Video: Hossa skóroval a Pánik asistoval, ale Chicago končí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Richard Pánik
Útočník Chicaga Blackhawks Richard Pánik sa snaží prekonať brankára St. Louis Blues Briana Elliotta počas siedmeho zápasu 1. kola play-off NHL, v ktorom 'bluesmani' vyhrali 3:2 a postúpili do semifinále Západnej konferencie. St. Louis, 25 apríl 2016. Foto: SITA/AP

ST. LOUIS 26. apríla (WebNoviny.sk) – Do tretice už hokejisti Chicaga koniec sezóny neodvrátili a Stanleyho pohár v NHL neobhája. V rozhodujúcom siedmom súboji 1. kola play-off Západnej konferencie v pondelok Chicago prehralo na ľade St. Louis 2:3 a z ďalších bojov je vyradené. Hráči Blues v sérii zvíťazili 4:3 na zápasy a v semifinále konferencie narazia na hokejistov Dallasu.

Pánik sa mohol stať hrdinom Chicaga

St. Louis malo výborný úvod a po góloch Jori Lehteräho a Coltona Parayka v 14. min viedlo 2:0. V 19. min síce Marián Hossa po prihrávke Richarda Pánika parádnou strelou do ľavého horného rohu bránky domácich znížil a v 24. min Andrew Shaw v presilovej hre vyrovnal, ale posledné slovo mal v 49. min Troy Brouweer. Sám pred Coreym Crawfordom a odkrytou časťou bránky na trikrát napokon bekhendom aj so šťastím dostal puk do siete.

Hosťom už nepomohla ani záverečná hra bez brankára. Ešte predtým však bolo vyrovnanie doslova na spadnutie, keď 3:30 min pred koncom tretej tretiny po strele obrancu Brenta Seabrooka zvonili obe žŕdky domácej bránky. Dezorientovaný brankár Brian Elliott sa napokon dostal k odrazenému puku skôr ako pred ním dobiedzajúci Pánik, ktorý sa tak nestal hrdinom Chicaga.

Video: Gól Mariána Hossu

Brouwer v roku 2010 vybojoval Stanleyho pohár práve v tíme Blackhawks, teraz pochoval jeho nádeje. V play-off skóroval 30-ročný rodák z Vancouvru prvýkrát za 24 zápasov – od 8. mája 2013.

„Bol to pravdepodobne najškaredší, ale zároveň najdôležitejší gól, aký som kedy strelil. Žartoval som, že ak by som ho nedal, skončil by som s hokejom. Uvedomoval som si dôležitosť chvíle. Už predtým sme mali veľké šance, ale nie a nie premeniť ich,“ povedal Brower, ktorý si obliekal dres Chicaga v rokoch 2006-2011.

„Každý zápas tejto veľkolepej série hrozil náhlou smrťou, boli v tom veľké emócie. Maximálne som si užil tieto stretnutia a som rád, že som v nich mohol koučovať svoj tím. Zatiaľ čo v zápase číslo 6 sme nenašli odpoveď na parádnu hru súpera, v tom siedmom už áno,“ nadchol sa tréner víťazného mužstva Ken Hitchcock na webe NHL.

Sklamaný tréner Joel Quenneville

Chicago je prvým obhajcom od Bostonu v roku 2012, ktorý sa rok po celkovom triumfe s bojmi o Stanleyho pohár rozlúčil už v 1. kole.

„Toto je tvrdý úder, akým sme vypadli a zároveň obrovské sklamanie. Mali sme výborné nastavenie, ale neurobili sme všetko na ľade tak, ako sme mali. Toto prvé kolo bolo ako konferenčné finále,“ povedal sklamaný tréner Chicaga Joel Quenneville.

Jeho hráči prehrávali v sérii 1:3, odvrátili dvakrát hroziaci koniec sezóny, ale do tretice im to už nevyšlo. „Zabojovali sme a vyrovnali na 2:2. Potom sa oni dostali opäť o gól dopredu a my sme sa snažili, ale ďalšia naháňačka už nebola úspešná,“ podotkol krídelník Blackhawks Patrick Kane, najproduktívnejší hráč základnej časti.

„Predátori“ vyrovnali sériu na 3:3

Prehra Chicaga v rozhodujúcom siedmom zápase znamená, že už v prvom kole vyraďovacej časti sa porúčali z ďalších bojov oba tímy, ktoré v ostatných štyroch rokoch dominovali NHL a rozdelili si po dva Stanleyho poháre – okrem Chicaga aj Los Angeles.

Hossa sa rozlúčil s play-off so solídnou bilanciou 3 góly a 2 asistencie, Pánik si v siedmich zápasoch pripísal 3 prihrávky na góly. Zatiaľ čo s Hossom reprezentačný tréner Zdeno Cíger pre dlhodobé zdravotné problémy neráta, Pánik, ak prejde výstupnými testami, by mal byť k dispozícii pre majstrovstvá sveta v Rusku.

Jediná séria 1. kola play-off, ktorá ešte nie je rozhodnutá, je tá medzi Nashvillom a Anaheimom na Západe. Hráči Nashvillu v šiestom súboji využili výhodu domáceho ľadu a zvíťazili 3:1. Rozhodujúci gól strelil v 38. min James Neal, výsledok pečatil 10 sekúnd pred koncom tretej tretiny gólom do prázdnej bránky Shea Weber. Rozhodujúci siedmy zápas odohrajú v stredu 27. apríla v Anaheime.

Štvrťfinále play-off NHL – pondelok

– hrá sa na štyri víťazstvá

ZÁPADNÁ KONFERENCIA
St. Louis – Chicago 3:2 (2:1, 0:1, 1:0) – konečný výsledok série 4:3

Góly: 1. Lehterä (Bouwmeester, Schwartz), 14. Parayko (Berglund, Steen), 49. Brouwer (Fabbri, Stastny) – 19. HOSSA (PÁNIK), 24. A. Shaw (Toews, Keith)

Marián Hossa odohral 17:27 min, 5 striel, 1 gól, 1 plusový bod, Richard Pánik (obaja Chicago) odohral 13:52 min, 1 asistencia, 1 strela, 5 „hitov“, 2 trestné minúty, 1 mínusový bod

Nashville – Anaheim 3:1 (0:0, 2:1, 1:0) – stav série 3:3

Góly: 29. Ekholm (Jarnkrok, Ellis), 38. Neal (Johansen), 60. S. Weber (Neal) – 40. Kesler (Perry, Fowler)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Brian ElliottJoel QuennevilleKen HitchcockMarián HossaPatrick KaneRichard PánikShea WeberZdeno Cíger