Video: Tampa Bay má mečbal v konferenčnom finále NHL

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tyler Johnson
Tyler Johnson v predĺžení strieľa víťazný gól Tampy Bay v piatom finálovom zápase Východnej konferencie NHL. Pittsburgh, 22. máj 2016. Foto: SITA/AP

PITTSBURGH 23. mája (WebNoviny.sk) – Hokejisti Pittsburghu neudržali dvojgólový náskok z úvodu druhej ani jednogólový v tretej tretine a prehrali s Tampou Bay 3:4 po predĺžení v nedeľňajšom piatom zápase finále Východnej konferencie NHL. V utorok na ľade Lightning budú za nepriaznivého stavu v sérii 2:3 odvracať možný koniec sezóny.

O triumfe „bleskov“ v predĺžení rozhodol Johnson

Pre „tučniakov“ sa duel vyvíjal priaznivo, obranca Brian Dumoulin si 0,7 s pred koncom úvodnej dvadsaťminútovky otvoril strelecký účet v play-off v kariére a dostal ich na koňa. A keď z druhej tretiny uplynulo iba 90 sekúnd a Patric Hörnqvist zvýšil na 2:0, domáci boli ešte pevnejšie v sedle. Lenže potom v rozpätí 1:10 min inkasovali až dvakrát a začínalo sa odznova.

Chris Kunitz v 40. min síce znova naklonil misky váh na stranu Pittsburghu, v 57. min sa však Nikita Kučerov svojím druhým gólom v zápase a celkovo už jedenástym vo vyraďovacej fáze postaral o vyrovnanie. A v predĺžení stačilo hosťom iba 53 sekúnd, aby zásluhou Tylera Johnsona strhli víťazstvo na svoju stranu.

„Sme v presne rovnakej pozícii ako vo vlaňajšom konferenčnom finále proti New Yorku Rangers, vtedy sme tiež dokázali zvíťaziť v piatom zápase vonku. Teraz však chceme rozhodnúť už doma pred vlastnými fanúšikmi,“ povedal hrdina súboja Tyler Johnson.

Video: Víťazný gól Tylera Johnsona

Prvýkrát v play-off chytal od začiatku Marc-André Fleury

Tampa Bay Lightning sa vlani prebojovali až do finále NHL, kde nestačili na Chicago. Stanleyho pohár získali jediný raz už v roku 2004. Pittsburgh Penguins sú dosiaľ trojnásobní víťazi najcennejšej hokejovej trofeje na klubovej úrovni (1991, 1992, 2009).

V ich bránke v nedeľu prvý raz v rámci tohtoročného play-off od úvodu nastúpil Marc-André Fleury, ktorý pre otras mozgu chýbal v dianí od 31. marca. Predtým vo štvrtom zápase naskočil iba do poslednej tretiny a pochytal všetkých sedem striel, neodvrátil však prehru 3:4.

V nedeľu kryl 21 z 25 pokusov (úspešnosť 84 percent) pri rovnakom výsledku. „Veľa som trénoval, napriek tomu som mal chytať lepšie. Je náročné prehrávať, ale hrá sa na štyri víťazstvá, takže ešte nie je koniec. Sme presvedčení, že na nich máme,“ povedal kanadský gólman.

Jeho kouč Mike Sullivan verí, že Pittsburgh sa otrasie z druhej prehry v sérii po sebe. „Viem, že moji hráči zareagujú správnym spôsobom. Po zápase som im vravel, že je to pre nás všetkých sklamanie. Nedosiahli sme želaný výsledok, ale už to nezmeníme. Teraz sa musíme pozbierať a pokúsiť sa vyhrať ďalší duel. Tento kolektív celú sezónu žije prítomnosťou a nezaoberá sa tým, čo bolo. Presne to treba spraviť aj teraz, všetku pozornosť vrhnúť na najbližší zápas.“

Play-off NHL – konferenčné finále – piaty zápas

– hrá sa na štyri víťazstvá

VÝCHODNÁ KONFERENCIA
Pittsburgh – Tampa Bay 3:4 po predĺžení (1:0, 2:2, 0:1 – 0:1) – stav série 2:3

Góly: 20. Dumoulin (Rust, Kunitz), 22. Hörnqvist (Hagelin, Määttä), 40. Kunitz (Malkin) – 34. Killorn (Šustr), 35. Kučerov (Namestnikov), 57. Kučerov (T. Johnson, Palát), 61. T. Johnson (Garrison, Kučerov)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Pittsburgh PenguinsTampa Bay Lightning