V Európe začína boj o miestenky do Ruska, pozrite si program

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ME vo futbale 2016: Slovensko - Anglicko
Anglický futbalista Jack Wilshere v súboji so Slovákom Petrom Pekaríkom počas zápasu na majstrovstvách Európy. St. Étienne, 20. jún 2016. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 2. septembra (WebNoviny.sk) – Necelé dva mesiace po vyvrcholení kontinentálneho šampionátu vo Francúzsku vstúpia národné futbalové mužstvá z Európy do kvalifikačných bojov o postup na majstrovstvá sveta 2018 do Ruska. V nedeľu, pondelok aj utorok je na programe po deväť stretnutí eliminačných skupín. Na každý z 54 tímov čaká jeden vstupný duel, ďalšie naplánovali na október.

Počas žrebu kvalifikačných skupín, ktorý sa uskutočnil vlani v júli, bolo v osudí 52 krajín, medzičasom sa pridali nováčikovia Gibraltár a Kosovo a každá z deviatich skupín je už šesťčlenná. Priamy postup na svetový šampionát si zabezpečia iba víťazi skupín, teda najlepší po odohraní desiatich kôl; posledné je na programe v októbri 2017. Pre najhoršie mužstvo z tabuľky „druhých“ sa kvalifikácia skončí, zostávajúcich osem tímov z druhých priečok bude v novembri 2017 bojovať v baráži o zostávajúce štyri európske miestenky. Rusko ako organizátor má miesto medzi elitou isté.

Slovensko vyzve v Trnave Anglicko

Slovensko sa predstaví v F-skupine, do kvalifikácie vstúpi nedeľňajším trnavským súbojom proti Anglicku. V „efku“ sú v nedeľu na programe aj duely Litva – Slovinsko vo Vilniuse a Malta – Škótsko v Ta‘ Qali.

V A-skupine si úradujúci vicemajstri Európy Francúzi zmerajú v Borisove sily s Bielorusmi, Švédi už bez Zlatana Ibrahimoviča či Andreasa Isakssona privítajú Holanďanov. „Oranjes“ majú v novej eliminácii čo naprávať, na ME do Francúzska sa nekvalifikovali. V „béčku“ figuruje aktuálny európsky šampión Portugalsko. Prvým súperom mužstva okolo Cristiana Ronalda v napohľad priechodnej skupine s Andorrou, Lotyšskom, Faerskými ostrovmi či Maďarskom bude Švajčiarsko.

Česi, ktorí na ME neoslnili a nepostúpili zo základnej skupiny, privítajú už aj s novým trénerom Karlom Jarolímom Severných Írov, a to v rámci C-skupiny. Majstri sveta z Brazílie 2014 Nemci budú tiež ich súpermi, no najskôr sa v Osle popasujú s Nórmi. V D-skupine sa ocitli Gruzínci, ktorých vedie bývalý lodivod slovenskej reprezentácie Vladimír Weiss starší. Budú čeliť Rakúšanom, Walesanom, Srbom, Írom a Moldavčanom. Aj v E-skupine je viacero uchádzačov o postup – Dáni, Poliaci, Rumuni, Čiernohorci či nevyspytateľní Arméni.

Žreb spojil v G-skupine dvoch velikánov

Žreb spojil v G-skupine dvoch velikánov – Španielsko a Taliansko. Lichtenštajnsko, Albánsko, Macedónsko a ani Izrael by pre nich nemali byť prekážkou na ceste do Ruska. Súvisiaca bilancia Španielov berie dych: v rámci kvalifikačných bojov o svetové šampionáty sú počas ostatných 53 zápasov bez prehry, vybojovali 41 víťazstiev a 12 remíz, pripomenul web Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Pôvodne päťčlennú H-skupinu doplnil až po žrebe Gibraltár, na úvod privíta Grécko. K favoritom „háčka“ budú patriť Belgičania aj Bosniaci. Aj I-skupina pribrala posledného dodatočne, sexteto vzniklo po príchode Kosova. Ako prvé ho preverí Fínsko na domácej pôde v Turku. Zostávajúce štyri mužstvá „íčka“ sú bez výnimky účastníci ME 2016 – Chorváti privítajú Turkov a Ukrajinci si doma zmerajú sily s Islanďanmi.

Septembrový program európskej časti kvalifikácie o postup na futbalové MS 2018 do Ruska:
nedeľa 4. 9.:

C-skupina: San Maríno – Azerbajdžan (Serravalle, 18.00), Česko – Severné Írsko (Praha, 20.45), Nórsko – Nemecko (Oslo, 20.45)

E-skupina: Dánsko – Arménsko (Kodaň, 18.00), Kazachstan – Poľsko (Astana, 18.00), Rumunsko – Čierna Hora (Kluž, 20.45)

F-skupina: Slovensko – Anglicko (Trnava, 18.00), Litva – Slovinsko (Vilnius, 18.00), Malta – Škótsko (Ta‘ Qali, 20.45)

pondelok 5. 9.:

D-skupina: Gruzínsko – Rakúsko (Tbilisi, 18.00), Wales – Moldavsko (Cardiff, 20.45), Srbsko – Írsko (Belehrad, 20.45)

G-skupina: Španielsko – Lichtenštajnsko (León, 20.45), Albánsko – Macedónsko (Škodra, 20.45), Izrael – Taliansko (Haifa, 20.45)

I-skupina: Fínsko – Kosovo (Turku, 20.45), Chorvátsko – Turecko (Záhreb, 20.45), Ukrajina – Island (Kyjev, 20.45)

utorok 6. 9.:

A-skupina: Bulharsko – Luxembursko (Sofia, 20.45), Švédsko – Holandsko (Solna, 20.45), Bielorusko – Francúzsko (Borisov, 20.45)

B-skupina: Švajčiarsko – Portugalsko (Bazilej, 20.45), Faerské ostrovy – Maďarsko (Tórshavn, 20.45), Andorra – Lotyšsko (Andorra la Vella, 20.45)

H-skupina: Bosna a Hercegovina – Estónsko (Zenica, 20.45), Cyprus – Belgicko (Nikózia, 20.45), Gibraltár – Grécko (Faro, 20.45)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimír Weiss