Gastro prevádzkovatelia žiadajú okamžité otvorenie terás a vyplatenie pomoci

Terasa, koronavírus
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com.
  • aktualizované 19. apríla, 16:59

Iniciatíva 10 pre gastro dôrazne žiada okamžité otváranie terás gastro prevádzok a riadne preplácanie kompenzácií za tvrdý zákaz vykonávať svoju činnosť. Tá je aktuálne už vyše pol roka obmedzená a prevádzky sú zatvorené.

Nefunkčná alebo meškajúca pomoc

Navyše, ohlásená pomoc pre cestovný ruch za obdobie druhej vlny nie je podľa iniciatívy stále dostupná, mnohé existujúce schémy pomoci meškajú alebo sú nefunkčné. V rámci uvoľňovania opatrení pri zlepšujúcej sa epidemiologickej situácii platia pre gastro sektor opäť prísnejšie podmienky. Iniciatíva to konštatovala v pondelok.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Zároveň vyzýva vládu SR, aby okamžite sprístupnila možnosť podávať žiadosti o sľúbenú pomoc, čo najrýchlejšie začala túto pomoc vyplácať a aby okamžite ohlásila termín a podmienky pre otváranie vonkajších terás gastro prevádzok.

Terasy sa majú otvárať 26. apríla

Podľa vývoja situácie a platného COVID automatu by sa terasy mali otvárať v pondelok 26. apríla 2021. „Apelujeme na to, aby podmienky otvárania neboli zverejnené opäť na poslednú chvíľu, nech sa prevádzky vedia pripraviť. Priestorovo, materiálne, personálne, nákupom surovín či marketingovo,“ uviedla v stanovisku iniciatíva.

Iniciatíva 10 pre gastro spája malé a stredné gastro podniky, reštaurácie, puby, bary, kaviarne, ale aj vinárov, pestovateľov či pražiarov kávy a iných dodávateľov.

Komunikuje problémy gastra, navrhuje krátkodobé aj dlhodobé riešenia pre pomoc gastro sektoru, a dáva priestor ľuďom z neho, podieľať sa na týchto riešeniach. Realizuje tiež petíciu na cielenú pomoc gastro sektoru, ktorú už podpísalo vyše 11 000 podporovateľov.

V prípade gastro chceli ešte počkať

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) v tlačovej správe, ktorú zaslala jeho hovorkyňa Daša Račková uviedol, že prevádzky verejného stravovania môžu fungovať aj v súčasnosti, a to cez predaj jedál zabalených so sebou alebo formou donáškovej služby.

Uvoľňovanie opatrení so sebou podľa ÚVZ SR prináša zvýšenú mobilitu ľudí, a s tým je spojené riziko, aj keď aj počas uvoľňovania sú nastavené patričné protiepidemické opatrenia.

„Z tohto dôvodu neboli otvorené všetky prevádzky naraz v jednom okamihu. V prípade gastro prevádzok sme ešte chvíľu počkali, pretože skúsenosti z terénu nám ukázali, že ľudia nemali na tvári rúško takmer počas celého pobytu pri stole, nielen pri jedení a pití. O postupe v rámci ďalšieho možného uvoľňovania opatrení budú tento týždeň rokovať odborníci,“ povedala Račková. Téma otvárania gastro prevádzok bude podľa nej nastolená aj na najbližšom rokovaní Pandemickej komisie vlády SR.

Uvoľnenie v podobe fungovania terás

ÚVZ SR si vie predstaviť uvoľnenie opatrení v tejto oblasti, a to napríklad v podobe fungovaní terás. To by mohlo začať platiť napríklad v horizonte dvoch týždňov a približne s tak nastavenými podmienkami, ako tomu bolo minulý rok.

„Je však potrebné, aby sa epidemiologická situácia naďalej zlepšovala a aby boli dodržiavané nastavené protiepidemické opatrenia pre fungovanie prevádzok a hromadných podujatí,“ dodala Račková.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Firmy a inštitúcie Pandemická komisia vlády SRÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR