Šatana teší zlepšenie výberu Európy od zápasu k zápasu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tím európy
Foto: ilustračné, SITA/AP

TORONTO 16. septembra (WebNoviny.sk) – Viac než päťdesiatka hokejistov z dvanástich krajín „starého kontinentu“ vynímajúc Švédsko, Rusko, Fínsko a Česko.

Takýto diapazón mali na prahu tvorby tímu Európy na Svetový pohár (17. septembra – 1. októbra 2016) generálny manažér Miroslav Šatan so svojimi spolupracovníkmi na čele s trénerom tohto experimentu Ralphom Kruegerom. V záverečnej nominácii je dvadsaťtri hokejistov z ôsmich štátov, okrem šesťnásobného zastúpenia Slovenska (Jaroslav Halák, Zdeno Chára, Andrej Sekera, Marián Hossa, Marián Gáborík, Tomáš Tatar) v ňom má svojich reprezentantov aj Rakúsko, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Nórsko, Slovinsko a Švajčiarsko.

Snažili sme sa vyberať najlepších hráčov. Možno o posledných dvoch, troch menách sme diskutovali živšie, aby sme doplnili mužstvo o to, čo nám chýba a spravili ho ešte kvalitnejšie pre potreby tohto turnaja. Pomáhali nám piati skauti, ktorí sledovali hráčov a referovali nám o nich, aby sme sa ubezpečili, že v tíme máme to najlepšie,“ skonštatoval pre spravodajstvo SP Šatan.

Prehry s výberom Severnej Ameriky do 23 rokov 0:4 a 4:7 nedávali zostavovateľom európskeho tímu mnoho dôvodov na optimizmus, ale víťazstvo nad Švédskom 6:2 na záver krátkej spoločnej prípravy už áno. „Frans Nielsen sa zahľadel na dánsku vlajku na svojom ramene, pozrel sa na mňa a vraví: ‚Proti Švédom som hral vari dvestokrát, ale teraz som sa dočkal víťazstva‘. To je kúzlo toho tímu – outsideri spájajú sily, aby boli od sobotňajšieho začiatku turnaja konkurencieschopní,“ prezradil Krueger.

Zlepšujeme sa zápas od zápasu,“ potvrdzuje aj Šatan. „Hra sa postupne približuje našim predstavám, hráči stále viac plnia to, čo od nich vyžadujú tréneri. Vedeli sme, že bude výzva stmeliť kolektív, ktorý nikdy predtým nehral pokope. Myslím si, že ideme správnou cestou. Kým vidíme zlepšenie každým zápasom, je to fajn,“ doplnil 41-ročný niekdajší spoľahlivý útočník, ktorý reprezentoval Slovensko na Svetovom pohári v rokoch 1996 aj

Tím Európy bude na SP v Toronte v základnej A-skupine čeliť postupne USA (v sobotu 17. septembra o 21.30 h SELČ), Česku (v pondelok 19. septembra o 21.00 h SELČ) a domácej Kanade (vo štvrtok 22. septembra o 2.00 h SELČ). V B-skupine sú Fínsko, Švédsko, Rusko a výber Severnej Ameriky do 23 rokov. Z oboch skupín postúpia do play-off po dve mužstvá. Svetový pohár sa na scénu vracia po 12 rokoch. Predchádzajúce podujatie ovládla Kanada (2004), pred ňou sa tešili Spojené štáty americké (1996).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej SekeraMarián GáboríkMarián HossaMiroslav ŠatanZdeno Chára