Radiohead prerazili s novým albumom a dobyli UK Chart

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Radiohead
Radiohead Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 14. mája (WebNoviny.sk) – Anglická skupina Radiohead dobyla s albumom A Moon Shaped Pool (2016) britský albumový rebríček.

Novinka, ktorú uviedli na trh 8. mája, sa tak na vrchol UK Chartu dostala po necelom týždni od vydania. Za ten čas sa z neho predalo viac ako 50-tisíc kópií.

Pre formáciu je to šiesty štúdiový album, ktorý sa v spomínanom rebríčku umiestnil na prvom mieste. Okrem neho to boli nahrávky OK Computer (1997), Kid A (2000), Amnesiac (2001), Hail to the Thief (2003) a In Rainbows (2007).

Kapela

Radiohead

vznikla v roku 1985 v anglickom Abingdone a jej zloženie je dodnes nezmenené – tvoria ju Colin Greenwood (basgitara), Ed O’Brien (gitara, vokály), Thom Yorke (spev, gitara, klávesy), Jonny Greenwood (gitara, klávesy) a Philip Selway (bicie, perkusie). Preslávili sa piesňou Creep z debutového albumu Pablo Honey (1993), po ktorom nasledovali nahrávky The Bends (1995) a spomínaný OK Computer. Následne Radiohead začali experimentovať s elektronikou a vydali albumy už spomínané Kid A , Amnesiac, Hail To The Thief, In Rainbows, The King Of Limbs (2011) a najnovšiu štúdiovku A Moon Shaped Pool. V roku 2005 ich magazín Rolling Stone zaradil na 73. miesto v rebríčku najlepších interpretov všetkých čias. Greenwood a O’Brien zas nechýbali v zozname najlepších gitaristov a Yorke v rebríčku najlepších spevákov. V roku 2009 čitatelia tohto časopisu Radiohead vyhlásili za druhého najlepšieho interpreta nultých rokov 21. storočia. Kapela má na konte tri ocenenia Grammy, jednu Ivor Novello Award, sedem NME Awards či štyri nominácie na Mercury Prize.

Informácie pochádzajú z webstránky www.nme.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Thom Yorke