Začína boj o finále EL, 'žltá ponorka' hostí Liverpool

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Liverpool
Hráč Liverpoolu Jordan Henderson oslavuje gól v sieti West Bromwichu. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 28. apríla (WebNoviny.sk) – Štvrtkové prvé zápasy semifinále futbalovej Európskej ligy 2015/2016 môžu ktorékoľvek z kvarteta tímov posunúť bližšie k bránam finálového stretnutia, ktoré sa uskutoční 18. mája na Štadióne sv. Jakuba vo švajčiarskom Bazileji.

Medzi štyri najlepšie mužstvá sa prebojovali dve španielske (FC Sevilla a FC Villarreal), jedného zástupcu „dodalo“ Anglicko (FC Liverpool) a Ukrajina (Šachtar Doneck). Aj víťaz tohtosezónnej edície EL má zaručenú miestenku v nasledujúcom ročníku prestížnej Ligy majstrov.

„Žltá ponorka“ inkasovala doma len raz

Futbalisti anglického FC Liverpool, v ktorého kádri figuruje aj slovenský obranca Martin Škrtel, sa vo štvrtok predstavia na ihrisku FC Villarreal. V druhom súbežne hranom stretnutí (začiatok o 21.05 h SELČ, pozn.) nastúpi Šachtar Doneck v dlhodobom prechodnom domove v Ľvove proti obhajcovi trofeje FC Sevilla.

„Žltá ponorka“ z Villarrealu v ostatných desiatich zápasoch proti anglickým mužstvám ani raz nezvíťazila. Má bilanciu šesť remíz a štyri prehry. Zverenci trénera Marcelina Garcíu Torala však zvíťazili vo všetkých tohtosezónnych domácich vystúpeniach v rámci európskeho pohára číslo dva, pričom pred vlastným obecenstvom iba raz inkasovali. „Musíme pokračovať v tom, čo sme dokázali v predchádzajúcich kolách. Chceme finále proti Seville,“ vyhlásila niekdajšia opora Villarrealu Marcos Senna.

„V záverečnej fáze sezóny je už každý zápas veľmi náročný. Musíme zabudnúť na únavu, sme predsa v semifinále Európskej ligy,“ cituje portál levante-emv.com slová brankára Villarrealu Sergia Asenja. Pri predošlých dvoch účastiach v semifinále Villarreal zakaždým stroskotal na neskoršom víťazovi súťaže – v roku 2004 nestačil na Valenciu, o sedem rokov neskôr na FC Porto.

Klopp cíti silu

Liverpool má so španielskymi súpermi historicky mierne priaznivú bilanciu, v 32 dueloch zvíťazil 13-krát, za kratší koniec ťahal v deviatich prípadoch. S Villarrealom sa však zatiaľ v súťažnom zápase nestretol. Bývalý útočník „The Reds“ Michael Owen favorizuje na postup svoj niekdajší klub, v úvodnom meraní síl tipuje remízu.

„Hostitelia nezdolali anglického protivníka v ostatných 10 zápasoch. Naopak, tréner Klopp ešte v tejto sezóne v EL v desiatich dueloch neokúsil trpkosť prehry. Myslím si, že Liverpool uhrá vo Villarreale nerozhodný výsledok a postupovú úlohu dokončí na Anfielde,“ povedal 36-ročný Owen podľa webu hitc.com.

„Cítim, že v našom klube sa nachádza sila. Cítil som ju, keď sme hrali odvetu štvrťfinále s Dortmundom a videl som ju v uliciach Liverpoolu. Európska liga je krásna súťaž, som spokojný, ako si v nej zatiaľ počíname. Pred príchodom do Liverpoolu som počul, že táto súťaž nie je v Anglicku príliš populárna. Naozaj nechápem, prečo je to tak,“ vyhlásil podľa portálu soccerway.com kouč LFC Jürgen Klopp.

Finále Európskej ligy: Dnipro Dnipropetrovsk - FC Sevilla
Foto: SITA/AP

Sevilla už raz Šachtar vyradila

Obhajca prvenstva FC Sevilla si so Šachtarom zmeral sily v osemfinále na svojej ceste za titulom v roku 2007. Španielsky zástupca doma vybojoval remízu 2:2, na Ukrajine bolo blízko k postupu domáce mužstvo, avšak Sevilla vyrovnala skóre v závere gólom brankára Andrésa Palopa a v predĺžení rozhodla o svojom víťazstve 3:2.

„Bol to jeden z najneuveriteľnejších pocitov, aké som kedy zažil,“ spomína 42-ročný Palop. FC Sevilla sa môže stať prvým klubom, ktorý by v EL triumfoval v troch sezónach v rade.

Šachtar zaznamenal v nedávnych týždňoch niekoľko nepriaznivých výsledkov na ukrajinskej scéne v lige aj v pohári, mužstvo trénera Mirceu Lucesca však v jarných bojoch EL 2015/2016 ešte ani raz neprehralo.

Ukrajinci sú poslednými víťazmi Pohára UEFA

„Myslím si, že favoritom je Sevilla. Pôsobia v silnejšej ligovej súťaži a majú veľké skúsenosti z podobných duelov v EL. Niekoľko našich hráčov na tejto úrovni ešte nehralo. V živote je však možné všetko. Kouč Lucescu nám to často prízvukuje. Musíme byť dobre pripravení po psychickej stránke, na ihrisku chceme zo seba vydať maximum, aby sme po zápase mohli povedať, že sme pre úspešný rezultát urobili všetko, čo bolo v našich silách,“ vyhlásil stredopoliar Šachtaru Taras Stepanenko pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA).

Donecký klub je posledným víťazom dnes už neexistujúceho Pohára UEFA, predchodcu dnešnej EL. V roku 2009 si vtedy vo finále poradil s nemeckým Werderom Brémy (2:1).

„Sledoval som ten zápas v televízii. Bol som vtedy hráčom Metalurgu Záporožie, do Šachtaru som prišiel o rok neskôr. Veľmi som sa tešil z úspechu môjho terajšieho klubu. Tréner nám rozprával o vzájomných zápasoch so Sevillou v roku 2007. Šachtar dostal gól od ich brankára v poslednej minúte. Takéto veci sa za normálnych okolností nestávajú. Chceme sa za to súperovi odplatiť,“ doplnil 26-ročný defenzívny stredopoliar.

Program štvrtkových prvých stretnutí semifinále futbalovej Európskej ligy 2015/2016 (začiatok zhodne o 21.05 h SELČ, odvety sú na programe 5. mája):

Šachtar Doneck (Ukr.) – FC Sevilla (Šp.), hrá sa v Ľvove, rozhoduje: Szymon Marciniak (Poľ.)

FC Villarreal (Šp.) – FC Liverpool (Angl.), rozhoduje: Damir Skomina (Slovin.)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jürgen KloppMartin ŠkrtelMichael Owen
Firmy a inštitúcie FC LiverpoolFC SevillaFC Shakhtar Donetsk