Chára túži ešte vyhrať Stanley Cup, Boston nechce opustiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zdeno Chára
Kapitán 'medveďov' Zdeno Chára a brankár Tuukka Rask. Foto: SITA/AP

BOSTON 19. apríla (WebNoviny.sk) – Skúsený obranca Zdeno Chára (39) nebol s Bostonom úspešný v práve vrcholiacej sezóne NHL, ale nemá dôvod, aby sa vážnejšie zamýšľal nad budúcnosťou bez hokeja. V nastávajúcej sezóne to bude už 20 rokov, čo odchovanec Trenčína prvýkrát nakukol do NHL, a zámorská profiliga sa mu doteraz nezunovala.

„O rok dovŕšim štyridsiatku a za sebou budem mať takmer dvadsať sezón v NHL, čo nie je málo. Stále však chcem byť v najlepšej forme a dosahovať najlepšie výsledky. Hokej ma teší, som súťaživý typ a určite chcem ešte získať aj tú najvzácnejšiu trofej,“ priznal Chára v rozhovore pre Nový Čas.

Opustiť Bruins by bolo zbabelé

Hráči Boston Bruins nepostúpili dva roky po sebe do play-off, čo sa stalo po prvý raz od ročníka 2006/2007, a je to jednoznačne neúspech tejto silnej a tradičnej organizácie zámorského hokeja. Chárovi v žlto-čiernom drese a veľkým písmenom B na hrudi plynie zmluva do konca sezóny 2016/2017. Nad zmenou zatiaľ neuvažuje, hoci napríklad portál The Hockeynews priniesol špekuláciu o jeho možnom odchode do tímu Floridy k českému veteránovi Jaromírovi Jágrovi.

„Som stále hráčom a kapitánom Bostonu. Určite by bolo pre mňa ľahké prísť za manažérom a požiadať, aby ma poslal do iného tímu, kde by bola väčšia šanca na Stanley Cup. To by však podľa mňa bolo aj trošku zbabelé. Keď som sem totiž prišiel, boli sme v podobnej situácii ako teraz a tiež som sa toho nezľakol. Uvidíme, čo sa stane, no svoju budúcnosť zatiaľ spájam s Bostonom,“ pokračoval Chára.

Bostonu play-off pretieklo pomedzi prsty

A čo si ako kapitán myslí o zlyhaní tímu, s ktorým pred piatimi rokmi dvíhal nad hlavu Stanleyho pohár, najmä v závere základnej časti aktuálnej sezóny? Bostonu účasť v play-off doslova pretiekla pomedzi prsty, keď nezvládol postupové preteky s duom Philadelphia – Detroit.

„Mali sme dosť dobré a talentované mužstvo, aby sme do bojov o Stanleyho pohár postúpili. V závere základnej časti sme však nedokázali nazbierať dostatočný počet bodov. Naopak, naši konkurenti dôležité duely zvládli. Je to veľké sklamanie pre celé mužstvo, organizáciu, mesto a jeho fanúšikov,“ uviedol Chára. Základnú časť sezóny 2015/2016 ukončil ako siedmy najproduktívnejší hráč „medvedov“ a druhý medzi obrancami – so súčtom 9 gólov a 28 asistencií v 80 zápasoch. Na ľade strávil priemerne 24,05 min na zápas a opäť bol jedným z najviac vyťažovaných hráčov svojho tímu.

Šampionát odriekol pre rodičovské povinnosti

Chára je dvojnásobný strieborný medailista z majstrovstiev sveta. Prvý cenný kov si vybojoval v roku 2000 v Petrohrade, druhý o 12 rokov neskôr v Helsinkách. Tento rok však bude na reprezentačnom vrchole sezóny v Petrohrade chýbať. Nepustili ho rodičovské povinnosti. Nedávno sa stal otcom dvojičiek Bena a Zacka a okrem toho má aj čoskoro 7-ročnú dcéru Elliz Victoriu.

„Je to ešte oveľa viac práce, ako sme si predstavovali, a reprezentácii som povedal nie naozaj s ťažkým srdcom. Veď to bolo asi prvýkrát, čo som odmietol z rodinných dôvodov. Keby som však na mesiac odcestoval, bola by to obrovská záťaž pre manželku, ktorá by tak zostala sama s novorodencami plus s dcérkou, ktorá chodí do školy,“ vysvetlil Chára pre Nový Čas.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Zdeno Chára
Firmy a inštitúcie Boston Bruins