Slovákov preveria Fíni, prvý zápas odchytá Konrád

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slováci podľahli Fínom, góly padali iba v tretej tretine
Slovenský útočník Marek Viedenský v súboji s Fínom Joonasom Kemppainenom počas zápasu B-skupiny na svetovom šampionáte v Česku. Ostrava, 9. máj 2015. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 6. apríla (WebNoviny.sk) – Slovenskú hokejovú reprezentáciu čakajú vo štvrtok a v piatok vo fínskych mestách Pori a Turku prvé dve prípravné stretnutia v seriáli Euro Hockey Challenge. Súperom Slovákov bude domáci výber, ktorý na predchádzajúcom svetovom šampionáte v Česku obsadil 6. miesto.

„Niektorí chlapci nehrali už viac ako mesiac. Zápasový rytmus je dosť dôležitý a je dobré, že prichádzajú už aj súboje. Pre nás je teraz podstatné, že už ideme hrať. Je jedno, akého súpera máme. Môžeme otestovať hráčov, ako si poradia s Fínmi. Vyskúšame si aj iný štýl, doteraz sme hrali dookola s Nemcami, Švajčiarmi či Bielorusmi,“ povedal pred odchodom do Fínska hlavný tréner slovenskej reprezentácie Zdeno Cíger.

Vo štvrtkovom zápase bude v bránke Branislav Konrád. Z nominovaných hráčov hlavný tréner Zdeno Cíger do zostavy nezaradil obrancu Mislava Rosandiča ani útočníkov Lukáša Handlovského, Petra Galamboša a Václava Stupku. Kapitánske „céčko“ bude mať na drese obranca Michal Sersen.

„V bránke nastúpime s Braňom Konrádom a čakáme od neho, že potvrdí svoju výkonnosť z českej extraligy. Vieme, že sa postavíme proti mimoriadne rýchlemu súperovi, ale aj my máme svoju kvalitu. Pre viacerých chlapcov to bude prvý zápas po dlhšom čase, ale verím, že ho zvládnu veľmi dobre. Za kapitána sme určili Michala Sersena, jeho asistentmi budú Ivan Švarný a Martin Réway,“ povedal podľa hockeyslovakia.sk pred zápasom v Pori tréner Cíger. Po stretnuttí sa Slováci presunú do Turku, kde ich čaká odveta už v piatok v rovnakom čase o 17:30.

Zostava SR pre štvrtkový zápas s Fínskom (podľa hockeyslovakia.sk)

Konrád (Tomek) – Sersen, Graňák, Švarný, Čerešňák, Kozák, Kotvan, Jánošík, Luža – Šťastný, Réway, Dravecký – Skalický, Viedenský, Lušňák – Špirko, Marcinko, Vandas – Dej, L. Hudáček, Hlinka.

Viedenský hral naposledy vo februári

Na prípravné súboje sa hráči tešia. Útočník Marek Viedenský je jedným z tých, ktorí naposledy odohrali zápas ešte vo februári.

„Bude to zase niečo iné, už sa tešíme na stretnutia. Stále len trénovať nie je veľká zábava. Súboje proti Fínom, ktorí korčuľujú ako blázni, budú náročné. Verím, že sme na to dostatočne pripravení a uhráme v Pori a Turku dobré výsledky. Dúfam, že to zvládneme. Prípravné stretnutia sú najmä na to, aby sa tím rozohral. Počítajú sa aj výsledky, ale tie nie vždy ukazujú, čo je potrebné doladiť. Musíme si vyskúšať isté veci a sústrediť sa na to, aby sme sa čo najlepšie zohrali na MS. Výsledky budú podstatné až tam. V príprave nemôžeme hrať so zviazanými rukami, pretože sa to môže s nami ťahať aj na šampionáte a tak potom budú zápasy vyzerať,“ povedal 25-ročný center Marek Viedenský.

Fíni nastúpia s poltuctom hráčov z KHL, v tíme sú aj hokejisti z domácej Liigy či legionári zo švédskej SHL. Najskúsenejším reprezentantom v aktuálnom výbere Fínska vedeného trénerom Karim Lajonenom je obranca Anssi Salmela, ktorý hral naposledy vo švédskom mužstve Brynäs IF. Vo fínskej nominácii je aj osem úplných nováčikov. „Je jedno, čí Fíni zložia tím z KHL alebo Liigy. Ich domáca súťaž je na vysokej úrovni korčuliarsky aj technicky,“ myslí si Viedenský.

