Video: Atlético v Lige majstrov tesne zdolalo Bayern

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bayern atletico
Futbalisti Atlética Madrid v prvom zápase semifinále Ligy majstrov tesne zdolali Bayern Mníchov. Foto: SITA/AP

MADRID 27. apríla (WebNoviny.sk) – Futbalisti španielskeho klubu Atlético Madrid zvíťazili v stredajšom prvom stretnutí semifinále Ligy majstrov 2015/2016 nad hráčmi Bayernu Mníchov 1:0 a sú blízko postupu do milánskeho finále, ktoré sa uskutoční 28. mája. Jediný gól stretnutia na Štadióne Vicenteho Calderóna strelil už v 11. min Saúl Ňíguez. Odveta sa bude hrať v Mníchove v utorok 3. mája.

Atlético sa prebojovalo medzi najlepšie európske kvarteto druhýkrát za ostatné tri roky. V roku 2014 prešlo cez FC Chelsea až do lisabonského finále, kde nestačilo na mestského rivala Real. Bavori dosiahli semifinále v piatej sezóne v rade. Počas uvedenej série čelili zakaždým klubu zo Španielska. Ostatné dve konfrontácie však pre nich nedopadli úspešne, v súbojoch o finále stroskotali na neskorších víťazoch Reale Madrid a Barcelone.

„Urobili sme obrovský posun vpred. Predviedli sme možno náš najlepší zápas, bolo to podobné ako nedávno s Barcelonou. Stabilizovali sme náš herný štýl. Prvý polčas bol ukážkou toho, čo chceme hrať. Druhé dejstvo bolo viac v réžii Bayernu,“ vyhlásil podľa oficiálnej stránky Európskej futbalovej únie (UEFA) kouč „Los Colchoneros“ Diego Simeone. Mimochodom, jeho tím si udržal na európskej pohárovej scéne v 16. domácom dueli 14. čisté konto.

Parádny gól Saúla

Zo stredajšieho stretnutia ubehlo 11 minút, keď sa parádnou individuálnou akciou blysol domáci Saúl Ňíguez a svoj slalom pomedzi obrancov Bayernu s vniknutím do šestnástky zakončil presnou strelou k žrdi znamenajúcom prvý gól Atlética. Dvadsaťjedenročný rodák z Elche strelil v rámci tohtosezónnej edície LM tretí gól, čo je viac, ako dosiahol ktorýkoľvek Španiel účinkujúci v tejto súťaži.

„Španielsky futbal má ďalší veľký talent,“ zložil poklonu hráčovi Atlética tréner Bayernu Pep Guardiola. „Saúl urobil v danom okamihu brilantné kúzlo. Napĺňa ma to radosťou, keď vidím, ako sa rozvíja. Zaslúži si to, pretože tvrdo pracuje. V budúcnosti sa zlepší ešte viac,“ pripojil sa Simeone.

Samotný strelec označil svoj zásah za najdôležitejší a najkrajší v doterajšom priebehu kariéry. „Bayern je silný súper, musím poďakovať všetkým fanúšikom, ktorí nás povzbudzovali a podporujú náš v každom okamihu. Toto bol najdôležitejší a najkrajší gól, aký som kedy strelil. Pred nami je odveta v Mníchove, ale najprv sa musíme sústrediť na najbližší duel v La Lige,“ vyhlásil podľa webu soccerway.com Saúl Ňíguez.

Strelu Davida Alabu v 55. minúte zastavilo brvno

Po polhodine hry sa predviedol útočný hrot madridského tímu Antoine Griezmann, jeho pokus zmaril brankár Bayernu Neuer. Nemecký multišampión bol v prvom polčase nevýrazný, ale po zmene strán Bavori pritlačili nohou na plyn. Najvýraznejšie príležitosti Mníchovčanov mali obaja stopéri. Ďalekonosnú strelu Davida Alabu v 55. min zastavilo brvno, o čosi neskôr zasiahol domáci gólman Jan Oblak po nebezpečnej hlavičke Javiho Martíneza.

Bayern veľmi túžil vyrovnať. Jeho tréner Pep Guardiola na záverečných 25 minút poslal na ihrisko aj kanoniera Thomasa Müllera či ohnivého Francúza Francka Ribéryho. V 74. min sa zaskvel parádnou strelou Arturo Vidal, ale Oblak vytiahol ďalší výborný zákrok. Na druhej strane chýbalo málo, aby bolo 2:0. Fernando Torres strelou bez prípravy trafil ľavú žrď Neuerovej bránky. Záver Bayern nezvládol nervami, keďže jeho hráči videli v rozpätí šiestich minút tri žlté karty.

„Bola to fantastická noc plná radosti pre priaznivcov Atlética. Musíme ďalej bojovať, trpieť a zápasiť s tímom, ktorý je na veľmi vysokej úrovni. Škoda, že som nepridal druhý gól, mohli sme vstupovať do odvety vo väčšej výhode,“ povedal pre beIN Sport Fernando Torres.

Bavorov štve, že nestrelili gól

Po tom, čo Atlético vo štvrťfinále udržalo na uzde Barcelonu, predviedlo výbornú defenzívu aj v prvom zápase proti Bayernu. Odveta je však otvorená.

„V Mníchove musíme hrať v inom tempe. Gól Atlética bol skvelý, ale vyplynul z našej chyby. Nedosiahli sme dobrý výsledok. Nie som spokojný s tým, ako sme hrali. Musíme o tom popremýšľať. Tento zápas si ešte raz v pokoji pozriem. Mužstvá si proti Atléticu vytvoria veľmi málo šancí, zopár sme ich mali, ale neboli sme schopní prekonať ich brankára. V sobotu sa budeme snažiť získať ligový titul a potom sa sústredíme na utorňajšiu odvetu,“ skonštatoval Guardiola.

„Verím, že sa môžeme prebojovať do finále. Pred našimi fanúšikmi do toho dáme všetko. V prvom polčase nám chýbalo trochu odvahy a agresivity. Po prestávke sme sa zlepšili,“ povedal po stretnutí strážca svätyne Bayernu Manuel Neuer. „Štve nás, že sme v Madride nestrelili gól. Mali sme na to dostatok príležitostí. Doma to však môžeme zvrátiť,“ nadviazal obranca Philipp Lahm. Tridsaťdvaročný kapitán Bayernu sa v stredu stal nemeckým rekordérom v počte štartov v tejto súťaži (104), keď o jeden zápis prekonal legendárneho brankára Olivera Kahna.

Semifinále Ligy majstrov 29015/2016 – prvý zápas – streda

Atlético Madrid (Šp.) – Bayern Mníchov (Nem.) 1:0 (1:0)

Gól: 11. Saúl Ňíguez, ŽK: 85. Saúl Ňíguez – 40. D. Costa, 82. Benatia, 83. Neuer, 88. Vidal (všetci Bayern), rozhodoval: Mark Clattenburg (Angl.), 52 000 divákov

Zostavy:

Atlético: J. Oblak – Juanfran, Giménez, Savič, Filipe Luís – Saúl Ňíguez (85. Partey), Gabi, A. Fernández, Koke – Griezmann, F. Torres

Bayern: Neuer – Lahm, J. Martínez, Alaba, Bernat (77. Benatia) – Xabi Alonso – Douglas Costa, Thiago Alcántara (70. T. Müller), Arturo Vidal, Coman (64. Ribéry) – Lewandowski

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Antoine GriezmannArturo VidalDiego SimeoneFernando TorresManuel NeuerMark ClattenburgPep GuardiolaPhilipp LahmXabi Alonso