Súd zamietol ďalšiu námietku NHL voči žalobe bývalých hráčov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nhl_hokej_výluka
Foto: SITA/AP

MINNESOTA 19. mája (WebNoviny.sk) – Federálny súd v Minnesote zamietol ďalší pokus zámorskej hokejovej NHL zmariť žalobu skupiny niekdajších hráčov súťaže týkajúcu sa zranení hlavy. NHL svoj návrh na zastavenie konania zdôvodnila tým, že hráči boli viazaní kolektívnou zmluvou (CBA) medzi vedením súťaže a stavovskou asociáciou NHLPA. Sudkyňa Susan Richard Nelsonová v 47-stranovom rozhodnutí uviedla, že zmluva nie je prekážkou pre súdny spor, nakoľko hráči už ukončili kariéru a CBA sa na nich nevzťahuje.

Hráči reprezentovaní šesticou Dan LaCouture, Michael Peluso, Gary Leeman, Bernie Nicholls, David Christian a Reed Larson obviňujú vedenie NHL z toho, že ich nedostatočne chránila pred rizikami opätovných zranení hlavy počas ich kariéry. NHL podľa nich neprijala dostatočné kroky na to, aby ochránila, varovala či vzdelávala hráčov v tejto oblasti. Následkom toho boli vraj dlhotrvajúce zranenia a bolesti.

Hokejoví penzisti tvrdia, že vinou profiligy trpia aj stratami pamäte, majú problémy so spánkom a čelia zvýšenému riziku vzniku neurodegeneratívnych porúch a chorôb vrátane demencie či Alzheimerovej choroby. Súčasťou žaloby bola aj požiadavka na finančné odškodnenie vo výške viac ako 5 miliónov dolárov bez zarátania ďalších nákladov, úrokov a poplatkov.

Tá istá sudkyňa zamietla návrh vedenia zámorskej hokejovej NHL na zavrhnutie žaloby pre uplynutie premlčacej lehoty.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať