Video: Európania zabrali, Tatar si pripísal gól a asistenciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jaroslav Halák
Slovenský brankár Jaroslav Halák z tímu Európy počas prípravného zápasu pred Svetovým pohárom proti Švédsku. Washington, 14. september 2016. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 15. septembra (WebNoviny.sk) – Po dvoch prehrách sa európsky tím s poltuctom Slovákov v zostave dočkal v príprave na Svetový pohár v hokeji víťazstva.

V generálke vo Washingtone si Európania hladko poradili so Švédmi 6:2 (1:0, 2:1, 3:1) a slovenskí hráči sa na tom podieľali piatimi bodmi. Útočník Tomáš Tatar strelil gól a pridal aj asistenciu a gólové prihrávky zaznamenali obrancovia Zdeno Chára a Andrej Sekera a tiež skúsený útočník Marián Gáborík.

Video: Gól Tomáša Tatara do siete Švédska

Tatar v 23. min zvýšil náskok Európanov na 2:0, keď skóroval v presilovej hre po prihrávke Gáboríka. Obranca Sekera odohral 21:30 min a po Švajčiarovi Romanovi Josim (22:48) bol druhým najvyťaženejším hráčom svojho tímu. Sekera nastúpil v obrannej dvojici s Chárom a zápas ukončil aj so 4 plusovými bodmi, Chára mal tri plusky.

V európskom tíme zažiaril autor hetriku, mladý nemecký útočník Leon Draisaitl, ale aj slovenský brankár Jaroslav Halák, ktorý si pripísal 34 zásahov. S úspešnosťou 94,4 % sa stal jednou z troch hviezd zápasu, ďalšími dvoma boli spomenutý Draisaitl a švajčiarsky útočník Nino Niederreiter, ktorý mal dve asistencie.

Video: Nemec Leon Draisaitl strelil Švédom hetrik

Halák výkonom zatienil slávnejšieho švédskeho rivala z bránky Henrika Lundqvista, ktorý z 22 striel päťkrát inkasoval a v 48. min ho nahradil Jacob Markström. Zostávajúce dva európske góly strelili Rakúšan Thomas Vanek a slovinský kapitán Anže Kopitar. Na švédskej strane boli strelecky úspešní Daniel Sedin a Patric Hörnqvist.

„Sme outsidermi tohto turnaja, lebo sme zložení z hráčov z hokejovo podceňovaných krajín. Leon Draisaitl je žiarivým príkladom toho, aké majstrovstvo sa skrýva v tejto skupine hráčov,“ povedal tréner Európy Ralph Krueger na webe wch2016.com.

„Nie je ťažké sa motivovať na takýto typ zápasov. V tom predchádzajúcom som hral menej, a tak som chcel ukázať, že viem byť platný. Celkovo náš útok zahral veľmi dobre,“ povedal 20-ročný Draisaitl po zápase. „Tvrdo sme pracovali počas celých 60 minút Mali sme lepší začiatok ako v predchádzajúcom stretnutí. Aj súper mal skvelé momenty, ale Jaroslav Halák vtedy vytiahol neuveriteľné zákroky,“ pridal postrehy francúzsky útočník Pierre-Edouard Bellemare.

Video: Jaroslav Halák vymazal Švédov

„Bolo to chabé predstavenie z našej strany. Hrou sme sa prispôsobili súperovi, neaplikovali sme náš štýl a to bola chyba,“ kritizoval švédsky obranca Anton Straalman.

Výber Európy pred vydareným duelom so Švédmi zaznamenal v príprave na SP 2016 dve prehry – tímu Severnej Ameriky do 23 rokov najprv v Québecu podľahol 0:4 a potom v Montreale 4:7.

Svetový pohár sa začne v sobotu. Európanov čaká na úvod zápas proti Američanom (21.30 h SELČ). Už teraz je isté, že ako jednotka v bránke nastúpi Halák.

V ďalších dvoch stredajších prípravných zápasoch pred SP 2016 zdolali Kanaďania v Pittsburghu Rusov 3:2 po predĺžení, keď víťazný gól strelil v 64. min Ryan Getzlaf. Česi si poradili s výberom Severnej Ameriky do 23 rokov 3:2 v riadnom hracom čase. České víťazstvo zabezpečil Tomáš Plekanec presnou strelou v 52. min.

Prípravný zápas pred SP 2016 – streda (Washington):
Tím Európy – Švédsko 6:2 (1:0, 2:1, 3:1)

Góly: 9. Draisaitl (Niederreiter, Chára), 23. Tatar (Gáborík, Streit), 35. Draisaitl (Niederreiter, Seidenberg), 46. Vanek (Zuccarello), 47. Draisaitl (Josi, Seidenberg), 60. Kopitar (Tatar, Sekera) – 38. D. Sedin (Karlsson, Ekman-Larsson), 56. Hörnqvist (Hedman, Forsberg)

Vylúčení: 3:2 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 13 523 divákov

Zostava Európy: Halák – Sekera, Chára, Seidenberg, Josi, Streit, Ehrhoff – Hossa, Kopitar, Tatar – Gáborík, Nielsen, Zuccarello – Rieder, Draisaitl, Niederreiter – Hansen, Bellemare, J. Vanek, Tréner: R. Krueger.

Ďalšie prípravné zápasy – hralo sa v Pittsburghu:
Kanada – Rusko 3:2 po predĺžení (1:0, 0:0, 1:2 – 1:0)

Góly: 9. Bergeron (Crosby, Burns), 54. Tavares (Doughty), 64. Getzlaf (Burns) – 44. Ovečkin (Panarin, Malkin), 48. Panarin (Dadonov, Šipačov)

Česko – Severná Amerika do 23 rokov 3:2 (1:0, 0:0, 2:2)

Góly: 11. Palát (Hemský, Kempný), 48. Faksa (Pastrňák, Palát), 52. Plekanec (Hemský, Nakládal) – 49. Gostisbehere (Larkin, Scheifele), 51. Matthews (Gaudreau, Gostisbehere)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej SekeraAnže KopitarDaniel SedinJaroslav HalákMarián GáboríkRalph KruegerRyan GetzlafThomas VanekTomáš PlekanecTomáš TatarZdeno Chára