Messiho vyšetrujú, zaplietol sa do panamských papierov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lionel Messi
Lionel Messi Foto: SITA/AP

MADRID 5. apríla (WebNoviny.sk) – Úradujúci najlepší futbalista planéty Lionel Messi môže mať ďalšie problémy so zákonom, španielsky daňový úrad vyšetruje obvinenia, že Argentínčan v službách FC Barcelona sa chcel vyhnúť svojim povinnostiam založením účtov v Paname.

Meno futbalovej hviezdy sa ocitlo na dlhom zozname osôb na tzv. panamských papieroch, čo je súbor dokumentov uniknutých z panamskej právnickej firmy Mossack Fonseca. Tá sprostredkovala zakladanie účtov a spoločností v daňovom raji. Vo viacerých prípadoch išlo aj o legalizáciu nezákonne nadobudnutých príjmov.

Podľa španielskeho denníka El Confidencial Messiho panamská firma vznikla len deň po tom, ako španielsky daňový úrad vzniesol proti futbalistovi obvinenia z nezrovnalostí v rokoch 2007 – 2009. Súdne pojednávane v tejto kauze sa začne v máji, horná sadzba pri dokázaní viny sú dva roky odňatia slobody. Periodikum zverejnilo aj dokumenty, na ktorých sú podpisy Lionela Messiho a jeho otca Jorgeho. Ten spojenie s kauzou panamských papierov odmietol a pohrozil žalobou na médiá. Firmu vraj síce založili, ale nevykazovala žiadnu činnosť.

„Lionel Messi nevykonal nič z toho, čo mu pripisujú tieto príbehy. Obvinenia o daňovom podvode či nebodaj praní špinavých peňazí sú vykonštruované a falošné. Spoločnosť v Paname nikdy nedisponovala žiadnym kapitálom či aktívnymi účtami. Pochádza zo starej firemnej štruktúry vytvorenej bývalými poradcami Messiho rodiny,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Katalánsky klub svojho lídra a jeho rodinu naďalej podporuje. „FC Barcelona poskytne všetky dostupné prostriedky, právne, finančné či administratívne, aby pomohla očistiť meno Lionela Messiho,“ zareagoval úradujúci španielsky aj európsky šampión.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lionel Messi
Firmy a inštitúcie FC Barcelona