Video: Severoamerickí mladíci začali Svetový pohár výhrou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Auston Matthews, Rasmus Ristolainen
Fínsky obranca Rasmus Ristolainen (55) v súboji s Austonom Matthewsom (34) z tímu Severná Amerika '23' počas zápasu Svetového pohára, v ktorom Suomi prehrali 1:4. Toronto, 18. september 2016. Foto: The Canadian Press via Nathan Denette

TORONTO 19. septembra (WebNoviny.sk) – Výber Severnej Ameriky do 23 rokov označovaný za čierneho koňa turnaja presvedčivo vstúpil do Svetového pohára hokejistov v Toronte (17. septembra – 1. októbra). Mix amerických a kanadských mladíkov pôsobiacich v NHL pod trénerskou taktovkou Todda McLellana si v nedeľňajšom stretnutí základnej B-skupiny poradil s Fínskom hladko 4:1.

V druhej tretine strelili mladíci tri góly

Skóre duelu otvoril v úvode 6. min v presilovke Jack Eichel, vychádzajúce hviezdy svetového hokeja potom v druhej tretine udreli ešte trikrát, keď sa postupne presadili ďalší útočníci Johnny Gaudreau, Jonathan Drouin a Nathan MacKinnon. Suomi v závere zápasu zásluhou Valtteriho Filppulu dosiahli aspoň čestný zásah.

„Druhá tretina bola pre nás studená sprcha. Vyhrávali každý súboj, výborne korčuľovali. Hrajú veľmi pôsobivo,“ skonštatoval na oficiálnom webe SP fínsky tréner Lauri Marjamäki. Za najlepšieho hráča svojho tímu označil brankára Pekku Rinneho, ktorý síce inkasoval až štyrikrát, ale zneškodnil 39 striel.

Jeho náprotivok Matt Murray ich zlikvidoval 24, o čisté konto ho Filppula obral v čase 55:53. „Myslím si, že najpodstatnejšie je víťazstvo, hoci trochu to mrzí, lebo aj inkasované góly môžu rozhodovať o postupe do play-off. Hrali sme práve tak, ako sme mali. Boli sme rýchlo pri puku, ktorý lietal a mali sme mnoho striel, čo je kľúč k úspechu,“ hodnotil Murray.

Tabuľka B-skupiny:

1. Sev. Amerika „23“ 1 1 0 0 0 4:1 2

2. Švédsko 1 1 0 0 0 2:1 2

—————————–

3. Rusko 1 0 0 0 1 1:2 0

4. Fínsko 1 0 0 0 1 1:4 0

Fíni spravili priveľa chýb

Na severoamerický tím čaká už v pondelok ďalší duel, a to proti Rusku (už v utorok 2.00 h SELČ), ktoré v úvodnom vystúpení podľahlo Švédsku 1:2.

„Azda nás súperi neberú na ľahkú váhu. Myslím si, že máme rýchly a zručný tím a hádam dokážeme ľuďom, že sem patríme,“ poznamenal strelec Gaudreau, ktorý bol v dueli s Fínmi jedným z ôsmich bodujúcich útočníkov Severnej Ameriky.

Draftová jednotka 2016 Auston Matthews asistoval pri otváracom góle. „Je veľmi dobrý pocit priložiť ruku k dielu. Všetky naše štyri formácie dnes čímsi prispeli k víťazstvu,“ povedal 19-ročný center, ktorý si premiéru v NHL odkrúti na jeseň v drese Toronta Maple Leafs.

„Predviedli svoje individuálne schopnosti, sú však veľmi nebezpeční aj ako tím. Myslím si, že sme dnes neboli dostatočne pripravení. Spravili sme priveľa chýb, nekorčuľovali sme dobre a toto je výsledok,“ podotkol brankár Rinne.

Svetový pohár – B-skupina – Toronto – nedeľa:
Fínsko – Severná Amerika „23“ 1:4 (0:1, 0:3, 1:0)

Góly: 56. V. Filppula (J. Jokinen, L. Komarov) – 6. Eichel (Matthews, McDavid), 26. Gaudreau (Parayko, D. Larkin), 28. Drouin (Nugent-Hopkins, Gostisbehere), 35. MacKinnon (Parayko)

Vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 19 029 divákov

Zostavy:

Fínsko: Rinne – Lindell, Ristolainen, Määttä, Vatanen, Pokka, Lepistö – Aho, Barkov, Laine – Donskoi, M. Koivu, Mikael Granlund – L. Komarov, V. Filppula, J. Jokinen – Korpikoski, Haula, Lehterä

Sev. Amerika „23“: M. Murray – Rielly, Ekblad, S. Jones, R. Murray, Parayko, Gostisbehere – Scheifele, McDavid, Matthews – D. Larkin, Eichel, Gaudreau – MacKinnon, Nugent-Hopkins, Drouin – Saad, Couturier, Trocheck

https://www.youtube.com/watch?v=IDW8_X91IFY

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Auston MatthewsMikael GranlundNathan MacKinnon