Video: Slovenskí hokejisti v NHL zbierali plusky a mínusky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Sekera
Útočník Anaheimu Ducks Jakob Silfverberg v súboji s hráčmi Edmontonu Andrejom Sekerom (2) a Jordanom Eberlem počas pondelňajšieho zápasu NHL, v ktorom 'olejári' na domácom ľade prehrali 1:2. Edmonton, 28. marec 2016. Foto: Jason Franson/The Canadian Press via AP

WASHINGTON 29. marca (WebNoviny.sk) – Hokejisti Washingtonu v pondelok spečatili, čo počas sezóny usilovne naháňali – stali sa držiteľmi Prezidentskej trofeje pre najlepšie mužstvo základnej časti NHL. Prvé miesto si poistili sedem zápasov pred koncom domácim víťazstvom nad Columbusom 4:1.

Holtby má na muške Brodeura

Momentálne majú na konte 113 bodov, ich prenasledovatelia z Dallasu a St. Louis po 99. Hráči Capitals získal Prezidentskú trofej druhýkrát v histórii, predtým sa im to podarilo v sezóne 2009/2010. Zatiaľ posledným tímom, ktoré po celkovom triumfe v základnej časti ovládlo aj boje o Stanleyho pohár, bolo v sezóne 2012/2013 Chicago.

„Splnili sme časť z toho, čo sme si predsavzali, ale rozhodne nemáme v úmysle otvárať šampanské. Sezóna sa zďaleka neskončila,“ uviedol tréner Washingtonu Barry Trotz na webe NHL. „Vedeli sme, že to príde, sme preto šťastní. Vyhrali sme maratón a teraz sme pripravení na sedemzápasové šprinty,“ ponúkol prirovnanie obranca Matt Niskanen.

Na úspechu hokejistov z hlavného mesta USA má veľký podiel brankár Braden Holtby. Pondelkové víťazstvo bolo jeho štyridsiatym šiestym v sezóne, rekordér Martin Brodeur vychytal v ročníku 2006/2007 len o dva triumfy viac. „Poukazuje to na to, že počas celej sezóny sme tvrdo pracovali a robili tie správne veci. Teraz nás čaká ďalší krok,“ zamyslel sa

Larkin vyrovnal nováčikovský rekord Detroitu

Na Veľkonočný pondelok sa hralo 7 stretnutí, v ktorých nastúpili štyria slovenskí hokejisti, no ani jeden nezabodoval. Z dôležitého víťazstva v boji o play-off sa tešil Detroit s Tomášom Tatarom. Hráči Detroitu zvíťazili nad súpermi z Buffala 3:2 a v boji o druhú voľnú kartu na Východe sú bodovo na rovnako s Philadelphiou. Zatiaľ čo Tatar skončil aspoň s plusovým bodom, Tomáš Jurčo opäť v zostave Red Wings chýbal.

Jeden z gólov domácich strelil Dylan Larkin, pre ktorého to bol 22. presný zásah sezóny. Vyrovnal tým nováčikovský klubový rekord Detroitu zo sezóny 2002/2003, ktorý vtedy utvoril Henrik Zetterberg. Ten istý hráč teraz Larkinovi prihral na gól. „Po sobotňajšej vysokej prehre s Pittsburghom sme to nemali jednoduché, ale strelili sme prvý gól, čo bolo veľmi dôležité. Odviedli sme dobrú prácu a víťazstvo sme si zaslúžili,“ cituje Larkina web NHL.

Súboj v Joe Louis Arene si naživo pozrela aj legenda Gordie Howe. Keďže o dva dni oslávi úctyhodných 88 rokov, z publika sa mu dostalo zaslúžených ovácií pred zápasom aj počas neho. Diváci mu v stoji zaspievali „Happy Birthday“.

Na Západe je už šesť istých účastníkov play-off

Prehry si v pondelok so svojimi tímami pripísali útočník Marko Daňo a obranca Martin Marinčin. Winnipeg podľahol vo Philadelphii 2:3 po predĺžení a Daňo sa počas 9:21 min prezentoval iba 3 „hitmi“.

Toronto prehralo v Tampe 0:3 a obranca hostí Marinčin odohral 19:56 min s 2 mínusovými bodmi a 1 zblokovanou strelou. Do tretice prehral aj Edmonton s Andrejom Sekerom, keď doma nestačil na Anaheim 1:2. Elitný obranca Oilers Sekera odohral 25:53 min, dvakrát vystrelil, jednu strelu zblokoval a na konci si pripísal jednu plusku.

