Video: Penguins vedú vo finále NHL 2:0, rozhodlo predĺženie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Finále NHL (2. zápas): Pittsburgh - San Jose 2:1 po predĺžení

PITTSBURGH 2. júna (WebNoviny.sk) – Kapitán Sidney Crosby vyhral buly, obranca Kris Letang naznačil strelu, ale posunul puk na vrchol ľavého kruhu, kde si ho spracoval Conor Sheary a prestrelil brankára Martina Jonesa. Bol to prvý gól 23-ročného amerického krídelníka v predĺžení v jeho kariére, rozhodol o stredajšom víťazstve hokejistov Pittsburghu nad San Jose 2:1 a znamená vedenie Penguins 2:0 na zápasy vo finále Stanleyho pohára 2016.

Obrazom: Druhý finálový zápas NHL

„Surrealistické,“ povedal o svojom životnom zásahu Sheary, ktorý hrá vo svojom premiérovom play-off v NHL a stal sa iba piatym nováčikom s gólom v predĺžení vo finále Stanley Cupu v histórii NHL. „Dôležitý moment. Najdôležitejší, veď sme zvíťazili a vedieme 2:0. Je to pre nás dobrý impulz,“ doplnil podľa nhl.com.

Sharks prehrali aj štvrté predĺženie v tohtoročnom play-off

Do zostavy „žralokov“ sa po zranení v hornej časti tela vrátil útočník Matt Nieto, predtým naposledy bol v akcii 9. mája. Po bezgólovej prvej tretine otvoril skóre stretnutia v 29. min Phil Kessel, pre ktorého to bol jubilejný desiaty zásah v tohtoročnom play-off.

Krídelník druhej formácie „Pens“ dosiahol siedmy gól v uplynulých deviatich vystúpeniach. Až 4:05 min pred naplnením riadneho hracieho času vyrovnal obranca Justin Braun. Predĺženie celkom rýchlo ukončil spomenutý Sheary, brankár Jones priznal, že puk pred víťaznou strelou pre húštinu tiel pred ním vôbec nevidel.

Sharks prehrali aj štvrté predĺženie v tohtoročnej vyraďovačke. „To nie je nijaký trend. V tejto fáze zápasu sa to môže skončiť lepšie len pre jeden tím, zatiaľ sme to neboli my,“ poznamenal obranca Marc-Édouard Vlasic. Jeho spoluhráč Tomáš Hertl v riadnom hracom čase až trikrát nastrelil konštrukciu pittsburskej bránky. „Rozhodne sme ukázali, že s nimi vieme hrať. Doma si splnili úlohu a teraz je rad na nás,“ nabáda kapitán Joe Pavelski.

Video: Víťazný gól Shearyho

Penguins boli v oboch finálových dueloch lepším tímom

Brankár Matt Murray je možno nováčikom, ale v play-off chytá spoľahlivo ako ostrieľaný veterán. Dvadsaťdvaročný gólman v stredu zneškodnil tri súperove pokusy v posledných 19 sekundách riadneho hracieho času, dva v krátkom predĺžení a dosiahol trináste víťazstvo v sedemnástom dueli vyraďovacej fázy tejto sezóny.

„Aj v predĺžení sa snažíme pokračovať v rovnakej hre. Myslím si, že väčšinu zápasu sme mali navrch, držali sme sa toho, čo máme, a prišiel dôležitý Conorov gól. Vybavené,“ konštatoval s 21 úspešnými zákrokmi jeden z hrdinov večera Murray. „Toto od neho očakávame a ďalej budeme. Pre nás nič nové. Je dobrý od prvej chvíle, čo sa postavil do bránky, už v základnej časti,“ povedal útočník Carl Hagelin.

Penguins boli v oboch finálových dueloch lepším tímom, veď v sérii napríklad ešte ani raz neprehrávali. „Sharks sa vracajú domov na najbližšie dva zápasy s mankom 0:2 túžiac po víťazstve. Ak rýchlo nenájdu recept, môže to byť krátka séria,“ zdôraznil server nhl.com. Tretí duel je v SAP Center na programe v sobotu 4. júna, hrá sa na štyri víťazstvá. Kým San Jose bojuje o svoj vôbec prvý Stanley Cup, Pittsburgh ho v klubových dejinách získal dosiaľ trikrát – v rokoch 1991, 1992 a 2009.

Finále Stanleyho pohára 2016 – druhý zápas

– hrá sa na štyri víťazstvá

Pittsburgh – San Jose 2:1 po predĺžení (0:0, 1:0, 0:1 – 1:0) – stav série 2:0

Góly: 29. Kessel (Bonino, Hagelin), 63. Sheary (Letang, Crosby) – 56. Braun (Couture, J. Ward)

Vylúčení: 1:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 18 655 divákov

Zostavy:

Penguins: M. Murray – Letang, Dumoulin, Lovejoy, Määttä, J. Schultz, I. Cole – Hörnqvist, Crosby, Sheary – Kessel, Bonino, Hagelin – Rust, Malkin, Kunitz – Fehr, Matt Cullen, Kühnhackl. Tréner: M. Sullivan.

Sharks: M. Jones – Burns, P. Martin, Braun, Vlasic, Polák, Dillon – Pavelski, J. Thornton, Hertl – Donskoi, Couture, Marleau – J. Ward, Tierney, Nieto – Wingels, Spaling, M. Karlsson. Tréner: P. DeBoer.

Zostávajúci program finále:

sobota 4. júna (tretí zápas): San Jose Sharks – Pittsburgh Penguins (nedeľa 2.00 h SELČ)

pondelok 6. júna (štvrtý zápas): San Jose Sharks – Pittsburgh Penguins (utorok 2.00 h SELČ)

štvrtok 9. júna (prípadný piaty zápas): Pittsburgh Penguins – San Jose Sharks (piatok 2.00 h SELČ)

nedeľa 12. júna (prípadný šiesty zápas): San Jose Sharks – Pittsburgh Penguins (pondelok 2.00 h SELČ)

streda 15. júna (prípadný siedmy zápas): Pittsburgh Penguins – San Jose Sharks (štvrtok 2.00 h SELČ)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Joe PavelskiPhil KesselSidney CrosbyTomáš Hertl
Firmy a inštitúcie Pittsburgh PenguinsSan Jose Sharks