Barani pod Zoborom opäť prehrali, Nitra vedie v sérii 2:0

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
HK Nitra
Hokejisti HK Nitra zdolali hráčov Banskej Bystrice. Foto: SITA/Martin Havran

NITRA 13. apríla (WebNoviny.sk) – Hokejisti Nitry zvládli aj druhý krok vo finále Slovnaft play-off Tipsport ligy. Nitrania v stredu zdolali hráčov Banskej Bystrice 3:2 (1:0, 1:1, 1:1) a v súboji dvoch tímov, ktoré nkdy nezískali titul slovenského hokejového majstra, vedú 2:0.

V 50. minúte Tbor Kutálek zvýšil náskok domácich na rozdiel dvoch gólov na 3:1. O dve minúty neskôr ešte znížil Roman Tománek, ale už len na konečných 2:3 z pohľadu hostí. Tretí zápas série hranej na štyri víťazstvá sa hrá v sobotu 16. apríla v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica chce vyrovnať stav

„Boli sme dnes oveľa aktívnejší, mali sme viac z hry. Boli sme lepším mužstvom. Urobili sme však tri chyby a domáci nás za to potrestali. Žiaľ, aj taký je hokej. Prehrávame 0:2 na zápasy a ideme domov. Bude to ťažké, ale musíme pokračovať v rovnakom nasadení, aké sme mali dnes. Je to play-off, každý musí na celkový triumf vyhrať štyri zápasy. Včera mali viac z hry Nitrania, dnes my, no sme zatiaľ bez víťazstva. Urobíme všetko preto, aby sme sa do Nitry vrátili s vyrovnaným stavom,“ uviedol tréner Banskej Bystrice Vladimír Országh pre RTVS.

Kormidelník Nitry Antonín Stavjaňa na adresu druhého zápasu uviedol: „Dali sme gól naviac a to sa v konečnom dôsledku ráta. Každý by bol za stavu 2:0 na zápasy spokojný a my aj sme spokojní. Banská Bystrica sa teraz dostala trochu pod tlak, nám sa uvoľnili ruky. Bolo by fajn, keby sme doniesli nejaké víťazstvo z ľadu súpera, ale zostávame pri zemi. Vedieme 2:0, ale táto séria je stále vyrovnaná.“

Hokej – Slovnaft play-off Tipsport ligy 2015/2016 – finále – druhý zápas (hrá sa na štyri víťazstvá) – streda:

HK Nitra – HC ´05 iClinic Banská Bystrica 3:2 (1:0, 1:1, 1:1) /stav série 2:0/

Góly: 11. Bajtek (J. Štefanka, Baker), 27. Laliberté (M. Slovák, Milam), 50. Kutálek (Beca, H. Ručkay), – 36. Zigo (Bast), 52. Tománek (Sandgren)

Vylúčení: 3:3 na 2 min, Mezei (Nitra) 5 min + DKZ za napadnutie hlavy a krku a Ďatelinka (B. Bystrica) 10 min osobný trest, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Jonák, Müllner – Šefčík, Výleta, 3600 divákov

Zostavy:

Nitra: Valent – Ordzovenský, Milam, Mezei, Podhradský, F. Kuzma, Baker, P. König, Milo – Stloukal, M. Slovák, Laliberté – Kutálek, Beca, H. Ručkay – Bajtek, J. Štefanka, Macík – Pupák, Bene, Piačka

Banská Bystrica: Bacashihua – I. Ďatelinka, Šmach, Ivan Majeský, Pujacs, Gründling, V. Čížek, Roussel, Sandgren – Majdan, Bast, R. Tománek – Hvila, Kytnár, Gillies – Matoušek, Zigo, Lunter – Bajaruns, Handzuš, Bortňák

Nitrania nemenili víťaznú zostavu z utorka, v tej banskobystrickej Bajaruns nahradil vo štvrtom útoku Bezúcha. Prvá tretina mala zásluhou odvážnejších hostí iný hernú tvár ako v prvom súboji, ale skóre na jej konci bolo napokon rovnaké. V 11. minúte Bajtek parádnou strelou z otočky od pravého kruhu umiestnil puk do ľavého horného rohu bystrickej bránky a Nitra viedla 1:0. Bystričania mohli ešte predtým otvoriť skóre Hvilom, neskôr mali niekoľko pološancí, ale v prvej tretine, ktorá sa vyznačovala vysokou intenzitou z oboch strán, nevyrovnali.

Kapitánovi hostí sa nepodarilo premeniť trestné strieľanie

„Dali sme gól z prvej šance, tak to niekedy býva,“ povedal pre RTVS strelec prvého gólu Filip Bajtek. Na rozdiel dvoch gólov zvýšil náskok domácich v 27. minúte kanadský krídelník Laliberté, ktorý dostal za Bacashihuu odrazený puk po strele Slováka – 2:0. Hostia odpovedali kontaktným gólom v 36. minúte, keď sa v presilovej hre presadil Zigo. Zblízka nedal Valentovi šancu, keď namieril nad lapačku okolo jeho hlavy – 2:1. Už o minútu neskôr mohlo byť vyrovnané, ale kapitán hostí Kytnár nepremenil trestné strieľanie.

Valentov ľavý betón bol dostatočne rýchly a veľký, aby vyrazil puk po jeho strele zblízka. V tretej tretine sa domáci zamerali na bránenie náskoku, zatiaľ čo hostia sa zo všetkých síl snažili vyrovnať. V 50. minúte sa však po chybe hráčov spod Urpína Kutálek ocitol sám pred Bacashihuom a nekompromisne zvýšil na 3:1.

Bol to v podaní 29-ročného krídelníka už deviaty gól v tohtoročnom play-off, z toho druhý vo finálovej sérii. Banskobystričania v 52. minúte kanonierom Tománkom ešte znížili na 2:3 z ich pohľadu, ale na vyrovnanie už nedosiahli ani v záverečnej hre bez brankára. A to aj napriek tomu, že v stredajšom zápase boli herne lepší, aktívnejší a v strelách na bránku dominovali 33:16.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Antonín StavjaňaIvan MajeskýVladimír Országh
Firmy a inštitúcie HK Nitra