Zatiaľ čo vo Východnej konferencii NHL má istotu play-off zatiaľ iba víťaz základnej časti Washington, na Západe je už šesť istých účastníkov vyraďovacej časti. K známej pätorke Dallas, St. Louis, Los Angeles, Chicago a Anaheim v pondelok pribudlo San Jose po víťazstve v kalifornskom derby nad Los Angeles (4:2) v kombinácii s prehrou Arizony s Calgary (2:5). Sharks si v elitnej šestnástke o Stanley Cup zahrajú po ročnej pauze, predtým ťahali sériu 10 účastí.

„Play-off sme si vybojovali v kvalitnom stretnutí proti kvalitnému súperovi. Je to zavŕšenie našej celosezónnej snahy. Myslím si, že tento tím herne patrí do play-off,“ pochválil svojich hráčov tréner Sharks Peter DeBoer. „Sme na konci jednej cesty. Musíme však naďalej tvrdo pracovať a najmä zostať zdraví,“ zaželal si 36-ročný veterán San Jose, v tejto sezóne už 73-bodový Joe Thornton.

Sumáre NHL – pondelok:
Nashville – Colorado 3:4 (1:3, 0:0, 2:1)

Góly: 18. C. Smith (Forsberg), 55. Sissons (Salomäki, Jarnkrok), 56. Josi (Forsberg) – 7. Comeau, 11. Landeskog (Söderberg, Comeau), 12. Skille (McLeod, Agozzino), 53. Matthias (Bödker)

Philadelphia – Winnipeg 3:2 po predĺžení (0:0, 2:1, 0:1 – 1:0)

Góly: 21. Streit (Couturier, Raffl), 26. Simmonds (B. Schenn, Giroux), 65. Giroux (Gostisbehere) – 27. Scheifele, 43. Wheeler (Scheifele)

Marko Daňo (Winnipeg) odohral 9:21 min, 3 „hity“

Arizona – Calgary 2:5 (0:1, 2:2, 0:2)

Góly: 27. Duclair (Hanzal, Domi), 34. Duclair (Hanzal, Tanguay) – 2. S. Bennett (Ferland, Nakládal), 37. S. Bennett (Colborne, Ferland), 40. Monahan (Hamilton, Giordano), 52. Brodie (Monahan, Shinkaruk), 59. Colborne (Monahan, Grant)

Edmonton – Anaheim 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Góly: 53. Jakupov (Hall, Draisaitl) – 5. Perry (McGinn, Rakell), 33. Pirri

Andrej Sekera (Edmonton) odohral 25:53 min, 2 strely, 1 plusový bod, 1 zblokovaná strela

Detroit – Buffalo 3:2 (1:0, 1:0, 1:2)

Góly: 19. Larkin (Zetterberg, Kronwall), 30. Sheahan, 57. Glendening (Zetterberg) – 58. Girgensons (B. Gionta, Ristolainen), 59. Reinhart (C. Nelson, O´Reilly)

Tomáš Tatar (Detroit) odohral 13:54 min, 2 strely, 1 plusový bod, 1 „hit“

San Jose – Los Angeles 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)

Góly: 13. Braun (M. Karlsson, Wingels), 28. Burns (J. Thornton, Pavelski), 45. J. Thornton (Pavelski, Burns), 57. M. Karlsson (Wingels, Polák) – 10. Lecavalier (Martinez, McNabb), 36. Lecavalier (Lucic, Toffoli)

Tampa Bay – Toronto 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Góly: 8. Blunden (Condra, Hedman), 15. Palát (Stamkos, Garrison), 27. Hedman (Stamkos, Condra)

Martin Marinčin (Toronto) odohral 19:56 min, 2 mínusové body, 1 zblokovaná strela

Washington – Columbus 4:1 (1:1, 0:0, 3:0)

Góly: 17. Williams (Carlson, Schmidt) , 44. T. Wilson (M. Richards, Winnik), 55. Oshie (Niskanen, Nicklas Bäckström), 58. Nicklas Bäckström (Niskanen, Chimera) – 19. Atkinson (G. Campbell, Bourque)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej SekeraGordie HoweHenrik ZetterbergJoe ThorntonMarko DaňoMartin BrodeurMartin MarinčinNicklas BäckströmTomáš JurčoTomáš Tatar