Gurmán fest bude aj o nápojoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gurman Fest 2012
Príprava jedál počas 4. ročníka prezentácie reštaurácií a osobností slovenskej a zahraničnej gastronómie Bratislava Gurman Fest. Bratislava, 17. jún 2012. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 18. mája (WEBNOVINY) – Pre návštevníkov piateho ročníka gastronomického podujatia Gurmán fest, ktorý sa bude konať od piatka 7. do nedele 9. júna v bratislavskej Medickej záhrade, bude pripravených aj niekoľko stanov s nápojmi. V nich sa budú podávať džúsy, vína, pivá, medoviny alebo káva.

„Neustále sa snažíme zlepšovať ponuku jedál, ale aj nápojov na Gurmán Feste, aby si naozaj každý našiel to svoje. Pravdou je, že Gurmán Fest nie je len o dobrom jedle. Pohár dobrého vína či šampanského, krígeľ piva, šálka dobrej kávy, to všetko môže byť gurmánskym zážitkom,“ uviedol Radoslav Nackin, riaditeľ Gurmán Festivalov v Bratislave a Košiciach.

V tradičnom festivalovom Svete nápojov budú mať záujemcovia možnosť absolvovať kurz degustovania, servírovania a čapovania piva alebo sa budú môcť naučiť, ako otvárať a podávať šampanské a aké miešané drinky sa z neho dajú pripraviť.

V kaviarenských workshopoch zas skúsení baristi záujemcov naučia, ako správne pripraviť a servírovať kávu. Pre malých gurmánov organizátori pripravia Hru na ovocného barmana.

Rozdajú zlaté vidličky

Gurman fest
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

V piatok 7. júna festival odštartuje o 12:00, pričom slávnostné otvorenie je naplánované v podvečerných hodinách. Návštevníci budú môcť počas úvodného dňa pritakávať „Áno, šéfe“ Zdeňkovi Pohlreichovi z Česka.

Neskôr budú mať jednu z mála príležitostí stretnúť sa s Mariánom Filom – držiteľom ceny Gurman Award – Kuchár roka na Slovensku z ostatných dvoch ročníkov. Na verejnosti totiž veľmi nevystupuje, pretože nerád zatvára svoju reštauráciu.

Vo festivalovej kaviarni si ľudia budú môcť dať nielen dobrú kávu, ale tiež naučiť sa, ako správne kávu pripraviť a servírovať. V piatok večer sa bude v priestoroch hotela Sheraton konať slávnostný galavečer, na ktorom rozdajú Gurman Awards. Organizátori tam vyhlásia tohtoročných najlepších kuchárov a someliérov a rozdelia zlaté vidličky pre víťazné reštaurácie.

Starostovská džemovačka

Gurman Fest 2012
Foto: SITA/Marián Peiger

Sobota 8. júna bude aj o zábave. Vybrané celebrity a zástupcovia niektorých slovenských médií si zasúťažia v pečení palaciniek Crępes d’Or. Deti sa môžu tešiť na detskú školu varenia, kde budú variť s najmladšou autorkou kuchárskych kníh na Slovensku, dnes takmer 18-ročnou Helenou Kramárovou. Dospelí môžu absolvovať školu karvingu (vyrezávanie z potravín) alebo pozrieť sa na farmársky ovocný a zeleninový trh.

Sobotný podvečer je vyhradený pre Joseana Aliju, španielskeho michelinovského šéfkuchára, ktorý bude naživo variť priamo na pódiu. Na sobotňajší večer si organizátori pripravili novinku, a to slávnostný galavečer v reštaurácii Le Monde s názvom Gurmánsky večer Erica Martina a Martina Korbeliča. Martin a Korbelič pripravia špeciálne degustačné menu pre asi 60 návštevníkov, pričom nepôjde len o pozvaných ľudí, ale každého, kto si na túto príležitosť kúpi vstupenku.

V nedeľu 9. júna sa v Medickej záhrade predstaví spomínaný Eric Martin, michelinovský šéfkuchár a majiteľ belgickej reštaurácie Lemonnier, ktorý bude variť na hlavnom pódiu. Následne ho vystrieda ďalší skúsený šéfkuchár Gabriel Kocák. Popoludní budú starostovia bratislavských mestských častí na Starostovskej džemovačke súťažiť, kto z nich uvaril najlepší džem. Výťažok z predaja bude určený na charitatívne účely. V stánku La Patisserie vystúpia cukrári, ponúknu recepty a cenné rady a vo Svete nápojov zas budú môcť návštevníci ochutnať rôzne nápoje či zúčastniť sa na prednáške Asociácie someliérov Slovenska.

Jednou z noviniek tohtoročného Gurmán festu bude možnosť kúpiť si poukážky na nákup jedla a pitia už pred festivalom. Lístky za zvýhodnené ceny budú dostupné na webstránke predpredaj.sk. Vstup na samotné podujatie bude znova po celý čas bezplatný.

Informácie pochádzajú od zástupcov spoločnosti Advantage a z archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin Korbelič