Martin Réway nevylúčil zotrvanie vo Fribourgu, láka ho KHL

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Martin Reway
Foto: facebook.com/MartinRewaySK

BRATISLAVA 15. marca (WebNoviny.sk) – Slovenský útočník Martin Réway nechýbal na utorkovom úvodnom zraze slovenskej hokejovej reprezentácie pred májovými majstrovstvami sveta.

Dvadsaťjedenročný rodák z Prahy si so sebou priniesol poriadnu kopu hokejok, veď na národný tím čaká do svetového šampionátu v Rusku ešte poriadna zaberačka. Počas nej absolvujú Slováci aj osem prípravných duelov. Hlavný kouč reprezentácie Zdeno Cíger bol počas sezóny mladého útočníka osobne navštíviť vo švajčiarskom Fribourgu.

Réway si chce napraviť chuť

„Príjemne ma to prekvapilo, zatiaľ som sa mi niečo také nestalo. Budem sa snažiť vrátiť mu to. Vravel som mu, že v prípade vypadnutia s klubom by som rád prišiel čo najskôr. Chcel som byť v kempe čo najdlhšie. Som rád, že som tu takto skoro. V klube som neodohral toľko, koľko by som si predstavoval. Verím, že si tú chuť teraz napravím. S trénerom Cígerom sme sa dobre porozprávali o reprezentácii. Vo Švajčiarsku som hral väčšinou centra a očakávam, že to tak bude aj v národnom tíme. Cítim sa tam lepšie. V modernom hokeji však platí, že kto sa prvý vráti do defenzívy, ten bráni a ďalší dvaja si rozoberú obrancov. Lepšie sa mi hrá na poste centra, pretože sa môžem voľnejšie pohybovať,“ prezradil po príchode do Bratislavy Martin Réway a krátko zhodnotil aj svoje pôsobenie vo Švajčiarsku.

„Dojem mám dobrý, zahral som si kvalitnú súťaž, z mojej strany to bol dobrý krok. Škoda, že sme v play-off vypadli už v 1. kole. Švajčiarska liga má svoju kvalitu, no čakal som, že to bude menej náročné. Keď som tam prišiel, bolo to veľmi rýchle a hralo sa vo veľkom nasadení. Dosť sa tam dohrávajú súboje, pretože je tam veľa hráčov zo zámoria. Veľmi mi to pomohlo, pretože NLA je bližšie k NHL ako napríklad česká extraliga,“ myslí si Réway.

Zmluva vo Fribourgu vypršala

Pôsobenie Martina Réwaya vo Fribourgu výrazne ovplyvnil otras mozgu z januára, pre ktorý vynechal značnú porciu zápasov. „Prvé dva týždne som iba ležal, nemohol som robiť vôbec nič, ani pozerať telku. Snažil som sa veľa spať a piť veľa vody. Nevedel som, ako veľmi je to vážne. Potom som viac hovoril s lekármi a postupne sa môj stav zlepšoval. Teraz sa cítim dobre, posledný týždeň som trénoval naplno. V minulosti som mal už otras mozgu, ale nebolo to také vážne. Základ bol, aby som nič neuponáhľal,“ informoval účastník seniorských MS 2014 v bieloruskom Minsku.

Na klubovej úrovni sa Martinovi Réwayovi skončila zmluva vo Fribourgu a prišiel čas na to, aby sa rozhodol, ako ďalej. Je možné, že aj po letnej pauze sa vráti do staronového prostredia. „Nikde som nepovedal, že s Fribourgom nepodpíšem novú zmluvu. V najbližších dňoch sa rozhodnem, kde budem hrať. Nechal som to na agentovi, ktorému som povedal moje predstavy. V KHL má na mňa práva Slovan, nemal by som problém hrať aj v Bratislave. Ak by to bolo výhodné pre obe strany, tak prečo nie. Najradšej by som sa rozhodol až po majstrovstvách sveta. Ale bude to ťažké, pretože napríklad vo Švajčiarsku podpisujú zmluvy s cudzincami počas sezóny. Či zostanem v Európe, záleží aj na Slovane Bratislava, v Česku má so mnou zmluvu Sparta Praha. Možností je viac. Ak by som mal zotrvať v Európe, tak pôjdem iba do KHL alebo zostanem vo Švajčiarsku. Nevylučujem ani odchod do zámoria, ak zvážim, že to bude pre mňa najlepšia voľba. Čo sa týka NHL, po ďalšej sezóny sa stanem nechráneným voľným hráčom. Ak bude o mňa záujem, budem si môcť vybrať, ktorý klub by bol pre mňa najlepší,“ opísal detailne svoj pohľad na celú vec mladý útočník.

Dianie v Česku stále sleduje

V národnom tíme po príchode hlavného trénera Zdena Cígera nastáva generačná výmena, veľa priestoru dostávajú mladíci. „Raz to muselo prísť. Doterajšia generácia bola silná a ťažko sa trénerom odmietajú takí hráči. Výsledky však asi neboli také, aké by mali byť. Ak je potreba niečo zmeniť, tak najlepšie čím skôr,“ myslí si Martin Réway.

Šikovný útočník začínal aktuálnu sezónu v Sparte Praha, no dohral ju vo Švajčiarsku. Stále však sleduje dianie v najvyššej českej súťaži. „Verím, že Sparta získa titul. V minulej sezóne Třinec jasne dominoval a veľa hráčov im neodišlo, preto nechápem, čo sa s nimi stalo. Sparta teraz nemá väčšieho súpera, ktorého by nemohla zdolať. V play-off sa však môže stať všetko,“ dodal Réway.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin RéwayZdeno Cíger
Firmy a inštitúcie Slovenská hokejová reprezentácia