Video: Zdeno Chára skóroval, Európa zdolala aj Čechov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jaroslav Halák
Obranca výberu Európy Denis Seidenberg odpaľuje puk spred bránkovej čiary za chrbtom gólmana Jaroslava Haláka po šanci českých hokejistov počas zápasu Svetového pohára. Toronto, 19. september 2016. Foto: The Canadian Press via AP, Pool

TORONTO 20. septembra (WebNoviny.sk) – Hokejisti výberu Európy so šiestimi Slovákmi v zostave a generálnym manažérom Miroslavom Šatanom neprehrali ani v druhom stretnutí v A-skupine na Svetovom pohári v Toronte, v pondelok si poradili s Českom 3:2 po predĺžení. Európania si vďaka dvom bodom otvorili cestu do semifinále, na svojom konte majú štyri body. Česi si pripísali do tabuľky prvý bod.

Tabuľka:

1. Európa 2 1 1 0 0 6:2 4

2. Kanada 1 1 0 0 0 6:0 2

———————————————————-

3. Česko 2 0 0 1 1 2:9 1

4. USA 1 0 0 0 1 0:3 0

Úvodný gól zápasu strelil Chára

Výber starého kontinentu v zápase v riadnom hracom čase dvakrát viedol, Česi po zvýšenej aktivite dokázali o pár minút vždy vyrovnať. Úvodný gól súboja strelil slovenský obranca Zdeno Chára.

„Pri mojom góle som sa snažil poslať puk čo najrýchlejšie na bránku, keďže som videl, že je pred ňou zmätok a Mrázek je bez hokejky. Nemieril som to špeciálne, snažil som sa dostať puk do bránkoviska, napokon prešiel až do siete. Vedeli sme, že musíme hrať trpezlivo. Česi sú šikovní, vedia potrestať každé zaváhanie súpera i prečísliť ho. Mali sme v zápase veľa presiloviek, výhodu o dvoch hráčov, trestné strieľanie, máme ešte na čom pracovať, aj keď sme vyhrali. Je to pekné víťazstvo, po ktorom nás čaká asi najsilnejší tím na turnaji z Kanady. Ľudia sa mýlili, keď pred turnajom hovorili, že si neveríme. Je pekné byť skromný, ale máme aj sebavedomie. Ak si veríte, dokážete urobiť krásne veci. Záleží od tímu, aby sa scelil a hral ako jeden. Nikto nesmie ukazovať svoje ego a cítiť sa, že je viac ako ten druhý. To je základ úspechu, ukázali sme to aj v slovenskej reprezentácii, keď sme nemali najsilnejšie výbery, ale dosiahli sme pekné výsledky. Pre mňa je každý zápas na Svetovom pohári veľká motivácia, možno už podobný turnaj nikdy nebude. Vychutnávam si ho a mám radosť, že môžem súťažiť medzi najlepšími,“ povedal pre TV Dajto Zdeno Chára.

Vynikli brankári

Pre obe mužstvá bol duel veľmi dôležitý, ak chceli pomýšľať na postup do semifinále, museli bodovať. Tomu zodpovedal aj priebeh a hra.

Na oboch stranách vynikli brankári Jaroslav Halák, ktorý si pripísal aj kanadský bod za asistenciu na zásah Zuccarella, a Petr Mrázek. O víťazstve zverencov Ralpha Kruegera rozhodol v nadstavenom čase po individuálnom úniku Leon Draisaitl.

Na tím Európy čaká v noci zo stredy na štvrtok tretí duel v A-skupine s Kanadou, Česi o deň neskôr nastúpia proti Američanom.

Svetový pohár 2016 – pondelok – A-skupina:
Česko – Európa 2:3 po predĺžení (0:0, 1:1, 1:1 – 0:1)

Góly: 34. Voráček (Jordán, M. Michálek), 49. Hanzal (Sobotka, Hemský) – 31. Chára (Vanek, Bellemare), 43. Zuccarello (Halák), 63. Draisaitl (Zuccarello).

Vylúčení: 6:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 30:41.

Zostavy:

Česko: Mrázek – Šustr, Nakládal, Polák, Kempný, Z. Michálek, Jordán – Voráček, Plekanec, Palát – Pastrňák, Hanzal, M. Michálek – Hemský, Sobotka, Červenka – Birner, Jaškin, Michael Frolík. Tréner Josef Jandáč.

Európa: Halák – Sekera, Chára, Josi, Seidenberg, Streit, Ehrhoff – Tatar, Kopitar, Marián Hossa – Gáborík, Nielsen, Zuccarello – Rieder, Draisaitl, Niederreiter – Vanek, Bellemare, Hansen. Tréner Ralph Krueger.

Andrej Sekera 0+0, +2, 2 strely, 22:20 min

Marián Gáborík 0+0, 7 striel, 18:57 min

Tomáš Tatar 0+0, -1, 2 strely, 14:36 min

Zdeno Chára 1+0, +2, 2 tr. min, 2 strely, 19:50 min

Marián Hossa 0+0, -1, 5 striel, 22:03 min

Jaroslav Halák odchytal 61:34 min, mal 28 úspešných zákrokov a 93,3 % úspešnosť zákrokov

I. tretina

V prvej tretine sa hralo opatrne na oboch stranách. Tímy si uvedomovali dôležitosť duelu, dávali si pozor najmä pred vlastnou bránkou. Brankári Mrázek i Halák boli bezchybní a vyriešili viaceré pre nich nepríjemné situácie. Európsky výber si vytvoril v závere prvej dvadsaťminútovky tlak, ale nič z neho nevyťažil.

