Začínajú sa MS v hokeji do 20 rokov, Slováci obhajujú bronz

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slováci v zápase o bronz vyhrali nad Švédmi
Radosť slovenských hokejistov po víťazstve nad Švédskom v zápase o bronzové medaily na MS hráčov do 20 rokov. Toronto, 5. január 2015. Foto: SITA/AP

HELSINKI 26. decembra (WebNoviny.sk) – Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov strávi vianočné sviatky a prelom rokov už tradične na svetovom šampionáte tejto vekovej kategórie, ktorý tentoraz privíta fínska metropola Helsinki (26. decembra 2015 – 5. januára 2016).

Zverenci Ernesta Bokroša odcestovali do Fínska už v nedeľu 20. decembra a budú obhajovať bronz spred roka. Prvý duel na MS na nich čaká v nedeľu 27. decembra o 16.00 h miestneho času (15.00 h SEČ) proti výberu Bieloruska. Ďalšími súpermi SR „20“ v základnej B-skupine, ktorú odohrajú v Hartwall Areena, budú postupne Česi (28. 12. o 13.00 h SEČ), domáci Fíni (30. 12. o 17.00 h SEČ) a úradujúci vicemajstri Rusi (31. 12. o 13.00 h SEČ).

Program SR „20“ v základnej B-skupine na MS do 20 rokov:

* časy sú v SEČ

nedeľa 27. decembra: Bielorusko – Slovensko (15.00)

pondelok 28. decembra: Slovensko – Česko (13.00)

streda 30. decembra: Slovensko – Fínsko (17.00)

štvrtok 31. decembra: Rusko – Slovensko (13.00)

Fínsko hostí juniorský šampionát po dvanásťročnej pauze, na prelome rokov 2003 a 2004 sa hokejové MSJ konali v mestách Helsinki a Hämeenlinna. Celkovo pôjde o šiesty takýto turnaj v krajine tisícich jazier.

Cieľom tímu SR „20“ na svetovom šampionáte je postup do štvrťfinále. „Radšej hrám rozhodujúce zápasy na začiatku majstrovstiev sveta. Na Bielorusov sa dôkladne pripravíme a budeme sa snažiť, aby nám úvod vyšiel. Tím je viac koncentrovaný a pripravený, nehrozí ešte dištanc pre niektorého hokejistu či zranenia. Za päť dní odohráme štyri duely, preto sme aj v lige hrali tak, že sme mali štyri stretnutia za týždeň, niekedy aj na úkor výkonnosti. Našou ambíciou bolo čo najlepšie sa pripraviť na šampionát, cieľom je postúpiť do štvrťfinále. Potom je to aj o súperovi, šťastí či brankárovi. Aj keď sme pred rokom získali bronz, nie je to nízky cieľ. Realita je taká, konkurencia je veľká,“ povedal tréner Bokroš.

Obrazom: Slovenskí hokejisti vlani na šampionáte získali bronz

Slovenskou brankárskou jednotkou bude Húska

Vo Fínsku mladí Slováci prehrali v pondelkovom prípravnom zápase so Švédmi 3:6 a v stredu v Kisakalliu podľahli aj Švajčiarom (2:4). Hlavný kouč na šampionát vybral 20 korčuliarov a troch brankárov. Až desať hokejistov pôsobí v aktuálnej sezóne v zahraničí.

Kapitánom mužstva bude obranca Christián Jaroš, ktorý sa pred rokom podieľal na zisku bronzu pre tím SR „20“. Jeho asistentmi sú ďalší bek Erik Černák a útočník Matúš Sukeľ, obaja sa tiež predstavili na úspešných MS „20“ v minulej sezóne. Štvrtým hráčom s bronzom spred roka je útočník Radovan Bondra. Brankárskou jednotkou bude Adam Húska, ktorý chytá v zámorí.

„Každý rok sa ťažko vyberajú hráči, pretože nemáme potenciál ako naši súperi. Ide približne o 50 hokejistov. Títo chlapci musia spĺňať medzinárodné kritériá, nie slovenské. Máme štyroch hráčov z predchádzajúceho šampionátu. Cítim, že silnejší by sme mohli byť smerom dozadu. Aj ligové súťaže ukázali, že v ofenzíve veľké individuality nemáme,“ myslí si kouč Bokroš.

Na predchádzajúcom šampionáte bol lídrom mužstva útočník Martin Réway, aktuálne už seniorský reprezentant. „Martin Réway dokázal strhnúť celé mužstvo a niekedy sám rozhodovať o zápasoch. V aktuálnom tíme sú hráči, od ktorých očakávame, že budú lídrami mužstva. O brankárovi Adamovi Húskovi máme veľmi dobré referencie, je to kvalitný mladý gólman. Bude našou jednotkou, vkladáme do neho dôveru. Adam má predpoklad nahradiť Denisa Godlu spred roka. Či to dokáže, bude záležať na priebehu šampionátu,“ povedal Ernest Bokroš.

Na MS „20“ štartuje desať tímov

Kapitán Jaroš je pripravený tím viesť do „bitky“ o štvrťfinále. „Nemáme v útoku takých skúsených hráčov ako pred rokom, stavať by sme mali na defenzíve a výbornom brankárovi. Všetci reprezentujeme Slovensko a máme veľkú zodpovednosť. Na turnaji si trúfame na každého súpera. Nemôžeme už z domu cestovať s tým, že Rusko či Fínsko sú silní súperi a ideme s nimi prehrať. Nechceme sa len zúčastniť, ale vyhrať čo najviac zápasov. Cieľom je postúpiť do štvrťfinále a potom uvidíme,“ povedal mladý bek Christián Jaroš a na margo kapitánskeho „céčka“ na jeho drese doplnil: „Je to síce len písmeno, ale pre mňa to znamená veľa. Kapitánom som prvýkrát a som vďačný za túto príležitosť, že mi tréner verí. Čo to všetko obnáša, sa ešte opýtam predchádzajúceho kapitána Martina Réwaya.“

Na MS „20“ štartuje desať tímov, v základnej A-skupine sa predstavia výbery Kanady, Dánska, Švédska, Švajčiarska a USA. Ich súboje sú na programe v Helsinki Ice Hall. Na ľade tohto štadióna sa 2. januára uskutočnia aj dva štvrťfinálové zápasy a všetky súboje o zotrvanie medzi elitou. Hartwall Areena bude hostiť všetky súboje „slovenskej“ B-skupiny, dve štvrťfinálové stretnutia a ďalšie štyri súboje o medaily. Na predchádzajúcom šampionáte získali najcennejšie medaily Kanaďania, striebro si vybojovali Rusi a bronz Slováci.

Vo Fínsku sa juniorský šampionát uskutoční podľa modelu z predchádzajúcich dvoch rokov – vo štvrťfinále sa predstavia po štyri najúspešnejšie kolektívy z oboch základných skupín a o zotrvanie v najvyššej kategórii budú bojovať iba piate družstvá z A- a B-skupiny. Menej úspešného súpera v boji o udržanie nahradia o rok mladí Lotyši, ktorí si miestenku medzi juniorskou elitou zabezpečili na turnaji v Rakúsku. Lotyšsko naposledy hralo na MSJ na prelome rokov 2012 a 2013 v ruskej Ufe.

Nominácia SR „20“ na juniorské MS vo fínskych Helsinkách:

Brankári: Adam Húska (Green Bay Gamblers/USA), Stanislav Škorvánek (MsHKM Žilina), Dávid Hrenák (Dukla Trenčín)

Obrancovia: Adrián Sloboda (HK 36 Skalica), Matej Moravčík (MHk 32 Liptovský Mikuláš), Patrik Koch (HK Orange 20), Ladislav Romančík (Södertälje SK/Švéd.), Samuel Ivanič (HC ’05 Banská Bystrica), Erik Černák (Erie Otters/USA), Patrik Maier (Kamloops Blazers/Kan.), Christián Jaroš (Lulea HF/Švéd.)

Útočníci: Matej Paločko (Bílí Tygři Liberec/ČR), Juraj Šiška (HK Nitra), Dominik Briestenský (Dukla Trenčín), Radovan Bondra (Vancouver Giants/Kan.), Juraj Milý (P.H.K. Prešov), Jozef Huňa (Bílí Tygři Liberec/ČR), Maroš Surový (HC ’05 Banská Bystrica), Boris Sádecký (Dukla Trenčín), Matúš Sukeľ (MHk 32 Liptovský Mikuláš), Kristián Pospíšil (Blainville-Boisbriand Armada/Kan.), Lukáš Hrušík (MsHKM Žilina), Filip Lešťan (HV 71/Švéd.)

Realizačný tím: Róbert Švehla (generálny manažér tímu), Roman Ulehla (manažér), Ernest Bokroš (tréner), Norbert Javorčík (asistent trénera), Rudolf Jurčenko (tréner brankárov), Milan Petro (lekár), Ľuboš Ondrejka (maséri), Rastislav Ladecký (fyzioterapeut), Igor Andrejkovič (videotréner)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Christián JarošErik ČernákErnest BokrošMartin RéwayMatúš SukeľNorbert JavorčíkRadovan bondraRóbert Švehla