Kongres SZĽH trval 15 hodín, diskusia bola búrlivá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
SZĽH
Pohľad do konferenčnej sály počas volebného kongresu Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). Bratislava, 16. jún 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 17. júna (WebNoviny.sk) – Poriadny maratón vo štvrtok absolvovali delegáti Kongresu Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) v Bratislave. Viac ako pätnásť hodín sa totiž venovali dôležitým činnostiam, ktoré úzko súvisia s budúcnosťou slovenského hokeja. Od desiatej hodiny museli schváliť viacero poriadkov či smerníc, no viac ako polovicu uvedeného času zabrali voľby do rôznych funkcií. Hlavnou bola pozícia prezidenta zväzu.

V úvode kongresu sa darilo postupovať veľmi rýchlo

Presne s úderom polnoci sa dozvedeli meno nového hokejového šéfa, stal sa ním Martin Kohút. Preč sa však väčšina delegátov pobrala až okolo pol druhej v noci po schválení uznesenia kongresu.

Známe je už aj zloženie výkonného výboru, okrem nového prezidenta SZĽH sú jeho členmi aj František Sucharda za extraligové kluby, Róbert Lupták za prvoligové kluby, Ladislav Gross za druholigové kluby, Peter Oremus a Michal Longauer za mládežnícke kluby, Róbert Švehla za reprezentačnú zložku, Jozef Stümpel za hráčov, Ivan Droppa za hokejových odborníkov, Dušan Mráz ako predseda ekonomicko-marketingovej komisie a Roman Štamberský ako predseda súťažnej komisie. Do VV SZĽH sa nedostali bývalí skvelí reprezentanti Richard Lintner, Ľubomír Višňovský či Rastislav Pavlikovský. Predsedom Dozornej rady SZĽH sa stal Jaromír Šmátrala, rozhodcov povedie Peter Ország. Známe je aj obsadenie ďalších funkcií, niektoré miesta ešte bude potrebné dodatočne obsadiť.

V úvode kongresu sa darilo postupovať veľmi rýchlo a bez problémov prebehlo schvaľovanie mandátovej komisie a overovateľov uznesenia Kongresu SZĽH. Delegáti sa potom venovali zmenám v stanovách zväzu, ktoré koncom mája schválila Rada SZĽH a niektoré body v nich boli nejednoznačné. Neskôr úspešne prešli hlasovaním aj viaceré poriadky (súťažný, disciplinárny), smernice (o prestupových vzťahoch, o udeľovaní trénerských preukazov, starostlivosť o športovo-talentovanú mládež) či štatúty (Stáleho rozhodcovského súdu). Neschválený bol nový prestupový poriadok, takže ďalej sa bude postupovať podľa pôvodného.

Dlhý volebný proces

Neskôr prebehla búrlivá diskusia o odmenách pre volených členov orgánov Kongresom SZĽH aj s patričnými hlasovaniami. Pre prezidenta zväzu bola schválená odmena 3500 eur v hrubom, predsedovi dozornej rady najprv priklepli 1400 eur, no pred polnocou to delegáti zmenili na 2500 eur. Pri ostatných postoch sa hlasovalo spolu a boli schválené odmeny na dolnej hranici navrhovaného rozpätia.

V diskusii potom zaznelo hneď niekoľko kritických až ofenzívnych výrokov od rôznych ľudí, dokonca obvinenie Bardejovčana Andreja Gmittera na adresu kandidáta na prezidenta SZĽH Martina Kohúta z krádeže informačného systému pre kataster. Nasledoval dlhý volebný proces, z ktorého vzišiel nový prezident Martin Kohút, ďalších desať členov výkonného výboru SZĽH aj zástupcovia ďalších orgánov zväzu.

„Myslím si, že sa možno začala nová éra slovenského hokeja. Verím, že bude príznačná najmä tým, že budeme menej bojovať medzi sebou a oveľa viac sa bude bojovať na ľade. A slovenský hokej sa posunie vpred. Mojim cieľom je, aby sme riešili slovenský hokej a nič iné. Ďakujem za dôveru. Prijímam ju s obrovskou pokorou. Verím, že svojou prácou si ju v krátkej získam aj u tých z vás, ktorí mu ju dnes nedali. Teším sa na spoluprácu s každým,“ povedal nový prezident SZĽH Martin Kohút na záver kongresu jeho delegátom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan MrázIgor NemečekJozef StümpelĽubomír VišňovskýMartin KohútPeter OremusPeter OrszágRastislav PavlikovskýRichard LintnerRóbert ŠvehlaTibor Turan
Firmy a inštitúcie SZĽH Slovenský zväz ľadového hokeja