II. tretina

V aktivite pokračovali zverenci Ralpha Kruegera aj v ďalšej tretine, Mrázek však predviedol viaceré skvelé zákroky a držal pre svoj tím priaznivý výsledok. V polovici stretnutia sa Európania dočkali, český brankár na chvíľu stratil po závare hokejku, puk sa dostal k ľavému mantinelu k Zdenovi Chárovi, ktorého rýchly pokus skončil v sieti – 0:1.

Česi po inkasovanom góle zapli na vyššie obrátky a začali Halákovi nepríjemne podkurovať. Jordanovo nahodenie vyškriabal z bránkovej čiary len Seidenberg. Hra zrazu mala tempo a bolo sa na čo pozerať. V 34. min unikol po pravom krídle Voráček, ktorého strela ukončila vyše 93-minútové čisté konto Jaroslava Haláka – 1:1.

III. tretina a predĺženie

Česi sa v úvode tretej dvadsaťminútovky ubránili vyše minútovej početnej nevýhode o dvoch hráčov, Európanom v zápase presilovky vôbec nevychádzali. V 43. min urobil Mrázek jedinú chybu v dueli, keď ho prekvapilo nahodenie Zuccarella od ľavého mantinelu – 1:2.

Čechom sa opäť podarilo vyrovnať, zbytočné podrazenie Vaneka potrestal po obliehaní bránky Hanzal, ktorý sa najlepšie zorientoval pred Halákom a pohotovo doklepol puk do siete – 2:2. Česi sa dostali na koňa a mohli pridať aj ďalší presný zásah, ale slovenský brankár ukázal svoje kvality. V poslednej desaťminútovke sa na nedostatok práce nemohol sťažovať.

V predĺžení sa hralo s troma korčuliarmi na oboch stranách, Česi sa v jeho tretej minúte usadili na dlhšie v pásme, ale potom zabudli na Draisaitla, ktorý im unikol a vychutnal si strelou do horného rohu aj Mrázka – 2:3.

Hlasy:

Ralph Krueger (tréner Európy): „Po druhej tretine sme viedli 30:13 na strely. Zaslúžili sme si vysoké vedenie, ale nemali sme ho. Česi vyrovnali na 2:2, no nezložili sme sa a Draisaitlov gól bol šľahačkou na našom koláči. Toto víťazstvo nie je dielom šťastia. Máme za sebou historické tri dni s týmto tímom. Do turnaja sme vstupovali s kurzom 33:1 podľa bookmakerov v Las Vegas, je to zábavné. Naši hráči to však nebrali ako prekážku. Verili, že niečo môžu dosiahnuť, a to sa im aj podarilo. Som na nich hrdý, v krátkom čase sa dali dokopy a fungujú ako jednoliata skupina. Za 25 rokov trénerskej praxe som nezažil situáciu, aby sa hráči tak rýchlo zomkli a obetovali jeden za druhého. Sme dostatočne pevní a ešte sme neskončili.

Roman Josi (obranca Európy): „Najmä v druhej tretine sme vyvinuli tlak, mali sme dostatok striel a šancí, ale brankár Mrázek bol výborný. Jeden zákrok predviedol aj proti mne. Bola tam už prázdna bránka a on ešte zachránil rukavicou. Náš súper zahral veľmi dobre, najmä v presilovkách, dal z nich aj jeden gól. My sme však zostali pokojní, počkali si na svoju šancu a výsledkom bol pekný gól Leona.“

Leon Draisaitl (útočník Európy): „Pri nájazde je to vždy 50 na 50, či uspejete proti brankárovi alebo nie. Dôležité je správne sa rozhodnúť a ja som si vybral strelu. Mal som aj šťastie, že mi to vyšlo. Tento gól považujem za veľmi dôležitý, lebo bol rozhodujúci v zápase proti silným Čechom na veľkej hokejovej scéne. Hrali sme proti veľmi kvalitnému súperovi a museli sme sa veľmi snažiť, aby sme zvíťazili.“

Josef Jandač (tréner Česka): „Už pred turnajom sme tento zápas považovali za kľúčový z hľadiska postupu. Teraz je situácia taká, že ešte žijeme, ale možné semifinále je už len v rovine teórie.“

Václav Prospal (asistent trénera Česka): „Nezahrali sme podľa našich predstáv. Najlepší úsek hry sme mali po súperovom prvom góle. Som trochu sklamaný najmä z prvej polovice stretnutia. Takto sme to nechceli. Matematika pred zápasom bola jasná: na postup sme potrebovali víťazstvo a nabudení sme išli aj do predĺženia. Hrali sme na víťazstvo, na striedačke to žilo, ale teraz je v šatni smutno.“

Martin Hanzal (útočník Česka): „Dvakrát sme prehrali a nálada je pod psa. Naše šance na postup do semifinále sú minimálne, to by museli Kanaďania dvakrát prehrať. Platí však, že ak existuje šanca, stále treba dúfať.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej SekeraJaroslav HalákMarián GáboríkMarián HossaRalph KruegerTomáš TatarZdeno Chára