Obrazom: Ľubomír Višňovský sa veľkolepo rozlúčil s kariérou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ľubomír Višňovský sa exhibičným zápasom rozlúčil s kariérou
Hokejista Ľubomír Višňovský počas lúčenia po skončení exhibičného zápasu s názvom Finále 17: Legendy Slovana vs Zlatí Chlapci. Bratislava, 11. august 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 11. augusta (WebNoviny.sk) – Hviezdny slovenský hokejový obranca Ľubomír Višňovský sa v deň svojich 40. narodenín pred vypredanou Slovnaft arénou rozlúčil s hráčskou kariérou exhibičným duelom medzi legendami Slovana Bratislava a „zlatými chlapcami” slovenskej hokejovej reprezentácie.

Obrazom: Ľubomír Višňovský sa exhibičným zápasom rozlúčil s kariérou

Pozvanie na Finále #17 prijalo množstvo hviezd, ktoré rodák z Topoľčian spoznal počas svojho dlhoročného pôsobenia na klubovej i reprezentačnej úrovni. „Organizovať takýto zápas bola ťažká práca, najviac asi pri skladaní zostáv,” prezradil pred zápasom oslávenec.

Duel pravidelne prerušovali vtipnými dokrútkami či komentármi osobností

Základ tímu Zlatých chlapcov tvorili predovšetkým majstri sveta z Göteborgu 2002, organizátori zostavu doplnili aj ďalšími úspešnými reprezentantmi SR.

Diváci v Bratislave si mohli vychutnať hokejové umenie viacerých hráčov zo zámorskej NHL, medzi ktorými nechýbali obrancovia Zdeno Chára a Andrej Sekera, útočníci Marián Gáborík a Marián Hossa či brankár Peter Budaj, ktorý z USA priletel iba niekoľko hodín pred začiatkom podujatia. Možnosť znovu sa predstaviť pred plným hľadiskom v hokejovom výstroji si nenechali ujsť ani Miroslav Šatan so Žigmundom Pálffym.

Ľubomír Višňovský sa exhibičným zápasom rozlúčil s kariérou
Foto: SITA/Marko Erd

Legendy Slovana boli zastúpené dlhoročnými obľúbencami fanúšikov belasých, ako sú napríklad Richard Kapuš, Zdeno Cíger, Ján Lipiansky, Peter Podhradský či Miroslav Lažo. Samotný Višňovský hral za obe mužstvá, keďže si v polovici zápasu za mohutného potlesku fanúšikov prezliekol dres.

Organizátori duel pravidelne prerušovali vtipnými dokrútkami či komentármi osobností na jubilantovu adresu. „Ľubo bol v oblasti módy vždy veľmi zladený, najmä pokiaľ ide o značky. Nemohlo sa stať, že by mal na sebe nohavice od jednej značky a tenisky od druhej. To by neprežil,” doberal si Višňovského Michal Hreus. Publikum zabával aj Marián Gáborík, ktorý „Višňovi“ počas prvej tretiny na striedačke podal podprsenku. „Ľubo, niečo ti v kabíne vypadlo,“ povedal s úsmevom.

„Višňova“ definitívna rozlúčka bola podľa očakávaní emotívna

Akcia mala aj charitatívny rozmer, príjmy vrátane výťažku zo vstupného, ktoré symbolicky stanovili pre dospelých na 17 eur, poputujú prostredníctvom Višňovského nadácie na kontá rodín talentovaných športovcov vo veku do 22 rokov. Jedným z detí, ktorým nadácia pomôže, je aj 5-ročný Nathaniel Sloboda trpiaci kraniosynostózou. Nathaniela navyše vybrali na vhadzovanie úvodného buly štvrtkovej exhibície.

Najväčšiu odozvu u divákov vyvolali momenty zo 17. a 38. min. V tom prvom zagratulovali jubilantovi k narodeninám Žigmund Pállfy s Richardom Lintnerom, ich darčekom bola narodeninová torta, ktorú Višňovskému jeho bývalí reprezentační kolegovia rozotreli po tvári. Pri prerušení dve minúty pred koncom druhej tretiny si hráči spoločne s fanúšikmi pripomenuli tragicky zosnulého Pavla Demitru, ktorému venovali mohutný potlesk.

„Višňova“ definitívna rozlúčka bola podľa očakávaní emotívna, fanúšikovia jeho bohatú kariéru odmenili hlasitým „ďakujeme“. Manželka Katka hokejistovi k 40. narodeninám prichystala špeciálny darček. „Ľubko sa celý život snažil vyhrať Stanleyho pohár, chcela by som mu preto venovať aspoň tento špeciálny,“ povedala odovzdávajúc malú repliku slávnej trofeje pre víťaza NHL. Lúčiaci sa zadák sa na záver poďakoval rodine, spoluhráčom, členom realizačných tímov a všetkým hokejovým priaznivcom.

Ľubomír Višňovský začal aj skončil seniorskú kariéru v Slovane Bratislava, medzitým hral na klubovej úrovni iba v zámorskej NHL. Za Los Angeles Kings, Edmonton Oilers, Anaheim Ducks a New York Islanders nazbieral dovedna 883 štartov v základnej časti s bilanciou 88 gólov a 111 asistencií, v play-off pridal 28 súbojov a osem gólových prihrávok. Na reprezentačnej úrovni odohral za Slovensko 141 zápasov a dosiahol v nich 18 presných zásahov. Na svojom konte má zlato z MS v Göteborgu 2002, striebro z Petrohradu 2000 aj bronz z Helsínk 2003. Štartoval na ZOH 2006 a 2010, v rokoch 1998 a 2002 hral za Slovensko v predkole ZOH.

Legendy Slovana Bratislava – Zlatí chlapci SR 8:8 (3:5, 1:2, 4:1) – 2:1 na samostatné nájazdy
Zostavy:

Legendy Slovana: Sasu Hovi, Roman Mega, Marek Mastič – Ľ. Višňovský, Radoslav Hecl, Veber, Mosnár, Jendek, L. Čierny, Podhradský – T. Višňovský, P. Staroň, Verčík, Kapuš, Lipiansky, Voskár, Z. Cíger, Ľ. Kolník, Kropáč, Rusznyák, Lažo, Hreus

Zlatí chlapci: Šimonovič, P. Budaj – Ľ. Višňovský, Chára, Sekera, Lintner, Meszároš, Štrbák, R. Suchý – P. Bondra, Gáborík, Stümpel, Šatan, Handzuš, Marián Hossa, Marcel Hossa, Jánoš, Rastislav Pavlikovský, Pálffy, L. Nagy, Kopecký, J. Pardavý

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej SekeraJán LipianskyĽubomír VišňovskýMarcel HossaMarián GáboríkMarián HossaMiroslav LažoMiroslav ŠatanPeter BudajPeter PodhradskýRastislav PavlikovskýRichard KapušZdeno CháraZdeno Cíger