Španielsky súboj uvidia v Barcelone, Bayern privíta Benficu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lionel Messi
Lionel Messi z FC Barcelona sa proti mestskému rivalovi Espanyolu strelecky nepresadil. Barcelona, 2. január 2016. Foto: SITA/AP

BARCELONA / MNÍCHOV 4. apríla (WebNoviny.sk) – Obhajca prvenstva vo futbalovej Lige majstrov FC Barcelona sa v utorňajšom prvom zápase štvrťfinále tohtosezónnej edície predstaví v španielskom súboji proti Atléticu Madrid. V druhom súbežne hranom zápase na seba narazia nemecký Bayern Mníchov a zástupca portugalskej najvyššej súťaže Benfica Lisabon.

Prehra s Realom nemá na Barcu vplyv

Barcelona v sobotu prehrala v prestížnom ligovom dueli El Clásico s Realom Madrid (1:2) a jej úctyhodná séria bez prehry vo všetkých súťažiach sa skončila na cifre 39 zápasov. „Prehra v El Clásicu bolí, ale teraz sa už snažíme myslieť na zápas Ligy majstrov. Musíme si zanalyzovať, čo sme nerobili správne a kde sme robili chyby. Prichádza iná súťaž a s ňou máme aj novú motiváciu. Prehra s Realom Madrid nebude mať na nás v utorok po psychickej stránke žiaden vplyv,“ skonštatoval kapitán „Blaugranas“ Andrés Iniesta. „Očakávame, že náš súper sa na nás bude snažiť vyvinúť tlak. Budeme to mať náročné,“ tuší tréner barcelonského tímu Luis Enrique.

Atlético v generálke na štvrťfinálové súboje v európskom pohári číslo jeden v sobotu zvíťazilo vysokým rozdielom (5:1) nad Betisom Sevilla. Kormidelníka „Los Colchoneros“ Diega Simeoneho potešil výkon útočníka Fernanda Torresa. Štyridsaťpäťročný rodák z Buenos Aires priznal, že „El Niňo“ mu pozitívnym spôsobom zamotal hlavu. „Chcete vedieť, či Torres bude hrať proti Barcelone? Áno, bude. Pred zápasom s Betisom som sa s ním rozprával. Odohral šesťdesiat minút, aby sa správnym spôsobom naladil na duel s Barcelonou,“ cituje portál soccerway.com Simeoneho slová. Horkokrvný kouč tiež potvrdil, že k dispozícii bude aj pilier defenzívy – Uruguajčan Diego Godín. Toho v minulých dňoch trápilo zranenie pravého stehna. „Očakávame, že na utorok bude pripravený najlepším možným spôsobom,“ prezradil Simeone podľa webu televíznej stanice ESPN.

Video: Barcelona prehrala v El Clásicu

Súperi sa v rovnakej fáze LM stretli aj v sezóne 2013/2014. Úspešnejšie bolo vtedy mužstvo zo Štadióna Vicenteho Calderóna, ktoré napokon dokráčalo až do finále (1:1 vonku, 1:0 doma). „Aby sme sa znova dostali až do finále, musíme zdolať tých najlepších. Barca má vpredu troch skvelých útočníkov, predovšetkým Lionela Messiho. Samozrejme, nebol by taký úspešný bez zvyšku tímu. Barcelona má veľkých hráčov na každom poste. Musíme však byť optimisti. Uvedomujeme si, že ak zahráme tak, ako vieme, máme šancu prejsť ďalej,“ uviedol pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA) krajný obranca „rojiblancos“ Juanfran.

„Trofej pre víťaza Ligy majstrov je jediný titul, ktorý nášmu klubu chýba. Každý z nás sníva o ´ušatej trofeji´. Vieme, že existujú väčšie mužstvá ako sme my, ale čo sa týka tímového ducha, patríme k najlepším,“ skonštatoval kapitán Atlética Gabi.

Bavori porazili Benficu štyrikrát

Bayern Mníchov predurčuje do roly favorita proti Benfice Lisabon aj história vzájomných stretnutí medzi týmito dvoma mužstvami. Bavori v šiestich dueloch dosiahli štyri víťazstvá a dve remízy. V domácom prostredí boli v troch meraniach síl zakaždým stopercentní, Benfice nadelili dovedna 13 gólov. Bayern sa usiluje o dosiahnutie piateho semifinále v sérii, Benfica čaká na účasť medzi najlepším európskym kvartetom od roku 1990.

Podľa niekdajšieho hráča „lisabonských orlov“ Álvara Magalhaesa (1981-1990) bude musieť Benfica proti Bayernu podať maximálne zodpovedný výkon v defenzíve. „Spomínam si na konfrontácie s Bayernom v sezóne 1981/1982 (v 2. kole Európskeho pohára majstrov, pozn.). Už vtedy to bol jeden z najlepších tímov na svete, ktorý mal vo svojom strede množstvo prvotriednych hráčov. Benfica bude musieť proti Bayernu upchať všetky diery,“ povedal 55-ročný Magalhaes podľa denníka O Jogo.

Benfica je jediným tímom spoločne s FC Barcelona, ktorý skóroval vo všetkých ôsmich tohtosezónnych vystúpeniach LM. Kouč Lisabončanov Rui Vitória priznal, že si je vedomý sily Mníchovčanov. Dodal však, je jeho hráči nemienia iba brániť. „Do štvrťfinále vstupujeme s vedomím, že proti nám stojí jeden z tímov, ktorý je kandidátom na celkové víťazstvo v Lige majstrov. Je to pre nás výzva a tie máme radi. Neplánujeme ustúpiť od našej hry, nechystáme sa len brániť,“ vyhlásil Rui Vitória.

Video: Bayern zdolal Frankfurt najtesnejším rozdielom

Kým Benfica v piatok zdolala v ligovom dueli Sporting Braga vysoko 5:1, Bayern uspel o deň neskôr proti Eintrachtu Frankfurt najtesnejším rozdielom (1:0). „Nebol to pre divákov zaujímavý zápas, ale počítajú sa tri body. V hlavách sme už mali utorkový súboj s Benficou. Musíme podať oveľa lepší výkon ako proti Frankfurtu,“ vyhlásil podľa portálu soccerway.com poľský kanonier Bayernu Robert Lewandowski.

Bývalý brankár mníchovského tímu Hans-Jörg Butt (2008-2012) varuje pred kvalitou Lisabončanov. „Bolo by veľmi nebezpečné podceniť ich. Je to veľmi dobre fungujúci klub. Vďaka dobrým kontaktom získavajú najlepších hráčov z Južnej Ameriky. Vo štvrťfinále LM nie sú náhodou. Je to jeden z najväčších klubov na svete, hoci množstvo z jeho úspechov je už staršieho dáta. Samozrejme, Bayern je favoritom a verím, že postúpi do semifinále. Nebude to však jednoduchá prechádzka,“ povedal pre Abendzeitung München 41-ročný rodák z Oldenburgu, ktorý pred príchodom do Mníchova pôsobil rok práve v Benfice.

Odvety sú na programe v stredu 13. apríla.

Program utorkových prvých stretnutí štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov 2015/2016 (oba zápasy sa začnú o 20.45 h SELČ, odvety v stredu 13. apríla):

FC Barcelona (Šp.) – Atlético Madrid (Šp.), rozhoduje: Felix Brych (Nem.)

Bayern Mníchov (Nem.) – Benfica Lisabon (Portug.), rozhoduje: Szymon Marciniak (Poľ.)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrés IniestaDiego GodinLuis EnriqueRobert Lewandowski