Hotely a reštaurácie zaskočila jedna požiadavka hygienikov, ktorú označili za nelogickú a kontraproduktívnu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Restauracia, koronavirus
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) považuje dodržiavanie kritéria 15 metrov štvorcových na jedného zákazníka v interiéri reštaurácií za neopodstatnené a kontraproduktívne. Toto kritérium bolo definované v opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR v súvislosti s rozhodnutím Krízového štábu o spustení tzv. 4. fázy uvoľňovania ekonomiky.

Pôvodne mali predstavitelia vlády a hlavný hygienik podľa AHRS deklarovať, že režim, v ktorom budú fungovať interiéry reštaurácií, kaviarní a ďalších zariadení verejného stravovania, bude rovnaký ako pri letných terasách. Tak to však podľa AHRS nie je. Agentúru SITA o tom vo štvrtok informoval generálny manažér AHRS Marek Harbuľák.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

„Podľa vyjadrení predstaviteľov vlády a Hlavného hygienika pri ohlasovaní spustenia 4. fázy uvoľňovania ekonomiky bolo jasne deklarované, že režim, v ktorom budú fungovať interiéry reštaurácií, kaviarní a ďalších zariadení verejného stravovania, bude rovnaký ako pri letných terasách. Mnoho prevádzkovateľov reštaurácií preto otvorilo svoje prevádzky v zmysle takto deklarovaných režimov. Po oboznámení sa s obsahom Opatrenia ÚVZ SR však ostali prevádzkovatelia zaskočení požiadavkou, ktorá sa doteraz neuplatňovala ani v prípade letných terás a je kontraproduktívna,“ ozrejmil Marek Harbuľák.

Posledná kvapka v rozhodovaní o prepúšťaní

Táto požiadavka podľa AHRS výrazným spôsobom eliminuje počet zákazníkov v reštauráciách. „Pravidlo nedáva logický význam v kombinácii s určenými minimálnymi rozostupmi stolov a zákazníkov, čo považujeme za dostatočné na elimináciu prenosu prípadného ochorenia,“ pokračoval generálny manažér AHRS.

Z ekonomického hľadiska uplatnenie plošného obmedzenia podľa AHRS nedáva zmysel pre otvorenie väčšiny prevádzok verejného stravovania.

„Takto definované prevádzkové režimy pre zariadenia verejného stravovania neznamenajú pomoc a uvoľňovanie, ale naopak, pre mnohé podniky môžu byť poslednou kvapkou v rozhodovaní o prepúšťaní zamestnancov a ukončení ich činnosti,“ dodal Marek Harbuľák.

Žiadajú prehodnotenie tohto pravidla

AHRS preto žiada Krízový štáb, aby urýchlene prehodnotil uplatňovanie tohto pravidla pre zariadenia verejného stravovania. Zároveň žiada všetkých kompetentných, aby včas a s predstihom zverejňovali dôležité informácie o uvoľňovaní ďalších služieb cestovného ruchu, aby mali podnikatelia v hotelierstve a gastronómii dostatok času na oboznámenie a prípravu prevádzky.

Asociácia hotelov a reštaurácií SR je dobrovoľnou, nepolitickou, záujmovou a odbornou organizáciou, ktorej cieľom je obhajovať spoločné záujmy členských subjektov voči orgánom štátnej správy a iným organizáciám.

Tiež zvyšovať ich profesionálnu prestíž, ovplyvňovať verejnú mienku a názory riadiacich orgánov cestovného ruchu v štátnej správe a samospráve na slovenské hotelierstvo, gastronómiu a cestovný ruch.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marek Harbuľák
Firmy a inštitúcie ÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR