Video: Slovensko zdolalo Škótsko 3:0, dva góly strelil Mak

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kvalifikácia MS 2018: Slovensko - Škótsko
Slovenský futbalista Marek Hamšík v súboji so Škótom Grantom Hanleym počas kvalifikačného zápasu o postup na MS 2018. Trnava, 11. október 2016. Foto: SITA/Ivan Kopčáni

TRNAVA 11 októbra (WebNoviny.sk) – Slovenskí futbalisti v utorok v Trnave odohrali svoj tretí zápas v kvalifikácii o postup na MS 2018. Po dvoch prehrách 0:1 zdolali reprezentáciu Škótska 3:0.

Obrazom: Slováci vyhrali nad Škótmi

Skóre zápasu v 17. minúte otvoril Róbert Mak, ktorý tak ukončil gólové suchoty slovenskej futbalovej reprezentácie, ktorá na presný zásah čakala 423 minút – naposledy sa strelecky presadil 15. júna Marek Hamšík v 45. min víťazného duelu proti Rusku (2:1) v skupinovej časti ME. V 56. minúte bolo 2:0, keď brankára Marschalla opäť prekonal Mak. Aj pri treťom slovenskom gól bol Mak, ktorý v 68. minúte z rohového kopu centroval a hlavou sa presadil Adam Nemec.

Slovensko napriek víťazstvu zotrvalo na predposlednej 5. priečke F-skupiny, na konte má tri body. Na Kozákových zverencov čaká v tomto kalendárnom roku ešte jeden kvalifikačný súboj – v piatok 11. novembra opäť v Trnave privítajú Litovčanov.

Kvalifikácia MS 2018: F-skupina

– hralo sa na Štadióne Antona Malatinského v Trnave

Slovensko – Škótsko 3:0 (1:0)

rozhodcovia: M. Strömbergsson – D. Gustavsson, J. A. Nilsson, 11 098 divákov

strely celkovo (na bránu): 11:11 (8:5), rohové kopy: 4:4, držanie lopty (v %): 48 – 52

Góly:

18. – 1:0 R. Mak

56. – 2:0 R. Mak

68. – 3:0 A. Nemec

Žlté karty – 1:0

15. E. Sabo

Zostavy:

Slovensko: Kozáčik – E. Sabo, Škrtel, J. Ďurica, Holúbek – Kucka, Škriniar – M. Ďuriš, Hamšík (87. F. Kiss), Mak (81. Švento) – A. Nemec (69. Bakoš)

Škótsko: Marshall – Paterson, R. Martin, Hanley, Tierney – D. Fletcher (64. Griffiths) – Ritchie (64. Anya), McArthur, Bannan, Snodgrass – S. Fletcher (76. McGinn)

I. polčas

Tréner Ján Kozák urobil až šesť zmien v porovnaní so základnou zostavou, ktorá nastúpila v sobotu v Ľubľane. Ako prví pohrozili Škóti – v 12. min S. Fletcher hlavičkoval vedľa po Snodgrassovom centri. Vzápätí Ďurica z 30 m vyskúšal Marshallovu pozornosť. Slováci sa dočkali gólu v 18. min: Holúbek odcentroval, Hamšíkovu hlavičku vyrazil Marshall len pred Maka, ktorý prudkou strelou rozvlnil sieť – 1:0.

Škóti sa ihneď po inkasovanom góle usilovali o zmazanie manka. Po zlej rozohrávke Škrtela Kozáčik kryl Snodgrassov pokus. Po polhodine hry neuspeli McArthur a ani Tierney.

Päť minút pred koncom úvodného dejstva mohol Mak pridať druhý presný zásah, ale jeho strelu k vzdialenejšej ľavej žrdi vyrazil škótsky gólman na rohový kop. Po jeho realizácii sa lopta dostala k Ďuricovi, no slovenský stopér Marshalla neprepálil.

II. polčas

Druhý polčas otvorili dva Kuckove centre, s ktorými si obrana Škótov poradila. Nie však už s akciou z 56. min: Hamšík posunul na krídlo Holúbekovi, ten našiel Maka. Strelec prvého slovenského gólu si položil obrancu a ľavačkou zblízka prekonal Marshalla aj druhý raz – 2:0.

Tréner hostí Gordon Strachan poslal na trávnik dvoch hráčov z lavičky, ale namiesto škótskej aktivity prišiel ďalší gól Slovákov. V 68. min zužitkoval Makov rohový kop hlavičkou Nemec – 3:0.

Ojedinelú príležitosť Škótov po zmene strán nepremenil v 78. min striedajúci Griffiths, jeho krížna strela minula ľavú žrď. Ten istý hráč neprekonal Kozáčika ani o minútu neskôr a desať minút pred koncom nepotrestal Slovákov ani za Sabovu nepresnú prihrávku Kozáčikovi. Škóti sa už na viac nezmohli a Slováci v pokoji doviedli duel do víťazného konca.

Hlasy

– zdroje: RTVS

Ján Kozák (tréner SR): „Očakával som ťažký súbojový zápas a to sa aj potvrdilo. Pomohol nám v tomto stretnutí prvý gól. Slovinsko pred pár dňami bol iný súper, hrali sme vonku bez niektorých hráčov a vhýbali nám vtedy individuálne výkony. Dnes sme mali iného protivníka, hráči podali dobrý výkon a zaslúžene sme vyhrali. Vo futbale sú situácie, keď Vám súper nedovolí skórovať. Dnes sme dali prvý gól a zápas mal úplne iný priebeh.“

Martin Škrtel (kapitán SR): „Víťazstvo sa nerodilo ľahko stál proti nám kvalitný tím, ale aj my máme svoju silu a dali sme tri góly. Hrali sme zo zabezpečenej obrany. Hoci ľudia tvrdia niečo iné, my vieme, na čo máme. Nehovorím, že musíme hrať na protiútoky, ale nesmieme sa blázniť smerom dopredu. Dnes už ťažko odohráte zápas, aby ste súpera k ničomu nepustili, ale brankár nás podržal, alebo súper netrafil bránku.“

Jakub Holúbek (obranca SR): „Pre mňa to bol parádny duel, prihral som na dva góly. Som vďačný za šancu a tým som sa odvďačil trénerovi. O tom, že nastúpim, som sa dozvedel pred zápasom. Spolupráca v obrane fungovala, nedostali sme gól a aj dopredu to bolo dobré. Hlavné je, že sme vyhrali.“

Milan Škriniar (obranca SR): „Chceli sme vyhrať a to sa nám podarilo. Myslím si, že sme aj fanúšikov potešili troma gólmi. O svojej nominácii som sa dozvedel deň po zápase dvadsaťjednotky s Bieloruskom a som rád, že som mohol pomôcť ‚áčku‘. Snažil som sa plniť najmä defenzívne úlohy. Ja nie som stredopoliar, niečo vyšlo a niečo menej. Pozerali sme videá a vedeli sme, že si musíme dať pozor na odrazené lopty. Podarilo sa nám eliminovať silné stránky súpera. Všetkým odľahlo, že sme prelomili smolu z ostatných zápasov a dúfam, že na dnešný výsledok nadviažeme v budúcnosti.“

Róbert Mak (stredopoliar SR, autor dvoch gólov): „Veľmi ma teší, že som dvoma gólmi dokázal pomôcť mužstvu, ale najdôležitejšie je víťazstvo. Nezáleží na tom, kto dá gól. Odovzdali sme na hracej ploche maximum a ukázali sme, že chceme bojovať za Slovensko. Dať tri góly Škótsku, to nie je len tak. Ukázali sme ľuďom, že vieme hrať futbal. S prvým gólom prišla ľahkosť na naše kopačky. Nešlo o skóre, najdôležitejšie sú tri body. Po dnešku môžme byť spokojnejší a tešiť sa na ďalší reprezentačný zraz. Holúbek a Sabo podľa mňa využili svoju šancu dobre. Pri našej maródke musíme dať šancu aj týmto hráčom. Hodnotiť ich výkon však musí tréner.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adam NemecJán KozákMarek HamšíkRóbert Mak
Firmy a inštitúcie Slovenská futbalová reprezentácia