Senica chce ísť s novým smerovaním za lepším umiestnením

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Banská Bystrica sa rozlúčila s ligou prehrou
Radosť hráčov FK Senica po góle Jana Kalabišku v zápase záverečného 33. kola futbalovej Fortuna ligy - jarná časť ročníka 2014/15 medzi FK Senica a ŽP Šport Podbrezová. Senica, 30. máj 2015. Foto: SITA/Martin Medňanský

SENICA 13. júla (WebNoviny.sk) – Futbalisti Senice obsadili v uplynulej sezóne najvyššej slovenskej súťaže až 10. miesto, keď zo siedmej priečky po jeseni absolvovali jarnú časť bez jediného víťazstva a klesli o tri priečky v konečnom účtovaní. Pomocou nového smerovania klubu a pod vedením nového českého trénera Aleša Čvančaru chcú v klube ísť herne i výsledkovo vyššie.

Senica chce byť čo najviac vpredu

„Nadchádzajúca sezóna Fortuna ligy musí dopadnúť lepšie ako predchádzajúci ročník. Nikoho nebaví hrať o piate či šieste miesto. Chceme byť čo najviac vpredu, ale pri všetkej úcte a pokore nám to bude chvíľu trvať. Mužstvo sa potrebuje zohrať, treba na to istý čas. Je potrebné, aby každý odviedol prácu na sto percent a pridal ešte DPH, teda dvadsať percent navyše,“ uviedol na stredajšej popoludňajšej predsezónnej tlačovej konferencii Richard Čech. Zástupca firmy ČECH-Slovakia, ktorá je novým partnerom klubu zo Záhoria, bude vystupovať v pozícii manažéra pre skauting a transfery, smerovanie a filozofiu klubu, prepojenie A-mužstva s Akadémiou FK Senica.

„V slovenskej lige vznikla v poslednom období konkurečná nerovnováha. V posledných rokoch sa hrala najvyššia domáca súťaž prevažne so slovenskými hráčmi a pár legionármi. Najmä zásluhou AS Trenčín sa to zmenilo a ak sa chceme kvalitatívne posunúť vpred a byť konkurencieschopní najlepším, po dohode s vedením klubu je to jedna z možností, ako cestou sa uberať i v Senici,“ vyjadril sa ďalej na TB Richard Čech a pokračoval: „Problémom na Slovensku nie je nedostatok talentu, ale priaznivé podmienky na jeho vývoj. Nemyslím tým materiálne zabezpečenie, pretože práve Senica má vytvorené fantastické podmienky. Všetkých mladých hráčov však nemôžeme vyviezť von, aby sa učili, ale môžeme priniesť kvalitných zahraničných hráčov k nám, aby posunuli našich hráčov do vyššej kvality. Musím zdôrazniť jednu podstatnú vec. Senica je slovenský klub, má slovenského majiteľa a chce byť prínosom pre slovenský futbal a slovenskú ligu, veď aj majiteľ klubu pán Levársky bol osobne podporiť národné mužstvo na európskom šampionáte vo Francúzsku. My týmto štýlom chceme zlepšovať kvalitu našich mladých hráčov, ktorých v Akadémii vychovávame a utvoriť prepojenie medzi mládežou a A-mužstvom.“

Nový kouč má skúsenosti s mladými hráčmi

Filozofii vedenia klubu preto vyhovuje nový lodivod. „Aleš Čvančara má zo Sparty Praha či českých reprezentácii skúsenosť, ako posúvať mladých hráčov smerom k seniorskému futbalu. V tejto fáze budovania mužstva je teda logickou voľbou na post hlavného trénera v senickom klube, ktorý je a vždy bude progresívny a inovatívny,“ doplnil Richard Čech.

Spomenutý 50-ročný nový kormidelník FK Senica (nar. 26. augusta 1965) zhodnotil na tlačovej konferencii predsezónne obdobie. „Letná príprava prebehla podľa plánu, odohrali sme kvalitné zápasy. Tie boli zámerne naplánované s tímami, ktoré majú svoju kvalitu. 1. FC Slovácko (remíza Senice s týmto súperom 1:1, pozn.) skončilo na ôsmej pozícii v českej lige, Terek Groznyj (0:0) siedmy v ruskej lige, SV Mattersburg (prehra 1:2) hrá najvyššiu rakúsku súťaž a FK Gazovik Orenburg (0:0) je nováčikom ruskej ligy. V týchto zápasoch sme prerotovali množstvo hráčov, ktorí odohrali výborné zápasy s ohľadom na to, v akej fáze prípravy sme boli. Paradoxne sme odohrali výsledkovo najlepší zápas proti Baníku Ostrava (víťazstvo 3:1), ale tam sme neboli až takí spokojní s predvedenou hrou,“ uviedol kormidelník Senice Aleš Čvančara a na margo kádra, ktorý má k dispozícii, podotkol: „Prišlo množstvo nových hráčov zo Španielska, mladí hráči z Česka, ale aj skúsený Pavel Košťál – ten bude našim mladíkom odovzdávať množstvo skúseností. Máme v mužstve futbalistov z Ukrajiny či Ghany, ale zároveň prišiel do A-mužstva aj mladý Filip Blažek spolu s Petrom Vargom a Lacom Almásim z vlastnej Akadémie. Títo traja ešte môžu hrať za dorast, napriek tomu si ich ponechávame v kádri prvého tímu.“

Novým kapitánom sa stal Košťál

Jednou z letných akvizícií FK Senica je spomenutý český stopér Pavel Košťál, ktorý má veľké skúsenosti a stal sa aj novým kapitánom mužstva. Tridsaťpäťročný rodák z Hradca Králové (nar. 17. septembra 1980) odohral v najvyššej domácej dlhodobej súťaži viac ako 180 zápasov v drese Slovana Liberec a Zbrojovky Brno. V sezóne 2005/2006 sa tešil v drese Liberca z víťazstva v českej lige. Po pôsobení v rakúskej najvyššej súťaži v mužstve Wiener Neustadt, za ktoré nastúpil v 60 zápasoch, zamieril 193 cm vysoký zadák do Hansy Rostock. V nemeckom tíme účinkoval jednu sezónu a vrátil sa domov. V Zbrojovke Brno bol tri sezóny a v tej ostatnej chýbal v drese moravského tímu v jedinom zápase. Na jeho služby sa budú v Senici spoliehať, najbližšie už v nedeľu 17. júla doma proti vicemajstrovi ŠK Slovan Bratislava v rámci 1. kola nového ročníka Fortuna ligy.

„Za kabínu môžem povedať, že sú tam pozitívne veci, ale zápas s Baníkom Ostrava nám ukázal aj náležitosti, na ktorých musíme popracovať. Napriek tomu, že máme množstvo cudzincov, komunikácia nie je žiadnym problémom, chalani sú pracovití na tréningoch a aj mimo sa snažia pochytiť slovenské či české slovíčka. Je vidieť, že tí chlapci majú talent i to, že klub ide dobrým smerom. Všetci si samozrejme želáme, aby sme od začiatku sezóny boli úspešní a v tabuľke sa zdvihli oproti minulej sezóne,“ uviedol na tlačovej konferencii Pavel Košťál.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie FK Senica