Podbrezová boj o záchranu odmieta, vyššie miesta sú výzvou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Martin Mikovič z FC Spartak Trnava (v strede) v súboji s hráčmi Podbrezovej Milanom Harvilom (vľavo) a Vratislavom Greškom (vpravo) počas 27. kola Fortuna ligy. Foto: archívne, SITA/Martin Havran

PODBREZOVÁ 13. júla (WebNoviny.sk) – Futbalisti ŽP Šport Podbrezová vstupujú do nového súťažného ročníka Fortuna ligy 2016/2017 so skromnými ambíciami – obhájiť umiestnenie z uplynulej sezóny a vyhnúť sa priamym záchranárskym prácam. V kádri „železiarov“ nedošlo k výrazným zmenám, keďže jarná časť 2015/2016 vyšla mužstvu nad očakávanie vybojovaním si konečnej 8. priečky. Túto métu by chcel tím dosiahnuť už počas jesene.

„Nastavili sme na jar určitú výkonnostnú latku, takže obhájiť ôsme miesto je logickým vyústením úspešnej jari tohto roka. Bolo by nemorálne postaviť si nižšie ciele. Na druhej strane si však uvedomujeme, že to bude dvakrát tak ťažšie. Súperi nespali počas leta na vavrínoch a prídu k nám už v inom rozpoložení, rovnako tak nastúpia i doma. Cieľom je ôsme miesto, ale nebránime sa ani vyšším pozíciám. Sú pre nás všetkých výzvou,“ uviedol pre agentúru SITA na stredajšej tlačovej konferencii tréner Podbrezovej Marek Fabuľa.

Prestupový termín sa ešte neskončil

Tamojší klub z Horehronia ŽP Šport disponuje v súčasnosti s rozpočtom 900-tisíc eur na novú sezónu 2016/2017. Suma sa oproti minulému ročníku nenavyšovala, ale ani neznižovala.

Minimálne zmeny nastali aj v kádri či v realizačnom tíme. Objasňuje ich prezident FO ŽP Šport Podbrezová Július Kriváň: „Čo sa týka realizačného tímu, vystriedali sme trénera brankárov. Braňovi Benkovi sme poďakovali za dlhoročnú spoluprácu a angažovali sme Petra Boroša, ktorý skončil v Banskej Bystrici s aktívnou hráčskou kariérou a stal sa u nás zároveň druhým asistentom trénera. Rozlúčili sme sa s piatimi futbalistami a prišli traja. Predovšetkým Michal Breznaník zo Sparty Praha je veľkou posilou, čakáme však na jeho uzdravenie. V príprave sa chytil holandský útočník Endy Opoku Bernadina, ten prišiel z Dukly Banská Bystrica. Z juniorky sme ešte vytiahli Petra Szczepaniaka. Prestupový termín sa neskončil, možno ešte prídeme s novými menami, dopredu však nechceme nič hovoriť.“

Podbrezovčania príchodom Endyho Opoku Bernadinu zvýšili konkurenciu v útoku, v ktorom figurujú i Andrej Rendla a Pavol Šafranko. Novic medzi stredopoliarmi Michal Breznaník zo Sparty Praha zatiaľ po zranení trénuje individuálne, je už však v plnej záťaži. Situácia sa skomplikovala u Petra Szczepaniaka. Pre zlomeninu dvoch rebier si nezahrá približne päť týždňov. Tréner Fabuľa nemôže nateraz rátať ani s Matejom Kochanom v strede poľa, pretože aj on si doliečuje zranenie.

Hráči si túžia prinavrátiť víťaznú chuť

V letnej príprave odohrali futbalisti ŽP Šport päť stretnutí, v ktorých ani raz nezvíťazili. Doma podľahli Skalici 0:1, potom remizovali v Maďarsku s Honvédom Budapešť 1:1 a na sústredení v Česku hrali nerozhodne s Libercom 2:2 a podľahli Jabloncu 0:2 i Mladej Boleslavi 0:2.

„Každý zápas sme hrali v inom štádiu prípravy, či už v kondičnom alebo v hernom. Možno je aj dobré, že neprišlo víťazstvo. Chlapci si uvedomili, že treba ešte viac makať a zabrať. Súperi v Česku však boli veľmi kvalitní, točili dve jedenástky proti nám, boli v inom štádiu prípravy a najmä na ihrisku stále čerství. Výsledky sú teda skresľujúce. Nebolo to jednoduché pre našich hráčov. Podstatné je, že majú za sebou obrovskú skúsenosť, keďže museli byť stále koncentrovaní a ísť nad sto percent,“ vysvetľoval nepresvedčivé výsledky v letnej príprave kouč Fabuľa.

Víťaznú chuť z jari by si chceli Podbrezovčania prinavrátiť už v úvodnom ligovom stretnutí novej sezóny, keď na domácej pôde privítajú v nedeľu 17. júla o 19.00 h FC Spartak Trnava.

„Tešíme sa na súťažný duel. Sme nabudení a uvedomujeme si, že potrebujeme zabrať už na začiatku, aby sme sa nedostali do problémov. Z toho, že sme nevyhrali v príprave, nerobíme tragédiu. Hrali sme s kvalitnými súpermi, nepodali sme zlý výkon. Veríme, že vyhráme už teraz v nedeľu. Chceme na jeseň bodovať doma aj vonku. V šatni je výborná nálada, už ju len pretaviť na ihrisko,“ prezradil pred štartom nového ročníka Fortuna ligy kapitán podbrezovského tímu Jaroslav Kostelný.

Káder A-mužstva ŽP Šport Podbrezová:

Brankári: Martin Kuciak, Patrik Lukáč, Branislav Pavol

Obrancovia: Jaroslav Kostelný, Ján Krivák, Lukáš Migaľa, Matúš Turňa, Lazar Djordjevič, Daniel Magda, Ľuboš Kupčík

Stredopoliari: Patrik Vajda, Matej Kochan, Dejan Peševski, Miroslav Viazanko, Pablo Podio, Adam Lipčák, Juraj Pančík, René Duda, Michal Breznaník, Peter Szczepaniak

Útočníci: Pavol Šafranko, Andrej Rendla, Endy Opoku Bernadina

Zmeny v kádri:

Odchody: Nikola Andrič (Mladost Lučani/Srb.), Milovan Kapor (FC ViOn Zlaté Moravce), Roman Sabler (Dunajská Streda – ukončenie hosťovania), Václav Ježdík, Blažej Vaščák (obaja si hľadajú angažmán).

Príchody: Michal Breznaník (Sparta Praha/ČR), Endy Opoku Bernadina (Dukla Banská Bystrica), Peter Szczepaniak (ŽP Šport Podbrezová „B“ – juniori)

Realizačný tím:

Tréner: Marek Fabuľa

Asistenti trénera: Miroslav Guza, Peter Boroš

Kondičný tréner: Andrej Caban

Vedúci mužstva: František Kunzo

Lekár: Miroslav Košík

Fyzioterapeut: Pavel Purdek

Masér: Jozef Chovanec

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Matúš TurňaMichal BreznaníkPavol Šafranko
Firmy a inštitúcie ŽP Šport Podbrezová