Leicester má titul. Lineker hovorí o najväčšom šoku v živote

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Leicester City
Hráči Leicesteru by mali zdvihnúť majstrovskú trofej nad hlavy najbližšiu sobotu, keď v domácom prostredí na King Power Stadium hostia Everton. Foto: SITA/AP

LONDÝN 3. mája (WebNoviny.sk) – Prvenstvo futbalistov Leicesteru City v Premier League je jeden z najšokujúcejších triumfov nielen v histórii futbalu, ale celkovo športu.

Len dva roky dozadu hral Leicester v druhej najvyššej súťaži a pred rokom skončil medzi anglickou elitou štrnásty iba o 6 bodov nad zostupovým prepadliskom. V tomto súťažnom ročníku odštartoval do boja o titul s kurzom 5000:1 a bol jedným z najväčších outsiderov. Doteraz najväčším ligovým úspechom tímu z regiónu East Midlands a grófstva Leicestershire bolo druhé miesto ešte v roku 1929.

„Toto je najväčší športový šok môjho života,“ povedal niekdajší skvelý anglický útočník Gary Lineker pre BBC Sport. „Neviem, či také čosi sa niekedy zopakuje, vibrujú mnou emócie. Od siedmich rokov majiteľom permanentky na Leicester. Niečo neuveriteľné,“ dodal Lineker, ktorý svoju kariéru rozbehol práve v Leicesteri v rokoch 1978 – 1985. Nastrieľal tam 95 gólov.

Ďalší velikán futbalového Anglicka z nedávnych rokov Alan Shearer sa tiež nerozpakoval povedať: „Najväčšia vec v dejinách futbalu. Toľko velikánov, čo Leicester zdolal a nielen s nimi držal krok, ale bol lepší ako oni, to je naozaj to najväčšie, čo sa vo futbale mohlo stať.“

Hráči Leicesteru sledovali remízu ‚kohútov‘ u Vardyho

Rozprávka o majstrovskom titule zverencov Claudia Ranieriho sa stala skutočnosťou už dve kolá pred koncom, keď majú na čele 7-bodový náskok pred súperom z Tottenhamu. Hráčom Hotspur sa rozplynula už aj teoretická šanca pondelkovou remízou 2:2 na trávniku Chelsea.

Leicester sa v 132. roku svojej existencie stal dvadsiatym štvrtým tímom v histórii anglického futbalu s domácim ligovým titulom a pridal sa do skupiny mužstiev s 1 triumfom, kde patria West Bromwich Albion, Sheffield United, Ipswich Town a Nottingham Forrest. Na druhom póle historického poradia sa nachádzajú 20-násobný šampión Manchester United a 18-násobný FC Liverpool.

The Foxes, čiže Líšky mohli získať premiérový titul už v nedeľu, ale na trávniku Manchestru United iba remizovali 1:1, pričom potrebovali víťazstvo.

Definitívu im však zabezpečila Chelsea dvoma gólmi v druhom polčase a konečnou remízou proti Tottenhamu (2:2). Viacerí hráči Leicesteru sledovali tento pondelkový zápas spoločne v dome ich 22-gólového streleckého objavu Jamieho Vardyho a krátko po záverečnom hvizde rakúsky obranca Christian Fuchs zverejnil na twitteri prvé video z majstrovských osláv.

CHAMPIONS!!!! pic.twitter.com/pFtvo5XUNx— Christian Fuchs (@FuchsOfficial) 2. mája 2016

Hráči Leicesteru by mali zdvihnúť majstrovskú trofej nad hlavy najbližšiu sobotu, keď v domácom prostredí na King Power Stadium hostia Everton. „Majstri, majstri! Olé, olé, olé, olé,“ spievali hráči Leicesteru pochytaní za plecia. „Nikto nám neveril, ale my sme to dokázali. Sme majstri Premier League a zaslúžene. Nikdy predtým som nezažil takého tímového ducha, aký sa utvoril medzi mojimi spoluhráčmi. Odrazili sme sa od toho, že sme vlani nezostúpili, čo nám mnohí predpovedali. Pokračovali sme v práci a chytili povestné ´momentum´,“ povedal kapitán tímu Wes Morgan.

Premiérový titul získal naposledy Nottingham

Krátke okienko do histórie napovedá, že Leicester je vo futbalovom Anglicku prvým mužstvom po 38 rokoch, ktoré získalo svoj premiérový titul. V roku 1978 sa to podarilo Nottinghamu. Za ostatných 21 rokov sa rovnako prvýkrát stalo, že majstrovský pohár opúšťa hlavné mesto Londýn alebo Manchester – tituly medzitým brali iba osvedčené značky – United, City, Arsenal a Chelsea.

V sezóne 1994/95 sa stal nečakaným víťazom Blackburn Rovers, na rozdiel od súčasného Leicesteru však mal predsa len nabitejší káder finančne náročnejšími futbalovými menami (napr. Alan Shearer). Za zmienku stojí aj skutočnosť, že rímsky rodák Claudio Ranieri sa dočkal s Leicesterom prvého titulu vo svojej bohatej kariére a to vo veku 64 rokov. Stalo sa tak 12 rokov po tom, čo ho zo svojich služieb prepustila Chelsea. A to má od roku 1986 na konte 15 klubových zastávok vrátane tímov ako Inter Miláno, Juventus Turín, AS Rím, SSC Neapol, AC Fiorentina či Atlético Madrid alebo Valencia.

Bezprecedentné a šokujúce víťazstvo Leicesteru našlo rýchle odozvy aj u najvyšších politických predstaviteľov Veľkej Británie a Talianska. Britský premiér David Cameron na twitteri napísal: „Mimoriadny, ale maximálne zaslúžený titul. Obrovská gratulácia Leicesteru!“ Jeho taliansky náprotivok Matteo Renzi tiež podľahol emóciám. „Je to najväčšia udalosť v histórii anglického futbalu a na jej čele stojí Talian.“

Posledných 10 majstrov Premier League (2007 – 2016):

2016 – Leicester

2015 – Chelsea

2014 – Manchester City

2013 – Manchester United

2012 – Manchester City

2011 – Manchester United

2010 – Chelsea

2009 – Manchester United

2008 – Manchester United

2007 – Manchester United

Majstrovské tituly v Anglicku:

20 – Manchester United

18 – FC Liverpool

13 – Arsenal

9 – Everton

7 – Aston Villa

6 – Sunderland

5 – Chelsea

4 – Sheffield Wednesday, Manchester City, Newcastle United

3 – Blackburn Rovers, Huddersfield, Leeds United, Wolverhampton Wanderers

2 – Preston North End, Tottenham Hotspur, Derby County, Burnley, Portsmouth

1 – West Bromwich Albion, Sheffield United, Ipswich, Nottingham Forest, Leicester City

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Claudio RanieriDavid CameronMatteo Renzi
Firmy a inštitúcie Leicester City