Horká čokoláda a jej zdravotné výhody

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Horká čokoláda a jej zdravotné výhody
Foto: pixabay.com

BRATISLAVA 10. marca (WEBNOVINY) – Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí jedia horkú čokoládu, majú zdravšie kardiovaskulárne systémy, vrátane lepšieho prekrvenia, zníženia krvného tlaku a zníženia hladiny cholesterolu. Kardiológ a publicista T. Jared Bunch, ktorý riadi výskum na srdcový rytmus na Intermountain Medical Center Heart Institute v Murray, Utahu, odporúča jesť horkú čokoládu. „Horká čokoláda by mala byť súčasťou životného plánu, ktorý zahŕňa konzumáciu zdravých potravín, ktoré sú z veľkej časti založené na rastlinách. Samozrejme s dostatkom pravidelného cvičenia a spánku, zníženia stresu a udržania zdravej váhy,“ hovorí.

Kakao je spojené so srdcovou prevenciou a kontrolou chorôb

Skoré známky toho, že kakao je pre srdce zdravá potravina, pochádzali z neobvykle zdravej staršej ostrovnej populácie Kuna Indy Panama, ktorí pili veľké množstvo neupraveného kakaa – asi štyri šálky denne a boli bez srdcových ochorení. Keď sa presťahovali do miest a vzdali sa tradičného kakaového nápoja, vyvinuli vyšší krvný tlak v starobe, ako my ostatní.

Pozor na kakao, pretože ak ste náchylnejší k bolestiam hlavy, čokoláda môže vyvolať migrény. A ľudia s čokoládovou alergiou by nemali jesť akýkoľvek typ kakaového produktu, vrátane surového kakaa, kakaovej drviny alebo prášok, horkú čokoládu ani mliečnu čokoládu.

Čokoláda je tajná sila pre srdcové a cievne bunky

Semená rastliny kakaovníka sú zdrojom tmavej čokolády a sú bohaté na aktívne zlúčeniny známe ako antioxidanty. Horká čokoláda je jedným z top 10 potravinových zdrojov antioxidantov spolu s korením, ako je klinček, aníz, mäta, kakaový prášok a rôzne bobule. Ak sledujete svoj príjem kalórií, mali by ste konzumovať horkú čokoládu s čo najvyšším obsahom kakaa, min.70%.

Horká čokoláda môže zvýšiť krvný obeh

Ďalší dôkaz o zdravotných prínosoch horkej čokolády pochádza z roku 2014 z talianskej štúdie v časopise Journal of American Heart Association, ktorá ukázala, že konzumácia tmavej čokolády pomáha ľuďom, ktorí majú periférne tepny (PAD). PAD znižuje prietok krvi do rúk a nôh, takže pacienti majú často bolestivé kŕče a ťažkosti s výkonom a to aj pri chôdzi. Ľudia s PAD zo štúdie, ktorí jedli 40 g tmavej čokolády denne, mohli ísť o 11% ďalej a 15% dlhšie než ľudia, ktorí jedli rovnaké množstvo mliečnej čokolády. Tmavá čokoláda použitá v štúdii obsahovala viac ako 85% kakaa a bola bohatá na účinné látky známe ako polyfenoly. Výskumníci sa zamerali na ukazovatele oxidačného stresu v krvi a zistili zlepšenie u tých, ktorí jedli tmavú čokoládu.

Kakao upokojuje krvný tlak

Konzumácia tmavej čokolády je tiež spojená s výrazne nižším krvným tlakom, podľa rozsiahlej analýzy 20 randomizovaných kontrolovaných štúdií publikovaných ako Cochrane Review.

Horká čokoláda môže znížiť riziko mŕtvice

Fínski vedci zistili, že jedenie čokolády tiež znižuje riziko cievnej mozgovej príhody, veľké zdravotné riziko pre mnohých- najmä tých s fibriláciou predsiení (AFib). Riziko mŕtvice je päťkrát vyššie u ľudí s AFib ako u tých, ktorí nemajú AFib.

Fínski vedci sledovali skupinu viac ako 37.000 mužov po dobu 10 rokov a počítali prípady mŕtvice. Tí, ktorí jedli asi 63 g čokolády týždenne, mali nižšie riziko vzniku cievnej mozgovej príhody v porovnaní s tými, ktorí nejedli žiadnu čokoládu.

Horká čokoláda vám môže pomôcť dostať cholesterol pod kontrolu

Ak sa snažíte dostať svoj cholesterol pod kontrolu, štúdie na hladinu cholesterolu v krvi a čokolády sú povzbudivé. V jednej štúdii ľudia s vysokým krvným tlakom jedli 100 g buď tmavej čokolády alebo bielej čokolády a tí, ktorí jedli tmavú čokoládu videli priemerný pokles o 12% vo svojom LDL cholesterolu, „zlý cholesterol “ to je spojené s vyšším rizikom srdcových ochorení.

Horká čokoláda zmierňuje stres na srdce

Často prehliadaný, ale veľmi reálne rizikový faktor pre vznik srdcových chorôb, je stres. Bolo zistené, že konzumácia tmavej čokolády pomohla ľuďom vyrovnať sa so stresovými situáciami. Výskumníci merali stresové hormóny kortizolu a adrenalínu a potom napádali ľudí, aby zistili obtiažny matematický problém v ich hlavách. Tí, ktorí jedli tmavú čokoládu pociťovali menej stresu a dokonca mali nižšiu hladinu stresových hormónov cirkulujúcich v krvi po záťažovom teste.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie WBN