Sharks sfúkli 'predátorov' päťgólovým uragánom v 3. tretine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sharks sfúkli 'predátorov' päťgólovým uragánom v 3. tretine
Foto: SITA/AP

DALLAS 30. apríla (WebNoviny.sk) – Oba domáce tímy uspeli v úvodných piatkových zápasoch semifinále Západnej konferencie bojov o Stanleyho pohár v hokejovej NHL. Dallas zdolal St. Louis 2:1 a San Jose si poradilo s Nashvillom 5:2. Hrdinom Dallasu, nabitého ofenzívnymi hviezdami, sa stal iba 22-ročný tohtosezónny nováčik Radek Faksa, ktorý gólom 4:44 min pred koncom tretej tretiny rozuzlil črtajúcu sa remízovú koncovku súboja so St. Louis. Bola to príkladná česká spolupráca, keďže Aleš Hemský v nájazde blafákom neuspel a Faksa iba doklepol do bránky puk vyrazený Brianom Elliottom. V podaní Faksu to bol druhý gól v aktuálnom play-off a zároveň v kariére vo vyraďovacej časti.

„Výborná práca od Alexa Goligoského a Aleša Hemského. Dostali sme sa do situácie troch na dvoch, Alex skvele prihral Alešovi, ktorý to potiahol k bránke a ja som to už len dorazil,“ pochválil spoluhráčov Faksa na webe NHL. Prvá hviezda zápasu si zasa vyslúžila poklonu od trénera Dallasu Lindyho Ruffa. „Mám rád jeho entuziazmus, široký úsmev a vôľu urobiť čokoľvek pre víťazstvá. Je to chlapec, ktorý si užíva každú minútu na ľade a momentálne mu to ide celkom dobre.Nepozná situáciu, v ktorej by nechcel byť účastníkom. To platí o bitkách aj hernej stránke. Svojou hrou pozitívne infikuje celé mužstvo,“ povedal nadšený Lindy Ruff.

„Jeho prednosťou je hokejové IQ. Vie si nájsť na ľade miesto a situáciu, z ktorej to zaváňa gólom. Je to, navyše, dobrý chlapec, ktorý nepodvádza,“ pridal ďalšiu pochvalu skúsený útočník Jason Spezza. Kouč St. Louis Ken Hitchcock po zápase tvrdil, že z pohľadu jeho tímu to ešte nebolo ono. „Chýbali mi emócie a celkovo herný rytmus z predchádzajúcej série proti Chicagu. Budeme ho musieť nájsť,“ vravel Hitchcock pre nhl.com. Ďalšiu šancu budú mať hráči Blues už v nedeľu, keď sa hrá druhý zápas série a opäť na ľade Dallasu.

V súboji San Jose – Nashville predviedli Sharks skvostný záver. Hostia viedli od 25. min po zásahu Mika Fishera a domáci odpovedali až v 43. min presilovkovým gólom Tomáša Hertla. Od 52. do 60. min však prišiel štvorgólový uragán, ktorý odfúkol nádeje „predátorov“ na úspech v prvom zápase semifinále Západnej konferencie. Dva góly Logana Coutura a po jednom Joela Warda a Tommyho Wingelsa rozhodli o triumfe San Jose 5:2. Hostia necelé dve minúty pred koncom za stavu 1:3 znížili Ryanom Johansenom, ale nestačilo im to. Domáci potom dvakrát uspeli do prázdnej bránky. Druhý zápas sa bude hrať v nedeľu opäť v SAP Center v San Jose.

Semifinále play-off NHL – piatok (hrá sa na štyri víťazstvá):

ZÁPADNÁ KONFERENCIA
Dallas – St. Louis 2:1 (0:0, 1:0, 1:1) – stav série 1:0

Góly: 30. Roussel (Faksa, Klingberg), 56. Faksa (Hemský, Goligoski) – 52. Shattenkirk (Parayko, Berglund)

San Jose – Nashville 5:2 (0:0, 0:1, 5:1)

Góly: 43. Hertl (J. Ward, Vlasic), 52. J. Ward (Donskoi, Burns), 56. Couture (Pavelski, Burns), 59. Couture (Spaling), 60. Wingels – 25. Fisher (Johansen, Ekholm), 59. Johansen (Josi, C. Wilson)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jason SpezzaKen Hitchcock