Gólman Hudáček očakáva príchod potomka

Slováci do Pori odleteli v stredu predpoludním bez obrancu Andreja Meszároša a brankára Júliusa Hudáčka. Počas aktuálneho týždňa opustil prípravný kemp výberu SR aj obranca Marek Ďaloga, ktorý má problémy s kolenom.

„Gólman Hudáček odcestoval v utorok ráno do Spišskej Novej Vsi, pretože očakával na svet príchod potomka,“ povedal generálny manažér slovenskej seniorskej reprezentácie Róbert Švehla. Andreja Meszároša stále limituje zranenie z konca základnej časti KHL. Do Fínska tak zamierilo dovedna 26 hokejistov SR.

Slovensko a Fínsko doteraz absolvovali 30 vzájomných duelov. Viac sa v nich darilo tímu Suomi, ktorý dosiahol 21 víťazstiev, Slováci sa z triumfu tešili šesťkrát a tri súboje sa skončili nerozhodne. Skóre majú lepšie Fíni (91:61). Naposledy sa obe mužstvá stretli na MS 2015 v Ostrave, v základnej B-skupine boli úspešnejší hokejisti Fínska 3:0.

Kádre Slovenska a Fínska pred tohtotýždňovými vzájomnými zápasmi v Pori a Turku:
FÍNSKO

Brankári: Juha Metsola (Amur Chabarovsk, KHL/Rus.), Eero Kilpeläinen (KalPa Kuopio)

Obrancovia: Mikko Lehtonen (KooKoo), Tommi Kivistö (Avtomobilist Jekaterinburg, KHL/Rus.), Joonas Jalvanti (Örebro HK, Švéd.), Jesse Virtanen, Rony Ahonen (obaja Lukko Rauma), Joonas Lyytinen (KalPa Kuopio), Anssi Salmela (Brynäs IF, Švéd.), Atte Ohtamaa (Jokerit Helsinki/KHL)

Útočníci: Otto Paajanen (HPK Hämeenlinna), Aleksi Saarela (Ässät Pori), Joel Mustonen (Örebro HK, Švéd.), Antti Erkinjuntti (Lahti Pelicans), Toni Koivisto (Lukko Rauma), Max Wärn (HK Soči, Rus./KHL), Antti Tyrväinen (Färjestad BK, Švéd.), Tomi Sallinen (Djurgaardens IF, Švéd.), Jere Sallinen (Jokerit Helsinki/KHL), Eero Elo (Avtomobilist Jekaterinburg, Rus./KHL), Jarkko Malinen (KooKoo), Niko Ojamäki (Ässät Pori)

SLOVENSKO

Brankári: Branislav Konrád (HC Olomouc, ČR), Tomáš Tomek (MsHK DOXXbet Žilina)

Obrancovia: Peter Čerešňák (HC Vítkovice Steel, ČR), Dominik Graňák (Rögle BK/Švéd.), Adam Jánošík (HC Piráti Chomutov, ČR), Oldrich Kotvan (HC PSG Zlín, ČR), Lukáš Kozák (Kometa Brno/ČR), Patrik Luža, Mislav Rosandič, Michal Sersen, Ivan Švarný (všetci Slovan Bratislava)

Útočníci: Rastislav Dej (HK Mountfield Hradec Králové, ČR), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec/ČR), Peter Galamboš (MHC Martin), Michal Hlinka (Dukla Trenčín), Libor Hudáček (Örebrö, Švéd.), Václav Stupka, Lukáš Handlovský (obaja MsHK DOXXbet Žilina), Patrik Lušňák, Pavol Skalický, Andrej Šťastný, Marek Viedenský (všetci Slovan Bratislava), Tomáš Marcinko (HC Dynamo Pardubice, ČR), Martin Réway (HC Fribourg-Gottéron/Švaj.), Rastislav Špirko (Kometa Brno), Michael Vandas (HC Vítkovice Steel, ČR)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adam JánošíkAndrej ŠťastnýBranislav KonrádDominik GraňákIvan ŠvarnýLibor HudáčekLukáš KozákMarek ĎalogaMarek ViedenskýMartin RéwayMichal HlinkaMichal SersenPavol SkalickýPeter ČerešňákRastislav ŠpirkoRóbert ŠvehlaTomáš MarcinkoVladimír DraveckýZdeno Cíger
Firmy a inštitúcie Fínska hokejová reprezentáciaSlovenská hokejová reprezentácia