Radiohead vydali nový album A Moon Shaped Pool

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Radiohead
Foto: archívne, SITA/AP

BRATISLAVA 9. mája (WebNoviny.sk) – Anglická skupina Radiohead vydala v nedeľu večer svoju deviatu štúdiovku s názvom A Moon Shaped Pool. Novinka, ktorú produkovali členovia kapely spoločne s Nigelom Godrichom, obsahuje jedenásť skladieb vrátane už skôr zverejnených Burn The Witch a Daydreaming. K obidvom menovaným už vznikli aj videoklipy. Album je momentálne dostupný iba v digitálnej forme, pričom vo fyzickej verzii na CD a vinyle sa dostane na trh až 17. júna. V septembri potom skupina vydá aj špeciálnu edíciu, ktorá bude obsahovať dve bonusové skladby.

Kapela

Radiohead

vznikla v roku 1985 v anglickom Abingdone a jej zloženie je dodnes nezmenené – tvoria ju Colin Greenwood (basgitara), Ed O’Brien (gitara, vokály), Thom Yorke (spev, gitara, klávesy), Jonny Greenwood (gitara, klávesy) a Philip Selway (bicie, perkusie). Preslávili sa piesňou Creep z debutového albumu Pablo Honey (1993), po ktorom nasledovali nahrávky The Bends (1995) a OK Computer (1997).

Následne Radiohead začali experimentovať s elektronikou a vydali albumy Kid A (2000), Amnesiac (2001), Hail To The Thief (2003), In Rainbows (2007), The King Of Limbs (2011) a spomínaný A Moon Shaped Pool. V roku 2005 ich magazín Rolling Stone zaradil na 73. miesto v rebríčku najlepších interpretov všetkých čias. Greenwood a O’Brien zas nechýbali v zozname najlepších gitaristov a Yorke v rebríčku najlepších spevákov. V roku 2009 čitatelia tohto časopisu Radiohead vyhlásili za druhého najlepšieho interpreta nultých rokov 21. storočia. Kapela má na konte tri ocenenia Grammy, jednu Ivor Novello Award, sedem NME Awards či štyri nominácie na Mercury Prize.

Informácie pochádzajú z webstránok www.amoonshapedpool.com, www.nme.com a archívu agentúry SITA.

Tracklist albumu Radiohead – A Moon Shaped Pool:

01 Burn The Witch

02 Daydreaming

03 Decks Dark

04 Desert Island Disk

05 Ful Stop

06 Glass Eyes

07 Identikit

08 The Numbers

09 Present Tense

10 Tinker Tailor Soldier Sailor Rich Man Poor Man Beggar Man Thief

11 True Love Waits

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Thom Yorke