Video: Detroit je bližšie k play-off NHL, Sekera s mínuskou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tomáš Jurčo
Útočník Philadelphie Flyers Pierre-Edouard Bellemare v súboji s Tomášom Jurčom z Detroitu počas stredajšieho zápasu NHL, v ktorom 'červené krídla' vyhrali 3:0. Detroit, 6. apríl 2016. Foto: SITA/AP

DETROIT 7. apríla (WebNoviny.sk) – Hokejisti Detroitu zvládli posledný domáci zápas dlhodobej časti sezóny NHL a zdolali priameho konkurenta v boji o play-off Philadelphiu 3:0. Brankár Jimmy Howard vychytal druhý sezónny a 22. kariérny shutout a zverenci trénera Jeffa Blashilla majú pred vyvrcholením základnej časti na tretej priečke Atlantickej divízie dvojbodový náskok pred Bostonom a Philadelphiou.

Akékoľvek víťazstvo vo štvrtok v Bostone ich posunie do vyraďovacej fázy a to po dvadsiaty piaty raz v sérii. Parádny gól v oslabení predviedol Andreas Athanasiou, ktorý v 24. min prebral puk ešte v obrannom pásme a v nájazde cez celé klzisko blafákom prekonal Masona. Dvadsaťjedenročný rodák z Ontaria profitoval z toho že český útočník Jakub Voráček nezachytil prihrávku popri mantineli, a tým sa útočníkovi Detroitu otvorila cesta k bránke hostí. „Je to veľká vec. Takto nejako sme si predstavovali, že zvládneme dôležitý zápas. Verili sme, že to dokážeme,“ povedal Athanasiou na webe NHL.

Slovenskí útočníci v drese Red Wings Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo sa do štatistík produktivity nezapísali. Jurčo sa objavil v súťažnom zápase prvýkrát od 13. marca a počas 5:14 min stihol absolvovať 9 striedaní a bol aj na trestnej lavici. „Nie je ľahké vrátiť sa späť po takom čase, ale bol som pripravený. Tvrdo som na sebe pracoval. Verím, že sa na ľade budem cítiť dobre,“ povedal Jurčo ešte pred zápasom podľa webu Detroitu. „Dokáže hrať tvrdo, veľa korčuľovať a dobre forčekovať. Pravda, ak mu to ide,“ povedal o Jurčovi Blashill.

Gól a dve asistencie Connora McDavida

Hokejisti Edmontonu jasne prevýšili súperov z Vancovru 6:2 v zápase dvoch nepostupujúcich do play-off. Bol to zároveň posledný duel Oilers v Rexall Place, v ktorej mali domáce prostredie od roku 1974. Vtedy sa ich hala volala Northlands Coliseum a prvý zápas v NHL v nej odohrali 19. októbra 1979.

Na víťazstve nad Québecom (6:3) sa vtedy tromi asistenciami podieľal neskôr legendárny Wayne Gretzky. Teraz pri rozlúčke sa gólom a dvomi asistenciami blysol možný Gretzkého nástupca Connor McDavid. „Bol to pre nás všetkých výnimočný zápas. Plnili sme pokyny trénera a urobili radosť divákom, ktorí stáli za nami počas celej sezóny, hoci sme im až toľko dôvodov na radosť nedali,“ uviedol McDavid na webe NHL.

Novým domovom „olejárov“ bude od nastávajúcej sezóny Rogers Place. Posledným strelcom gólu na starom mieste bol mladý nemecký útočník Leon Draisaitl, ktorý skóroval v presilovke 1:57 min pred koncom tretej tretiny. V šatni po zápase si potom podal ruku s Gretzkým.

„Neviem, či vôbec nájdem nejaké slová. Táto hala je spojená s veľkou históriou. Verím, že našim skvelým fanúšikom prinesieme v budúcnosti viac radosti,“ povedal 20-ročný Draisaitl, ktorý v 71 zápasoch nazbieral skvelých 51 bodov. Pri víťaznej rozlúčke s Rexall Place bol aj slovenský obranca Andrej Sekera. Skúsený zadák, ktorý by nemal chýbať v zostave SR na MS v Petrohrade, odohral 25:18 min, zblokoval 3 strely súpera a sám mal 5 streleckých pokusov, ale neúspešných.

Marinčin s jednou mínuskou

V treťom stredajšom zápase ďalších dvoch sklamaných Toronto doma nestačilo na Columbus a hladko prehralo 1:5. Bola to štvrtá prehra Maple Leafs v sérii. Slovenský obranca Martin Marinčin, ktorý by mal rovnako ako Sekera zamieriť na svetový šampionát, odohral 21:02 min a skončil s jednou mínuskou. Toronto ukončilo sezónu v domácom Air Canada Centre s bilanciou 14 víťazstiev – 18 prehier a 9 prehier po predĺžení či nájazdoch.

Po víťazstve Edmontonu nad Vancouvrom sa Toronto ocitlo samostatne na poslednom 30. mieste tabuľky NHL. Do konca základnej časti musia ešte zverenci Mika Babcocka odohrať 2 zápasy na súperovom ľade. Podľa pravidiel posledný tím súťaže má 20-percentnú šancu, že si vyberie jednotku v nastávajúcej draftovej lotérii. „Dnešný náš výkon nebol rozhodne v poriadku, takáto snaha je neakceptovateľná. V našej organizácii sa však udialo aj veľa dobrých vecí,“ uzavrel domácu časť sezóny kouč Toronta Babcock.

Sumáre NHL – streda:
Edmonton – Vancouver 6:2 (0:0, 3:0, 3:2)

Góly: 29. Jakupov (Fayne), 34. Maroon, 38. McDavid (Eberle, Hall), 50. Maroon (Eberle, McDavid) , 50. Hall (Pardy, Pakarinen), 59. Draisaitl (Hall, McDavid) – 46. Bartkowski (Biega, McCann), 53. Horvat (Etem, Dorsett)

Andrej Sekera (Edmonton) odohral 25:18 min, 5 striel, 3 zblokované strely, 1 „hit“, 1 mínusový bod

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej SekeraConnor McDavidJakub VoráčekMartin MarinčinTomáš JurčoTomáš TatarWayne Gretzky