V Bratislave zahájili stavbu Národného futbalového štadióna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Národný futbalový štadión
Zľava: Konateľ spoločnosti STRABAG Juraj Bacmaňák, prezident Slovana Bratislava Ivan Kmotrík, prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik, premiér SR Robert Fico, primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a starosta MČ Bratislava - Nové Mesto Rudolf Kusý počas poklepania základného kameňa Národného futbalového štadióna (NFŠ) na Tehelnom poli pri príležitosti oficiálneho začiatku výstavby štadióna. Bratislava, 1. september 2016. Foto: SITA/Monika Zaťková

BRATISLAVA 1. septembra (WebNoviny.sk) – V Bratislave vo štvrtok oficiálne začali s výstavbou Národného futbalového štadióna.

Na slávnostnom poklepaní základného kameňa na Tehelnom poli sa zúčastnil predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico spolu s primátorom hlavného mesta Ivom Nesrovnalom, starostom bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolfom Kusým, predsedom predstavenstva ŠK Slovan Ivanom Kmotríkom, prezidentom Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jánom Kováčikom a zástupcami zhotoviteľa, ktorým je dcérska spoločnosť firmy Strabag.

Stavba má byť hotová do konca roku 2018

Tento okamih je pre mňa zadosťučinením, o národnom štadióne hovoríme už osem alebo deväť rokov. Máme eminentný záujem na tom, aby bola stavba hotová podľa plánu do konca roku 2018,“ povedal premiér, ktorý krátko predtým prijal na Úrade vlády A-tím slovenskej futbalovej reprezentácie. „Nejdeme do žiadnej megalomanskej stavby, kapacita 40- alebo 50-tisíc divákov, o ktorej sa kedysi hovorilo, by bola prehnaná. Stačí nám štadión s asi 20-tisíc miestami, ktorý bude kvalitný a bezpečný. Pekné moderné štadióny zvyšujú aj kultúru fanúšikov,“ dodal Fico.

Radosť zo začiatku výstavby neskrýval ani primátor Bratislavy Nesrovnal: „Tento stánok si zaslúži Slovan, hlavné mesto a aj celé Slovensko. Pre nás je to veľmi významný projekt a urobíme všetko pre to, aby bol dokončený čo najskôr.“ Ivan Kmotrík, ktorý je cez spoločnosť NFŠ, a. s. investorom projektu, vyjadril spokojnosť s výsledkom verejnej súťaže. „Strabag je nadnárodná firma, ktorá má s podobnými stavbami dlhoročné skúsenosti,“ povedal známy podnikateľ.

Štát sa zaviazal k odkúpeniu nekomerčnej časti štadióna

Nový futbalový štadión vyrastie v areáli pôvodného štadióna ŠK Slovan Bratislava, bude mať kapacitu vyše 22-tisíc miest a kategóriu 4 podľa smernice Európskej futbalovej únie (UEFA). Akcionárom investora, ktorým je spoločnosť NFŠ, a. s., je ŠK Slovan Bratislava futbal, a. s. Víťaz verejnej súťaže Strabag Pozemné a inžinierske staviteľstvo, s. r. o. má štadión postaviť za 49,81 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (59,77 mil. eur vrátane DPH) do 76 týždňov, teda jeden a pol roka.

Štát sa zaviazal k odkúpeniu nekomerčnej časti štadióna. Ten by mali skolaudovať a odovzdať do konca roka 2018. Štát poskytne na výstavbu športovej časti dotáciu 27,2 milióna eur a tá sa neskôr odpočíta od výslednej kúpnej ceny. Do projektu vstúpi iba za podmienky, že vlastník NFŠ uskutoční výstavbu štadióna a súvisiacej infraštruktúry a splní ostatné dohodnuté pravidlá najneskôr do 42 mesiacov od získania pozitívneho stanoviska ÚVO a Európskej komisie. Po dokončení má NFŠ právo uplatniť si voči štátu opciu na predaj.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan KmotríkRobert Fico
Firmy a inštitúcie Národný futbalový štadión