Video: Bayern doma vyhral, o trofej sa však pobije Atlético

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bayern Mníchov - Atlético Madrid
David Alaba (v strede) z Bayernu Mníchov a Fernando Torres z Atlética Madrid počas odvetného zápasu semifinále Ligy majstrov. Mníchov, 3. máj 2016. Foto: SITA/AP

MNÍCHOV 3. mája (WebNoviny.sk) – Futbalisti Atlética Madrid ako prví postúpili do finále Ligy majstrov 2015/2016. V utorňajšej dramatickej odvete semifinále prehrali v Mníchove s Bayernom 1:2, v súčte s domácim víťazstvom 1:0 z minulej stredy to nasmerovalo zverencov Diega Simeoneho na milánske San Siro, kde 28. mája padne rozhodnutie o držiteľovi najprestížnejšej kontinentálnej klubovej „ušatej“ trofeje.

Atlético bude vo finále čeliť úspešnému zo semifinálovej konfrontácie medzi Realom Madrid a Manchestrom City. V prvom dueli sa v utorok 26. apríla zrodila na Britských ostrovoch bezgólová remíza, druhý sa na španielskej pôde uskutoční v stredu 4. mája od 20.45 h SELČ. V prípade súboja dvoch klubov z Pyrenejského polostrova by to bola repríza predvlaňajšieho lisabonského finále, v ktorom Real zdolal mestského rivala 4:1 po predĺžení, hoci ešte pred nadstaveným časom prehrával.

Bayern čaká na svoj šiesty triumf v LM od sezóny 2012/2013. Bavori dosiahli semifinále v piatom súťažnom ročníku v rade. Počas uvedenej série čelili zakaždým klubu zo Španielska. Ostatné dve konfrontácie pre nich tiež nedopadli úspešne: v súbojoch o finále stroskotali na neskorších víťazoch Reale a Barcelone, teraz ich zastavil tretí klub z aktuálnej prominentnej trojice Primery División.

Bavori mali prevahu

Bayern mal pred 70 000 divákmi v Allianz Arene od úvodu výraznú prevahu. V 20. min rekonvalescent Jérome Boateng šikovne poza obranu Atlética vyzval hneď dvojicu spoluhráčov, Thomas Müller sklepol na Roberta Lewandowského, ten však z pomerne veľkého uhla nepretlačil loptu za Jana Oblaka, ktorý mu vybehnutím okresal možnosti.

O tri minúty neskôr slovinský brankár nešikovne stlmil delovku Francka Ribéryho, ale dorážajúci Lewandowski sa nestihol účinne zorientovať. Po polhodine zápasu Augusto fauloval Davida Alabu a prízemný priamy kop Xabiho Alonsa z 18 m z centrálnej pozície smoliarsky nasmeroval José María Giménez Oblakovi do protipohybu – 1:0.

Navyše, uruguajský stopér José María Giménez po chvíli vyrobil pokutový kop, keď stiahol na zem náprotivka Javiho Martíneza a turecký hlavný rozhodca Cüneyt Cakir relatívne prísne ukázal na biely bod. Müller však Oblaka po gólmanovej pravej ruke nie príliš presvedčivou strelou nenachytal a Xabi Alonso dorážkou tiež neprekonal.

Poistka Bayernu stále visela vo vzduchu, Atlético sa len sporadicky dostávalo na polovicu Mníchovčanov. Azda o najväčší rozruch v podaní hostí sa v jednostrannom prvom polčase postaral kouč Simeone roztržkou s realizačným štábom domácich, vášne hasil Ribéry.

Torres mohol Bayern doraziť

Madridčania po zmene strán udreli akoby z „ničoho“ v 53. min, úplne tým zmenili nastavenie v súčte s prvým stretnutím a vyhodili z konceptu Bayern, ktorý zrazu potreboval dva góly.

Boateng dopustil podčíslenie Bavorov vzadu, Fernando Torres vysunul Antoina Griezmanna do samostatného brejku a francúzsky útočník nekompromisne poslal loptu popri Manuelovi Neuerovi k bližšej žrdi – 1:1. Na kopačky zverencov Pepa Guardiolu sa po inkasovanom góle vkradla nervozita, uvedomovali si plynúci čas.

Polovicu z „úlohy“ zvládli Mníchovčania v 74. min, keď Alaba centrom zo svojej ľavej strany našiel pri vzdialenejšej žrdi Artura Vidala, ten hlavou vyzval Lewandowského a proti Poliakovej hlavičke z pár krokov nemal Oblak nárok – 2:1.

Atlético dostalo mečbal v 83. min: Javi Martínez podťal zľava k bránke prenikajúceho Torresa, ten spadol do pokutového územia a nasledovala penalta napriek vehementným protestom Mníchovčanov, že zákrok sa udial mimo pokutového územia. Samotný Torres však zlyhal na Neuerovi veľmi podobne ako v úvodnom dejstve na rovnakú bránku z 11 m Müller. Atlético si v závere už dokázalo ustrážiť postup.

Výsledok utorňajšieho odvetného stretnutia semifinále Ligy majstrov 2015/2016:
Bayern Mníchov (Nem.) – Atlético Madrid (Šp.) 2:1 (1:0) – prvý zápas: 0:1

– do finále postúpilo Atlético

Góly: 31. Xabi Alonso, 74. Lewandowski – 54. Griezmann, ŽK: 84. Javi Martínez – 34. José María Giménez, rozhodoval: Cüneyt Cakir (Tur.), 70 000 divákov (vypredané)

Zostavy:

Bayern: Neuer – Lahm, Javi Martínez, J. Boateng, Alaba – Xabi Alonso – Douglas Costa (73. Coman), A. Vidal, T. Müller, Ribéry – Lewandowski

Atlético: J. Oblak – Juanfran, José María Giménez, Godín, Filipe Luís – Saúl Ňíguez, Gabi, Augusto (46. Ferreira Carrasco), Koke (90.+ S. Savič) – Griezmann (82. Partey), F. Torres

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Fernando TorresJérome BoatengThomas MüllerXabi Alonso
Firmy a inštitúcie Atlético MadridFC Bayern Mníchov