Video: Chicago začalo play-off prehrou, Tatar s asistenciou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marián Hossa
Hráči St.Louis Blues Scottie Upshall a Carl Gunnarsson v súboji s útočníkom Chicaga Blackhawks Mariánom Hossom pred brankárom Brianom Elliottom počas prvého zápasu play-off NHL. St. Louis, 14. apríl 2016. Foto: SITA/AP

NEW YORK 14. apríla (WebNoviny.sk) – Hokejisti Pittsburghu si vynikajúcu formu zo záveru základnej časti NHL preniesli aj do vyraďovacej a honbu za Stanleyho pohárom odštartovali víťazstvom nad New Yorkom Rangers 5:2 v stredajšom prvom stretnutí štvrťfinále play-off Východnej konferencie. Švédsky krídelník Patric Hörnqvist sa zaskvel hetrikom a asistenciou, kapitán mužstva Sidney Crosby pridal gól a dve prihrávky.

Video: Hetrik Patrica Hörnqvista

‚Jazdci‘ prišli o brankársku jednotku Lundqvista

Hostia v závere prvej tretiny prišli o brankársku jednotku Henrika Lundqvista, ktorý si zranil oko; nahradil ho Antti Raanta. Domácich podržal náhradník Jeff Zatkoff, ktorý ozdobil svoj debut v play-off 35 úspešnými zásahmi. Stal sa prvým brankárom Penguins, ktorý premenil prvý zápas v play-off na víťazstvo od roku 1991, keď Frank Pietrangelo pomohol pri triumfe 4:3 nad New Jersey.

„Bol to zápas, v ktorom sme si až do konca nemohli byť istí víťazstvom. Už sa hrá play-off? Áno, hrá sa, ale my to berieme pekne deň po dni. A som rád, že tento deň sa skončil naším víťazstvom,“ uviedol hrdina Pittsburghu Zatkoff na webe NHL. „Nezverejňovali sme dopredu, koho postavíme do bránky, aby sme tým súperovi neposkytli čas na prípravu. Myslím si, že to bola tiež súčasť nášho úspechu v tomto stretnutí,“ prezradil tréner Pittsburghu Mike Sullivan.

Smolu mal gólman Rangers Lundqvist. Zranil si oko 48,2 s pred koncom druhej tretiny po nešťastnom zásahu čepeľou hokejky od svojho obrancu Marca Staala, ktorý stál chrbtom k nemu. Lundqvist pokračoval v hre a o 31 sekúnd neskôr inkasoval z hokejky krajana Hörnqvista, keď mu puk prešiel pomedzi betóny. „Nevedel som, kde sa v tej chvíli Henrik nachádzal. Nebolo to pekné, čo sa stalo, ale nemyslím si, že to ovplyvnilo našu prehru. Raanta vyhral pre nás už veľa zápasov v tejto sezóne,“ povedal Marc Staal.

Jurčo chýbal v zostave Detroitu

Ruský útočník Nikita Kučerov dvoma gólmi a asistenciou pri treťom mal rozhodujúci podiel na víťazstve Tampy Bay nad Detroitom 3:2. „Videl som veľa videí, na ktorých dávajú góly Alex Ovečkin či Patrick Kane. Snažil som sa niečo odpozorovať a strieľať ako oni. Celkovo platí, že sa treba často pokúšať o streľbu. Kto to neskúsi, nemôže streliť gól,“ konštatoval Kučerov na webe NHL.

V drese hostí dosiahol jednu prihrávku slovenský krídelník Tomáš Tatar, jeho krajan Tomáš Jurčo sa nezmestil do zostavy. „Zápas priniesol presne to, čo sme očakávali. Málo priestoru, veľký boj, vyrovnaný priebeh. Mali sme celkom dobrý začiatok a aj keď sme inkasovali ako prví, trpezlivo sme si počkali na šancu. Hrali sme dobre,“ tvrdil kapitán Red Wings Henrik Zetterberg.

Video: Víťazný gól Davida Backesa

V úvodnom zápase medzi St. Louis a Chicagom v riadnom hracom čase nepadol gól, až v desiatej minúte predĺženia ho strelil domáci David Backes. A to značne kuriózne. Jeho skôr prihrávku ako strelu si korčuľou zrazil do bránky obranca Trevor van Riemsdyk.

Domáci gólman Brian Elliott zneškodnil všetkých 35 pokusov hráčov Blackhawks vrátane piatich Mariána Hossu, obhajcovia Stanleyho pohára zaostávajú v sérii 0:1. Richard Pánik v ich drese nehral. „Bol to škaredý gól. Je to moja špecialita strieľať práve takéto. Bol to zároveň môj prvý strelecký pokus v zápase. Toto víťazstvo má jednoznačne prívlastok tímové s veľkou snahou všetkých hráčov. Vedieme v sérii, ale v piatok sa opäť začne od stavu 0:0,“ povedal Backes na webe NHL.

Chicagu stále chýbal na ľade elitný obranca Duncan Keith, ktorý si odpykával posledný deň zo svojho šesťzápasového trestu. V stretnutí číslo 2 by už mal byť plnohodnotnou súčasťou tímu obhajcu Stanleyho pohára. „Už aby bol naspäť. Je využiteľný v mnohých herných situáciách, na ľade trávi veľa času, dáva našej hre rýchlosť a v útočnej zóne je platný v mnohých herných variantoch,“ uviedol tréner Chicaga Joel Quenneville.

Štvrťfinále play-off NHL – streda – prvé zápasy

– hrá sa na štyri víťazstvá

VÝCHODNÁ KONFERENCIA
Tampa Bay – Detroit 3:2 (1:0, 1:2, 1:0) – stav série 1:0

Góly: 7. Kučerov (T. Johnson, Killorn), 30. Kučerov (Coburn, Nesterov), 49. Killorn (T. Johnson, Kučerov) – 23. M. Green (DeKeyser, TATAR), 25. Abdelkader (Quincey)

Tomáš Tatar (Detroit) 16:02 min, 0+1, 1 strela, +1 bod

ZÁPADNÁ KONFERENCIA
St. Louis – Chicago 1:0 po predĺžení (0:0, 0:0, 0:0 – 1:0) – stav série 1:0

Gól: 70. Backes (Bouwmeester, Pietrangelo)

Marián Hossa (Chicago) 21:28 min, 5 striel, 4 zblokované strely

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Antti RaantaBrian ElliottHenrik ZetterbergJoel QuennevilleMarián HossaPatrick KaneRichard PánikSidney CrosbyTomáš JurčoTomáš Tatar