Srbsko rozhorčilo prijatie Kosova do UEFA, obráti sa na CAS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lopta
Foto: ilustračné, Thinkstock

BELEHRAD 3. mája (WebNoviny.sk) – Srbsko netají svoje rozhorčenie z prijatia Kosova do Európskej futbalovej únie (UEFA).

Predznamenalo, že všetkými legálnymi prostriedkami sa pokúsi zvrátiť utorňajšie rozhodnutie vrcholného kontinentálneho futbalového orgánu uznať spomenutú krajinu ako svojho 55. člena. „Vnímame to ako výstrahu, že žijeme vo svete záujmov a politiky, nie spravodlivosti a pravidiel,“ uvádza sa v komuniké srbského ministerstva športu.

Delegáti utorkového 40. kongresu UEFA v Budapešti schválili prijatie bývalej súčasti Srbska pomerom hlasov 28:24 (dva hlasy boli neplatné). Srbsko sa to pokúsi zvrátiť u Športového arbitrážneho súdu (CAS) vo švajčiarskom Lausanne. Tvrdí, že členstvo Kosova nie je v súlade so stanovami UEFA.

Balkánska krajina sa usiluje o vstup do futbalových štruktúr od vzniku samostatného štátu v roku 2008. O jej začlenení do Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) sa rozhodne na nadchádzajúcom zasadnutí výkonného výboru a kongrese v México City.

FIFA povolila Kosovu hrať medzištátne prípravné zápasy ešte v roku 2012, ale prezident UEFA Michel Platini rozhodnutie zrušil z politických dôvodov. O dva roky neskôr Balkáncom opäť povolili prípravné stretnutia, ale s výnimkou konfrontácií so štátmi bývalej Juhoslávie. Teraz je Kosovo na najlepšej ceste štartovať už v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 2018 do Ruska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Michel Platini