa teším, že budem hrať proti jeho tímu,“ povedal pre oficiálny web UEFA obranca Dortmundu Neven Subotič.

Vo štvrťfinále aj španielske derby

Španielsko malo v piatkovom osudí až trojnásobné zastúpenie: obhajcovi trofeje FC Sevilla prisúdil nyonský žreb iného zástupcu z Primera División Athletic Bilbao. Či už v bývalom Pohári UEFA alebo dnešnom jeho nástupcovi Európskej lige to bude už pätnáste čisto španielske meranie síl. „V tejto sezóne sa nám celkom darí. V domácej súťaži sme skoro na úrovni Sevilly, bude to veľmi tesné. Sevilla máva vonku problémy, takže bude pre nás veľmi dôležité, aby sme sa sústredili na domáci zápas,“ uviedol zástupca Bilbaa Jon Berasategui.

Český „čierny kôň“ súťaže AC Sparta Praha vyzve španielsky Villarreal. „Hrali už s Plzňou, bude to zaujímavá konfrontácia. Materiál z toho zápasu môže byť pre nás poučný. Väčšina z nás dúfala, že sa vyhneme španielskym klubom. Vo štvrtok sme postúpili, takže si nikto nebude kaziť náladu z toho, že nám piatkový žreb nevyšiel podľa predstáv. V osudí boli také tímy, že sme si príliš nemohli vyberať,“ povedal stredopoliar Sparty Bořek Dočkal pre iDnes.cz. „Mali sme trošku viac šťastia než v predchádzajúcich žreboch. Na výber boli aj silnejší súperi, dokázali sme sa vyhnúť španielskym tímom a Dortmundu. Chceli sme Bragu alebo Spartu. Potrebujeme však tvrdo pracovať, nikto v tejto fáze súťaže nie je ľahkým súperom,“ dodal pre uefa.com kouč Villarrealu Marcelino.

Zostávajúcu štvrťfinálovú dvojicu Európskej ligy tvoria portugalský Sporting Braga a ukrajinský Šachtar Doneck. Prvé zápasy odohrajú 7. apríla, odvety o týždeň neskôr 14. apríla.

Štvrťfinálové dvojice Európskej ligy 2015/2016

– prvé zápasy sú na programe 7. apríla, odvety 14. apríla 2016

Sporting Braga (Portug.) – Šachtar Doneck (Ukr.)

FC Villarreal (Šp.) – AC Sparta Praha (ČR)

Athletic Bilbao (Šp.) – FC Sevilla (Šp.)

Borussia Dortmund (Nem.) – FC Liverpool (Angl.)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexander Frei